13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΘρίλερ στον Έβρο: Ο 28χρονος στρατιώτης που βρέθηκε νεκρος στη σκοπιά δολοφονήθηκε,...

Θρίλερ στον Έβρο: Ο 28χρονος στρατιώτης που βρέθηκε νεκρος στη σκοπιά δολοφονήθηκε, δεν αυτοκτόνησε

Μετά τρία χρόνια η ελληνική κοινωνία και ο Ελληνικός Στρατός βρίσκεται μπροστά σε μία μεγάλη ανατροπή, καθώς αυτό που είχε αρχικά θεωρηθεί ως αυτοκτονία, πλέον αποδεικνύεται ότι ήταν δολοφονία.

Ο Αλέξανδρος Σαρτζής είχε βρεθεί νεκρός μέρα – μεσημέρι στη σκοπιά του. Φαίνεται πως κάποιοι βιάστηκαν να αποδώσουν το θάνατό του σε αυτοχειρία. Όμως, περίπου τρία χρόνια μετά έγινε η μεγάλη ανατροπή. Η στρατιωτική Δικαιοσύνη χαρακτήρισε δολοφονία τον θάνατο του Αλέξανδρου – Αθανάσιου Σαρτζή 28 χρόνων και άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά παντός υπευθύνου στρατιωτικού του Στρατού Ξηράς.

Σε αυτό συνέβαλε σημαντικά η εξονυχιστική έρευνα του τεχνικού συμβούλου και ειδικού πραγματογνώμονα σε θέματα βαλλιστικής Γεώργιου Ραυτογιάννη, που όρισε η οικογένεια.

Ο Αλέξανδρος Σαρτζής, τελειόφοιτος μηχανολόγος – μηχανικός, που έμενε στην Αθήνα, δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια εκτέλεσης της σκοπιάς του στον Τρίτο Λόχο Μηχανικού στο στρατόπεδο “Μυλωνάς”, στον Βάλτο Ορεστιάδας.

Όλα έγιναν σε 27 λεπτά

Όλα έγιναν στις 9 Αυγούστου του 2015 μέσα σε 27 λεπτά. Ο στρατιώτης έπιασε βάρδια στην επικαλυπτική σκοπιά στην πύλη σε υπόστεγο ενός ΤΟΛ στις 13:55. Στις 14:22 ακούστηκε ο πυροβολισμός. Σε αυτό το διάστημα οι κάμερες ασφαλείας του στρατοπέδου, κατέγραψαν συγκεκριμένες κινήσεις φαντάρων και υπαξιωματικών, οι οποίες δεν ερευνήθηκαν σε βάθος.

Εκτός από τις κάμερες, υπάρχουν και αντιφάσεις. Σε καταθέσεις που δόθηκαν, άλλαζαν τις μαρτυρίες τους σε σχέση με αυτά που είχαν καταγραφεί στις κάμερες ασφαλείας και στο βιβλίο εφόδων. Ο σκοπός ανέφερε για την στιγμή μετά τον πυροβολισμό ότι είδε τον Β’ υπαξιωματικό υπηρεσίας στα εβδομήντα μέτρα απόσταση και του μίλησε. Στη δεύτερη κατάθεση δεν αναφέρεται στη συνομιλία τους, αλλά ούτε ότι τον είδε στο σημείο.

Μία περιστρεφόμενη κάμερα που υπάρχει σε κομβικό σημείο του στρατοπέδου, χρειάζεται ένα λεπτό για τον πλήρη κύκλο. Ενδεχομένως ο δράστης να το γνώριζε αυτό, να μην βγήκε από την μπροστινή έξοδο του ΤΟΛ που θα γινόταν αντιληπτός από τον σκοπό της πύλης και να έφυγε από την πίσω πλευρά.

Η οικογένεια καταγγέλλει ότι παρά την αποδοχή της ανθρωποκτονίας, δεν έγινε η απαιτούμενη έρευνα και η υπόθεση του Αλέξανδρου μπήκε στο αρχείο αγνώστων δραστών. Στόχος τους να ανασυρθεί και να εξεταστούν από τα εγκληματολογικά εργαστήρια τα σημαντικά στοιχεία που παραμένουν “θαμμένα”.

“Μας είπαν στο τηλέφωνο ότι ο Άλεξ αυτοκτόνησε…”

Η Μόνικα Σαρτζή, μητέρα του αδικοχαμένου Άλεξ, είναι παθολόγος – εντατικολόγος, Διευθυντής ΜΕΘ στο Θριάσιο Νοσοκομείο. Περιγράφει στην κάμερα του “Τούνελ” την ανατριχιαστική στιγμή που έμαθε τηλεφωνικά πως ο γιος της ήταν νεκρός.

“Ο Άλεξ ήταν ένα μορφωμένο παιδί με χιούμορ, γεμάτο ζωή. Δε φοβόταν κάτι και διεκδικούσε με κάθε τρόπο το δίκιο του. Όταν μάθαμε για το συμβάν, βρισκόμασταν στο εξοχικό μας στην Κυπαρισσία, στην παραλία. Ένας Ταξίαρχος μας ανακοίνωσε πως το παιδί μας είχε αυτοκτονήσει. Στην αρχή δεν τον πιστέψαμε.

Μετά από λίγο όμως μας ξανακάλεσε και μας ρώτησε για τη σορό του και αν επιθυμούσαμε να μας τη στείλει, λες και ήταν κάποιο δέμα… Έβγαλε ο ίδιος πόρισμα εκείνη τη στιγμή χωρίς να έχει γίνει καν η προανάκριση. Λίγη ώρα πριν είχαμε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Άλεξ και τον άκουσα μια χαρά.”

Ο πατέρας του άτυχου στρατιώτη ανέφερε χαρακτηριστικά: “Οι μάρτυρες έπεφταν σε αντιφάσεις στις καταθέσεις τους. Δύο φαντάροι που ήταν στα κοντινά μαγειρεία εκείνη την ώρα, είπαν πως δεν άκουσαν τίποτα και θεώρησαν πως ο πυροβολισμός ήταν το… καπάκι της κατσαρόλας!”

ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr