13.3 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΟι Ένοπλες Δυνάμεις αλλάζουν – Ασκήσεις με τα νέα όπλα

Οι Ένοπλες Δυνάμεις αλλάζουν – Ασκήσεις με τα νέα όπλα

Μάνος Χαραλαμπάκης

Αέρας ανανέωσης πνέει στις Ενοπλες Δυνάμεις αφού στις πρόσφατες ασκήσεις, σ’ αυτές που διεξάγονται τώρα αλλά και σε εκείνες που ακολουθούν μέσα στο καλοκαίρι, δοκιμάζονται και συμμετέχουν όλα τα νέα οπλικά συστήματα. Επειτα από πολύ καιρό και οι τρεις κλάδοι μπορούν να τεστάρουν τις δυνατότητες και την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων με την παρουσία νέων όπλων που αποκτήθηκαν ή εντάχθηκαν στο ελληνικό οπλοστάσιο, όπως είναι τα ελικόπτερα αναγνώρισης και ελαφριάς επιθετικής κρούσης Kiowa Warrior, τα σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ) Mark, τα ελικόπτερα NH-90, τα  UAV’s Heron. Στο ΓΕΕΘΑ, στα Επιτελεία και στο υπουργείο Αμυνας οι επιτελείς δεν μπορούν παρά να είναι ικανοποιημένοι καθώς αρκετά από αυτά τα καινούργια όπλα εκτιμάται πως μπορούν να καλύψουν επιχειρησιακά κενά ή ακόμη και να κάνουν τη διαφορά.

«Καταιγίδα»

Στη μεγάλη άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού «Καταιγίδα», που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες, «οργώνουν» το Αιγαίο οι νέες προσθήκες του Στόλου. Η πυραυλάκατος (ΤΠΚ) «Καραθανάσης» που παραδόθηκε στο ΠΝ από τα Ναυπηγεία Ελευσίνας το περασμένο καλοκαίρι έκανε πριν από ένα δίμηνο τις τελευταίες δοκιμές και στα οπλικά της συστήματα και τώρα δίνει το «παρών» σε μία μεγάλη άσκηση. Σε πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση μπαίνουν και τα σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου Mark V, τα οποία μας παραχωρήθηκαν πέρυσι από τις ΗΠΑ. Τα Μark V θεωρούνται «ατού» ευελιξίας για ειδικές επιχειρήσεις και επεμβάσεις ταχείας αντίδρασης.

«Κένταυρος 21»

Οι ασκήσειες του Στρατού Ξηράς και ειδικότερα της Αεροπορίας Στρατού, εμπλουτίζονται τελευταία και με ένα νέο όπλο: πρόκειται για τα 70 ελικόπτερα αναγνώρισης και ελαφράς επιθετικής κρούσης OH-58D Kiowa Warrior που διαθέτει πλέον ο Ελληνικός Στρατός. Στη διμερή άσκηση «Κένταυρος 21», που πραγματοποιήθηκε στα μέσα Μαΐου στην Ξάνθη, συμμετείχαν για πρώτη φορά και τα Kiowa. Tα συγκεκριμένα ελικόπτερα – που θα αποτελέσουν «ασπίδα» για τα νησιά σε λόχους 9, 10 ελικοπτέρων, αλλά και για τον Εβρο – είναι πλέον ετοιμοπόλεμα. Οι γνώστες της Αεροπορίας Στρατού θεωρούν την προσθήκη τους στο οπλοστάσιό μας ιδιαίτερα σημαντική διότι για πρώτη φορά οι πιλότοι ελικοπτέρων θα εκπαιδεύονται εξ αρχής σε ελικόπτερα μάχης, όπως τα Kiowa, και όχι στα μεταφορικά όπως είναι τα «Χιούι».

Συμμετοχή σε ασκήσεις έχουν αρχίσει να έχουν και τα ελικόπτερα NH-90. O σχεδιασμός είναι κάποια εξ αυτών να χρησιμοποιηθούν στη Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ) της νεοσύστατης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ). Μάλιστα ένα εξ αυτών έλαβε μέρος στην πολυεθνική άσκηση ειδικών δυνάμεων «Orion 21» που πραγματοποιήθηκε προ ημερών.

«Ιπτάμενοι κατάσκοποι»

Θέμα χρόνου είναι εξάλλου και η πλήρης επιχειρησιακή ένταξη και συμμετοχή και σε ασκήσεις των δύο UAV’s που αποκτήσαμε από το Ισραήλ (με leasing) και έφτασαν πριν από λίγες ημέρες στη βάση τους στη Σκύρο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι νέοι «ιπτάμενοι κατάσκοποι» των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν αρχίσει ήδη τις πρώτες πτήσεις, ενώ απομένει ακόμη η ενεργοποίηση και το μοντάρισμα μερικών επιμέρους συστημάτων τους.

Τα Rafale

Επιπλέον, μέσα στο καλοκαίρι είναι πολύ πιθανόν να έχουμε τις πρώτες πτήσεις των Rafale στο Αιγαίο, αφού ο προγραμματισμός είναι το πρώτο να φτάσει στην Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου. Εκτιμάται πως το μαχητικό αυτό μπορεί να αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στον αέρα απέναντι στην Τουρκία και οι επιτελείς στην Αεροπορία το περιμένουν πώς και πώς.

ΠΗΓΗ: https://www.in.gr