13.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΟι γυναίκες του Έβρου έφτιαξαν 11.000 μάσκες από αχρησιμοποίητα προικιά για στρατό...

Οι γυναίκες του Έβρου έφτιαξαν 11.000 μάσκες από αχρησιμοποίητα προικιά για στρατό και αστυνομία

Ήταν αυτές που ξαγρυπνούσαν μαζί με τους στρατιώτες και τους αστυνομικούς όταν χιλιάδες μετανάστες προσπαθούσαν να σπάσουν τον φράχτη και να περάσουν στην Ελλάδα. Οι γυναίκες από τη Νέα Βύσσα Έβρου και τέσσερα διπλανά χωριά έφτιαξαν μόνες τους 11.000 μάσκες για προστασία από τον κορονοϊό και τις μοίρασαν σε νοσοκομεία, στρατό και αστυνομία.

Ένας σύλλογος γυναικών με μόλις 250 μέλη ήταν αρκετός για να ξεσηκώσει τις γυναίκες σε πέντε χωριά του βόρειου Έβρου και να δώσουν και πάλι δυναμικό «παρών» υπερασπίζοντας όχι μόνο τους κατοίκους της περιοχής, αλλά τελικά την ίδια την Ελλάδα.

Ο Σύλλογος Γυναικών Νέας Βύσσας Έβρου, με μπροστάρισσα την πρόεδρό του, Φανή Μπαχαρίδου, σε συνεργασία με γυναίκες από τα διπλανά χωριά, τα Ρύζια, την Καβύλη, τη Στέρνα και τον Σάκκο, έδωσαν τιτάνια μάχη ενάντια στον κορονοϊό και δημιούργησαν 11.000 μάσκες τις οποίες μοίρασαν σε ολόκληρη τη Μεραρχία της περιοχής, σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, γηροκομεία, Αστυνομία, συνοριοφύλακες και άλλους δημόσιους οργανισμούς.

Είναι οι ίδιες γυναίκες που τον περασμένο Μάρτιο, όταν χιλιάδες μετανάστες προσπαθούσαν να «σπάσουν» τα σύνορα του Έβρου και να περάσουν στο ελληνικό έδαφος, βρέθηκαν με τον τρόπο τους στην πρώτη γραμμή, φροντίζοντας να καλύψουν ανάγκες των στρατιωτών και των αστυνομικών, μαγειρεύοντας ζεστά φαγητά ή ανοίγοντας τα σπίτια τους για να φιλοξενηθούν δεκάδες αστυνομικοί και στρατιωτικοί που είχαν μεταφερθεί εν μία νυκτί στην περιοχή.

«Αν μου το επέτρεπαν, θα ήμουν μαζί με τους αστυνομικούς και τους στρατιώτες μας στην πρώτη γραμμή. Το σπίτι μου απέχει λιγότερο από 800 μέτρα από τον φράχτη, αυτό που γινόταν εκείνες τις ημέρες, γινόταν μέσα στην αυλή του σπιτιού μου» είπε στο Sputnik, η κα Μπαχαρίδου προσθέτοντας ότι όλοι οι κάτοικοι της περιοχής είναι υπερήφανοι που ζουν σε αυτή την ακριτική περιοχή της Ελλάδας.

«Αυτό που πρέπει να ξέρουν όλοι οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι είναι ότι εμείς έχουμε επιλέξει να μένουμε σε αυτό τον τόπο» τόνισε.

Ο κορονοϊός και τα μπαούλια με τα προικιά

Στα επεισόδια στα σύνορα του Έβρου, προστέθηκε και η πανδημία του κορονοϊού. Οι γυναίκες της Νέας Βύσσας και των διπλανών χωριών βρέθηκαν αντιμέτωπες με το μεγάλο ζήτημα της έλλειψης προστατευτικών μασκών τόσο για τις ίδιες και τις οικογένειες τους όσο και για τους χιλιάδες αστυνομικούς και στρατιώτες που παρέμειναν στην περιοχή και φύλαγαν τα σύνορα.

Όλα ξεκίνησαν από έναν καφέ. «Πριν ξεκινήσει η καραντίνα είχα πάει σε μια φίλη μου να πιούμε μαζί καφέ το πρωί. Είχε διαβάσει έναν άρθρο για τις χειροποίητες μάσκες και σκέφτηκε να φτιάξει για τα παιδιά της και τον σύζυγό της. Το συζητήσαμε και σκέφτηκα να ρωτήσω έναν γιατρό στο νοσοκομείο του Διδυμότειχου εάν οι μάσκες που θα φτιάξει είναι ασφαλείς. Ο γιατρός μου είπε “ναι, αν έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές”, ενώ μου ζήτησε να δώσουμε στο νοσοκομείο τις πρώτες που θα φτιάξουμε» περιγράφει η κα Μπαχαρίδου.

Πράγματι, οι γυναίκες έφτιαξαν 400 μάσκες από ύφασμα χασέ το οποίο βρήκαν από αχρησιμοποίητα προικιά που είχαν στα μπαούλα από τις γιαγιάδες και τις μητέρες τους.

Η ιδέα που έγινε περιζήτητη

Η συνέχεια είναι ακόμα πιο εκπληκτική. Η είδηση ότι οι γυναίκες της περιοχής φτιάχνουν προστατευτικές μάσκες έγινε γνωστή σε χρόνο ρεκόρ, με τον κόσμο να της παροτρύνει να φτιάξουν μάσκες για τον στρατό και την Αστυνομία.

Η κα Μπαχαρίδου κατάφερε και οργάνωσε 1.000 γυναίκες της περιοχής που έπιαναν δουλειά από τις 7 το πρωί έως μετά τα μεσάνυχτα φτιάχνοντας στα σπίτια τους και στις προσωπικές τους ραπτομηχανές τις μάσκες. Στα μπαούλα των σπιτιών βρέθηκαν εκατοντάδες μέτρα υφάσματος χασέ από τα προικιά που έραβαν οι γιαγιάδες για τις κόρες και τις εγγονές και 11.000 μάσκες έγιναν πραγματικότητα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μεραρχία της περιοχής μοίρασαν περίπου 5.000 μάσκες. Μάλιστα, λόγω της καραντίνας η κα Μπαχαρίδου και οι άλλες γυναίκες δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν. Έτσι, κάθε πρωί ένας αστυνομικός πήγαινε στο σπίτι της προέδρου του Συλλόγου και έπαιρνε τις μάσκες τις οποίες στη συνέχεια τις μοίραζε εκεί που υπήρχαν ανάγκες.

«Είχαμε ίσως μια εσωτερική ανάγκη να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή με τον τρόπο μας» ανέφερε. 

Στο πλευρό τους στάθηκαν και γυναίκες από άλλες περιοχές. «Μια κυρία από την Αθήνα που είχε ακούσει για τη δράση μας, μας έστειλε δωρεά δεκάδες μέτρα ύφασμα» ανέφερε η κα Μπαχαρίδου.

Πρόταση για βράβευση

Η απίστευτη δράση των γυναικών των μικρών χωριών του βόρειου Έβρου σταμάτησε πριν από περίπου 10 ημέρες, όμως, όπως ανέφερε η κα Μπαχαρίδου, θα υπάρξει και δεύτερη φάση. Οι γυναίκες της περιοχής θα συνεχίσουν να ράβουν μάσκες προκειμένου να τις μοιράσουν τον Σεπτέμβριο στα σχολεία που θα ανοίξουν, αλλά και στους πολίτες της περιοχής.

Τέλος, να σημειωθεί ότι για αυτή τη δράση τους, η κα Μπαχαρίδου δέχτηκε -όπως κοινοποίησε η ίδια στον λογαριασμό του συλλόγου σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης- στις 3 Απριλίου συγχαρητήριο τηλεφώνημα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαρόπουλου, ενώ ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, έχει καταθέσει πρόταση ο Σύλλογος Γυναικών Νέας Βύσσας να βραβευτεί με τον βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη 2020.

ΠΗΓΗ: sputniknews.gr