13.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΟΜΙΛΙΑ ΑΓΕΕΘΑ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΕΚΛΙΠΟΝΤΟΣ ΛΟΧΙΑ (ΠΖ) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΕΛΙΓΚΩΝΗ

ΟΜΙΛΙΑ ΑΓΕΕΘΑ ΣΤΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΠΡΟΤΟΜΗΣ ΕΚΛΙΠΟΝΤΟΣ ΛΟΧΙΑ (ΠΖ) ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΕΛΙΓΚΩΝΗ

Την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021, στη Νέα Χαλκηδόνα, τελέστηκε το ετήσιο Μνημόσυνο του Λοχία (ΠΖ) Κωνσταντίνου Μελιγκώνη, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα τη νύκτα της 3ης προς 4η Σεπτεμβρίου 2020 κατά τη διάρκεια νυχτερινού χερσαίου επιχειρησιακού άλματος Ελευθέρας Πτώσεως. Η επιμνημόσυνη δέηση για τον Πεσόντα εν ώρα Καθήκοντος Καταδρομέα εψάλη στον Ιερό Ναό της Αγίας Ευφημίας Νέας Χαλκηδόνος. Με το πέρας του Μνημόσυνου ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της Προτομής του, η οποία ανεγέρθη στον τόπο όπου μεγάλωσε στην Πλατεία Ολυμπιονικών Νέας Χαλκηδόνας, που μετονομάστηκε σε «Πλατεία Λοχία (ΠΖ) Κωνσταντίνου Μελιγκώνη» κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.

            Τις τελετές μνήμης προς τιμήν του ηρωικού Καταδρομέα παρουσία της οικογένειας του Πεσόντος, τίμησαν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας κ. Ιωάννης Βούρος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. κ. Γαβριήλ, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης ΠΝ, ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, καθώς και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου.

            Στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την τελετή, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη του Καταδρομέα Λοχία (ΠΖ) Κωνσταντίνου Μελιγκώνη, χαρακτηρίζοντάς τον «αληθινό Παλικάρι που με τη θυσία του εν ώρα καθήκοντος πέρασε στο Πάνθεον των Αθάνατων των Ενόπλων Δυνάμεων», ενώ επεσήμανε ότι η Προτομή του θα ακτινοβολεί ως φάρος ηρωισμού και αυτοθυσίας, φωτίζοντας την οδό της Τιμής και του Χρέους για τις γενιές των Ελλήνων, τόσο τις σημερινές όσο και αυτές που θα ακολουθήσουν.

            Επίσης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνεχάρη και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας κύριο Ιωάννη Βούρο καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου τόσο για την ανέγερση της προτομής του εκλιπόντος, όσο και για την μετονομασία της «Πλατείας Ολυμπιονικών» Νέας Χαλκηδόνας σε «Πλατεία Λοχία (ΠΖ) Κωνσταντίνου Μελιγκώνη», χαρακτηρίζοντας τις πρωτοβουλίες αυτές ως έμπρακτες αποδείξεις αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης προς εκείνους που έθεσαν και θέτουν την Πατρίδα πάνω και από αυτήν την ίδια τη ζωή τους.

Ετήσιο Μνημόσυνο και Αποκαλυπτήρια Προτομής Μελιγκώνη

          Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο Δήμο Χαλκηδόνας, για να τιμήσουμε έναν ξεχωριστό Έλληνα, έναν σύγχρονο ήρωα, τον Λοχία (ΠΖ) Κωνσταντίνο Μελιγκώνη.

          Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από εκείνη την τραγική στιγμή τον περασμένο Σεπτέμβριο που η μοίρα χτύπησε θανάσιμα τον Κωνσταντίνο, αποστερώντας τον τόσο από την οικογένειά του όσο και από την οικογένεια των Ειδικών Δυνάμεων. Η Πατρίδα θρήνησε ένα άξιο τέκνο της, ένα επίλεκτο στέλεχος για το οποίο όλοι οι συνάδελφοί του, προϊστάμενοι και υφιστάμενοι έχουν μόνο εξαιρετικά λόγια να πουν. Γιατί ο αείμνηστος υπήρξε πραγματικά ένας άριστος και αφοσιωμένος Καταδρομέας, ένα αληθινό παλικάρι, που με τη θυσία του πάνω στο καθήκον πέρασε στο πάνθεον των αθάνατων ηρώων της ιστορίας μας.

          Η απώλεια του Κωνσταντίνου δεν βύθισε στο πένθος μόνο το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών και τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Αναμφίβολα ο κίνδυνος είναι συνυφασμένος με το λειτούργημά μας και τον έχουμε αποδεχθεί, όταν θέσαμε τους εαυτούς μας στη διάθεση της Πατρίδας. Έτσι είναι και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Η θυσία του εν ώρα υπηρεσίας μας θλίβει βαθύτατα, όμως δεν υπήρξε μάταιη. «Θυσιάστηκε υπέρ βωμών και εστιών» για να διαφυλάξει την Ελλάδα που τόσο αγάπησε, την Πατρίδα που αξίζει κάθε θυσία. Η ρήση του Σωκράτη παραμένει άλλωστε διαχρονική και συνεχίζει να βοά προς όλους όσοι τάχθηκαν να φυλάσσουν Θερμοπύλες στο πέρασμα των αιώνων: «Πατρός τε και μητρός τε και των άλλων απάντων, τιμιότερον και οσιότερον και σεμνότερον εστίν η Πατρίς.»

          Ο Κωνσταντίνος με τη θυσία του αναδείχθηκε σε διαρκές πρότυπο για τις μελλοντικές γενεές των Ελλήνων, και το όνομά του χαράχθηκε στη συλλογική μας μνήμη ως συνώνυμο του ηρωισμού και της απόλυτης προσήλωσης στο καθήκον.

          Σε όλους αυτούς τους ήρωες, όπως ο Κωνσταντίνος, οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ, αποτίουμε σεβασμό και ύψιστη τιμή και οφείλουμε να διατηρήσουμε άσβεστη τη φλόγα της μνήμης τους και του παραδείγματός τους. Η προτομή του Λοχία (ΠΖ) Κωνσταντίνου Μελιγκώνη, τα αποκαλυπτήρια της οποίας πραγματοποιήθηκαν πριν από λίγο εδώ στη Νέα Χαλκηδόνα, στον τόπο όπου μεγάλωσε και αγάπησε ο εκλιπών, θα ακτινοβολεί ως φάρος ηρωισμού και αυτοθυσίας φωτίζοντας την οδό της Τιμής και του Χρέους για τις γενιές των Ελλήνων, τόσο τις σημερινές όσο και αυτές που θα ακολουθήσουν.

          Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας κύριο Ιωάννη Βούρο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου τόσο για την ευγενική παραχώρηση της απαραίτητης έκτασης για την ανέγερση της προτομής του εκλιπόντος Καταδρομέα, όσο και για τις ενέργειες που ανέλαβαν για την απόδοση του ονόματος του Λοχία (ΠΖ) Κωνσταντίνου Μελιγκώνη στην πλατεία που φιλοξενεί την προτομή του. Τέτοιες αξιέπαινες πρωτοβουλίες συνιστούν έμπρακτες αποδείξεις  αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης της ελληνικής κοινωνίας προς εκείνους που έθεσαν και θέτουν την Πατρίδα πάνω και από την ίδια τους τη ζωή.

          Τέλος, απευθυνόμενος προς την οικογένειά του εκλιπόντος, θα ήθελα να εκφράσω για μια ακόμα φορά τα βαθιά μου συλλυπητήρια για την μεγάλη απώλεια τους και να τους διαβεβαιώσω ότι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, κι εγώ προσωπικά, θα σταθώ δίπλα τους.

Αιωνία σου η μνήμη Κωνσταντίνε!

Αθάνατος!