13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΝΑΤΟ - Στόλτενμπεργκ: Θα αναπτύξουμε περισσότερες δυνάμεις στα ανατολικά

ΝΑΤΟ – Στόλτενμπεργκ: Θα αναπτύξουμε περισσότερες δυνάμεις στα ανατολικά

«Η ειρήνη στην ήπειρό μας έχει γίνει θρύψαλα», κατήγγειλε ο Στόλτενμπεργκ. «Η Ρωσία χρησιμοποιεί βία για να προσπαθήσει να ξαναγράψει την Ιστορία και να στερήσει από την Ουκρανία τον ελεύθερο και ανεξάρτητο δρόμο της», υπογράμμισε.

Η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας εξήγησε ότι δεν υπάρχουν νατοϊκά στρατεύματα στη χώρα.

Ωστόσο η Συμμαχία πρόκειται να ενισχύσει την ανατολική της πτέρυγα, σύμφωνα με τον Στόλτενμπεργκ: «Τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα έρθουν ακόμη περισσότεροι (στρατιώτες), οπότε θα ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την παρουσία μας στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας», τόνισε.

Παράλληλα το ΝΑΤΟ έχει ενεργοποιήσει τα αμυντικά του σχέδια προκειμένου να διευκολυθεί η μετακίνηση των στρατευμάτων, εξήγησε ο ίδιος.

Στις κοινές δηλώσεις που παραχώρησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ μίλησε για «απρόκλητη και συνεχιζόμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία».

«Αυτό είναι βάρβαρο και το καταδικάζουμε ανεπιφύλακτα. Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλεια της Ευρώπης», σημείωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ και προσέθεσε ότι «η Ρωσία προσπαθεί να γυρίσει το ρολόι πίσω με τη βία» και «να υπονομεύσει τους παγκόσμιους κανόνες που κράτησαν την Ευρώπη ασφαλή για δεκαετίες». Επίσης επανέλαβε ότι «το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στέκονται δίπλα στον γενναίο λαό της Ουκρανίας. Υποστηρίζουμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Υποστηρίζουμε το δικαίωμά τους στη νόμιμη άμυνα».

Νωρίτερα σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη συνεδρίασή τους οι πρεσβευτές των χωρών μελών του ΝΑΤΟ επεσήμαναν: «οι ενέργειες της Ρωσίας αποτελούν σοβαρή απειλή για την ευρωατλαντική ασφάλεια και θα έχουν γεωστρατηγικές επιπτώσεις».

«Αποφασίσαμε (…) να λάβουμε επιπλέον μέτρα για να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την αποτρεπτική ισχύ και την άμυνα όλης της Συμμαχίας. Τα μέτρα μας είναι και παραμένουν προληπτικά, αναλογικά και δεν οξύνουν την κατάσταση», προστίθεται στην ανακοίνωση.