13.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΙσοτιμία Πτυχίων ΑΣΣΥ - ΕΠΥ - ΕΠΟΠ. Άρθρο του Στρατιωτικού Συνδικαλιστή Άρη...

Ισοτιμία Πτυχίων ΑΣΣΥ – ΕΠΥ – ΕΠΟΠ. Άρθρο του Στρατιωτικού Συνδικαλιστή Άρη Κασιδόπουλου

Φίλες, Φίλοι,

          Με το υπ’ αριθ. πρωτ. 374/3-3-20, η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), δικαίως, ανέδειξε το θέμα της ισοτιμίας των πτυχίων αποφοίτων Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ) της χώρας μας, με τα αντίστοιχα πτυχία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του τεχνολογικού τομέα των Πανεπιστημίων (πρώην ΑΤΕΙ).

          Επί αυτού του θέματος, ακολούθησε ερώτηση (υπ’ αριθ. 4725/6-3-20) από Βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ), ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα που έθεσε η ΠΟΕΣ, βασιζόμενη στην υφιστάμενη νομοθεσία αλλά και στις επιταγές του συνταγματικού τόξου της εποχής μας, προς επίρρωση της αναχρονιστικής υφιστάμενης κατάστασης που επικρατεί στις ΑΣΣΥ.

          Σε απάντηση της παραπάνω ερώτησης, με το Φ.900α/2393/16933/30-3-20/ΥΠΕΘΑ, ο κ. Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας (ΥΦΕΘΑ) επισήμανε ότι η εξομοίωση των πτυχίων ΑΣΣΥ με αυτά των πρώην ΑΤΕΙ, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει τον αποκλειστικό γνώμονα αλλά και τη μοναδική αναγκαία συνθήκη για την επίτευξη της αναβάθμισής τους, μέσω της παρεχόμενης εκπαίδευσης που επιτελείται και καταβάλλεται άοκνα, από το ΥΠΕΘΑ και τα Γενικά Επιτελεία (ΓΕ).

          Από τα παραπάνω, προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα μιας αδήριτης αναγκαιότητας στην εξέλιξη του στρατεύματος, μέσω, τόσο της συνεχούς επιμόρφωσης όσο και της διαρκούς εκπαίδευσης των προσλαμβανόμενων στελεχών των ΕΔ, είτε από Πανελλήνιες εξετάσεις στις ΑΣΣΥ είτε από προκηρύξεις ΕΠΥ παλιότερα, ΕΠΟΠ από το 2001 μέχρι σήμερα.

          Η λογική και η εξελεγκτική πορεία των στελεχών των ΕΔ, επιτάσσουν την εναρμόνιση της Ελληνικής νομοθεσίας με την Ευρωπαϊκή, αλλά και της Νατοϊκή κατεύθυνσης επί αυτών των θεμάτων, μιας και ήμαστε κομμάτι του ΝΑΤΟ. Υπάρχει διδακτέα ύλη/σειρά σπουδών (curriculum), η οποία έχει διανεμηθεί από τις Βρυξέλλες στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης του ΓΕΕΘΑ, με την οδηγία να εφαρμοστεί και στη χώρα μας. Ουσιαστικά, η οδηγία ξεδιπλώνει το δόγμα του ΝΑΤΟ, σε ότι αφορά στους Υπαξιωματικούς αλλά και στους Αξιωματικούς, παροτρύνοντας τις χώρες-μέλη του να κινηθούν με παρόμοιο τρόπο, χωρίς όμως να τις εξαναγκάζει να την εφαρμόσουν. Από τα 29 Κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, την οδηγία αυτή μέχρι σήμερα, έχουν εφαρμόσει πάνω από τα μισά. Στη χώρα μας, δυστυχώς δεν εφαρμόζεται, λόγω προσωπικών αγκυλώσεων και παρωχημένης ιδεολογίας, ενός συστήματος που επιδιώκει τη στασιμότητα και την καθήλωση του ελληνικού στρατεύματος.

          Η πρόταση της ΠΟΕΣ αλλά και η απάντηση του ΥΠΕΘΑ, φανερώνουν περίτρανα τα κενά που υπάρχουν στην υφιστάμενη ελληνική νομοθεσία. Απαιτείται η διάθεση συνεργασίας όλων των μερών (Υπουργείων, στελεχών νομικών τμημάτων, συνδικαλιστικών φορέων κ.λπ.), ώστε να επέλθει η μεταξύ τους ισορροπία αλλά και η παραγωγική νομοθετική διαδικασία, η οποία θα επιφέρει καρπούς και κίνητρα για ένταξη και παραμονή των στελεχών εν γένει στο στράτευμα.

          Η άποψη που επικρατεί σε όλες τις προελεύσεις Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ, ΕΠΥ, ΕΠΟΠ), είναι ότι το υφιστάμενο σύστημα είναι αναχρονιστικό και χρειάζεται αναβάθμιση, σε όλα τα επίπεδα. Το μεγαλύτερο μέρος των στελεχών αυτών, διαθέτει και μόρφωση και εκπαίδευση. Δεν ανήκουν και δεν ασχολούνται όμως όλοι Υπξκοί των ΕΔ στον Τεχνολογικό Τομέα. Υπάρχουν κι άλλου είδους ειδικότητες Υπξκών στο στράτευμα, οι οποίες δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον προαναφερόμενο τομέα. Τι θα γίνει λοιπόν με όλους αυτούς και πως μπορούν αυτά τα υπόλοιπα στελέχη να φτάσουν αυτούς που γνωρίζουν κάποια τέχνη;

          Υπάρχει όμως κι ένα άλλο, υπαρκτό ζήτημα. Τα στελέχη που προσλήφθηκαν με διαγωνισμό (ΕΠΥ, ΕΠΟΠ) και ανήκουν στον Τεχνολογικό Τομέα, διαθέτουν πτυχία από πρώην ΑΤΕΙ. Άλλωστε, πως αλλιώς θα μπορούσαν να προσληφθούν στις ΕΔ, εάν δεν διέθεταν τα απαιτούμενα προσόντα, για τις τεχνικές ειδικότητές τους; Τα στελέχη των ΑΣΣΥ όμως, όπως διαφαίνεται και προκύπτει από τις ανωτέρω αναφορές, δεν διαθέτουν τα αντίστοιχα πτυχία των τεχνικών ειδικοτήτων τους!!! Παρά ταύτα, οι ΑΣΣΥ έχει αναγνωριστεί από την κείμενη νομοθεσία ότι ανήκουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση!!!

          Λίγο μπερδεμένο ακούγεται όλο αυτό. Ο γράφων, δεν είναι της άποψης, «να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα», ώστε όλοι οι γείτονες μαζί, να πεινούν εξίσου. Είναι της άποψης, οι «γείτονες» να μπορούν να έχουν όλοι κατσίκα, η οποία θα τρέφεται σωστά για να παράγει καλό γάλα, προκειμένου να μην πεινάσει κανείς τους.

          Εφόσον λοιπόν, τα παραπάνω γίνονται απολύτως κατανοητά απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, κι επειδή όλοι πρέπει να μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας, ακόμα και μετά την αποστρατεία μας, αυτό που προτείνεται είναι η ένταξη στην οικονομική Κατηγορία Β’, των στελεχών που ανήκουν μέχρι σήμερα στην οικονομική κατηγορία Γ’, χωρίς περιστροφές και δικαιολογίες. Τίποτα λιγότερο από αυτό, δεν θα μπορούσε να διατηρήσει το αξιόμαχο των Υπαξιωματικών όλων των βαθμίδων σε υψηλό επίπεδο. Οι εξελίξεις στην εγγύς περιοχή είναι ραγδαίες, ενώ ο κίνδυνος εξ’ ανατολών αυξάνεται κατακόρυφα. Μην επιτρέψετε σε κανέναν, να εκμεταλλευτεί προς όφελός του, τις αδυναμίες και τα κενά παλιότερων εποχών.

          Καλή δύναμη σε όλους αδέρφια!!!

                                                                                                               Αριστείδης Κασιδόπουλος

                                                                                                             Στρατιωτικός Συνδικαλιστής