13.3 C
Athens
Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΜισθολογικό ΕΜΘ: Έγιναν όλες οι ενέργειες από ΥΠΕΘΑ. Αναμένονται ενέργειες του ΥΠΟΙΚ

Μισθολογικό ΕΜΘ: Έγιναν όλες οι ενέργειες από ΥΠΕΘΑ. Αναμένονται ενέργειες του ΥΠΟΙΚ

Του Ηλία Προύφα

Όλες οι ενέργειες από πλευράς ΥΠΕΘΑ, με εντολή του ίδιου του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου έχουν γίνει για το μισθολογικό των ΕΜΘ και αναμένονται οι ενέργειες του Υπουργείου Οικονομικών.

Όπως πάντα έγκαιρα το υπουργείο εθνικής άμυνας, είχε αποστείλει έγγραφο, το οποίο δημοσιοποίησε η ΠΟΜΕΝΣ, με θέμα: «Αποδοχές (Μισθολογική Εξέλιξη ΕΜΘ – ΟΒΑ προς Εναρμόνιση με τη Βαθμολογική – Υπηρεσιακή Εξέλιξη Ν.4609/2019)», με το οποίο προωθείται σχέδιο τροπολογίας για ένταξη των προαχθέντων ΕΜΘ στην Β’ μισθολογική κλίμακα

Ειδικότερα όπως τόνιζε:

  1. Σε συνέχεια (γ) και (δ) σχετικής αλληλογραφίας, αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος σας επαναφέρουμε, μετά τη συμπερίληψη των απαιτούμενων νομοτεχνικών παρεμβάσεων, το σχέδιο τροπολογίας με τη συνημμένη σ’ αυτό οικεία ειδική έκθεση επιβάρυνσης και παρακαλούμε για τις κατεπείγουσες ενέργειές σας, προκειμένου να ενσωματωθεί σε νομοσχέδιο του Υπουργείου σας.
  2. Επισημαίνεται ότι για τους λόγους που αναλύονται στην οικεία αιτιολογική έκθεση, το σχέδιο αυτό είναι διαφοροποιημένο, ως εξής:

α. Οι προαχθέντες, βάσει του ν.4609/2019, Ε.Μ.Θ. εντάσσονται από την ημεροχρονολογία προαγωγής τους στο βαθμό του ανθλγού, στην Β’ Κατηγορία του άρθρου 124 του (α) όμοιου νόμου, αντί τη Γ’ Κατηγορία.

β. Γίνεται διακριτή αναφορά – συμπερίληψη των εθελοντών και εθελοντρίων των ν.δ. 445/1974 και 705/1977, καθώς και των προερχόμενων από Ανθυπασπιστές που μετατάσσονται στο Σώμα των μόνιμων υπξκών κατ’ εφαρμογή του άρθρου 9 παρ. 2 του ν.3883/2010, επειδή δεν ενέπιπταν σε καμία κατηγορία του οικείου άρθρου.

Το σχετικό έγγραφο:

Επιπρόσθετα η ΠΟΜΕΝΣ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαιρετίζει την πρόταση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για ένταξη στην Β΄ μισθολογική κλίμακα, των συναδέλφων της, Αξιωματικών προελεύσεως ΕΜΘ.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, από το βήμα της ΒτΕ, απάντησε για το θέμα σε ερώτηση του ΚΙΝΑΛ, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιώργος Φραγγίδης με θέμα «Μισθολογικά κλιμάκια στρατιωτικού προσωπικού προερχόμενο από τον θεσμό των ΕΜΘ», σας γνωρίζονται, κατά το μέρος που αφορά στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα ακόλουθα:

Κατ’ αρχάς η αρμοδιότητα για την ακολουθούμενη μισθολογική πολιτική ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ), το οποίο την εξειδικεύει με ειδικούς νόμους, λαμβάνοντας υπόψη τις εκάστοτε δημοσιονομικές συνθήκες.

Ωστόσο, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, με γνώμονα την ρεαλιστική επίλυση των αιτημάτων τους, έχει προωθήσει στο ΥΠΟΙΚ, το υπό στοιχεία Φ.841/67/80037/Σ.23911/27 Νοεμβρίου 20/ΥΠΕΘΑ/ΓΔΟΣΥ/ΔΟΙ, σχέδιο τροπολογίας.