13.3 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΗ κίνηση «ματ» του ΑΓΕΕΘΑ που επέφερε «πλήγμα» στην Τουρκία

Η κίνηση «ματ» του ΑΓΕΕΘΑ που επέφερε «πλήγμα» στην Τουρκία

Ίσως η Άγκυρα ποντάρει στην μετά Μπάϊντεν εποχή στις ΗΠΑ και ανεβάζει σιγά σιγά την ένταση και πάλι

Μαρίνος Γκασιάμης

Η Τουρκία έχει επανέλθει στις προκλήσεις κα συνεχείς αμφισβητήσεις του status quo ειδικά σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο με μόνη διαφορά ότι προς το παρόν δεν χρησιμοποιεί την πολεμική της αεροπορία.

Τα όσα είπε ο Ερντογάν στα κατεχόμενα είναι χαρακτηριστικά καθώς φάνηκε χωρίς καμιά θολούρα ότι τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο η Τουρκία είναι αποφασισμένη αν δεν πάρει αυτό που θέλει, να σκληρύνει και πάλι την στάση της, διατεθειμένη αυτή την φορά ακόμα και να ανοίξει την…πύλη του φρενοκομείου, άσχετα από τα εάν πραγματικά έχει σε στρατιωτικό επίπεδο τις δυνατότητες για να το επιτύχει, ίσως γιατί ποντάρει στην μετά Μπάϊντεν εποχή στις ΗΠΑ.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της προσπάθειας αναγνώρισης του ψευδοκράτους από την πίσω πόρτα μέσω της άσκησης έρευνας – διάσωσης ANATOLIAN PHOENIX στην οποία ενέταξε εντέχνως το ψευδοκράτος, καλώντας παράλληλα Ισπανία και Πολωνία.

Ευτυχώς αποχώρησαν τελικά και οι Πολωνοί και οι Ισπανοί από την Άσκηση έρευνας – διάσωσης ANATOLIAN PHOENIX η οποία διεξάγεται από 6-16 Ιουνίου στην τουρκική ενδοχώρα. Σε ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου Άμυνας στις 9 Ιουνίου, αναφέρθηκε ότι εκτός από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, συμμετέχουν το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ, η Πολωνία, η Ισπανία και εκπρόσωποι του ψευδοκράτους.

Άμεσα κατόπιν οδηγιών του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκαν οι Ακόλουθοι Άμυνας Ισπανίας και Πολωνίας στην Άγκυρα σχετικά με τη συμμετοχή τους σε άσκηση που συμμετέχει το παράνομο ψευδοκράτος, με ότι αυτό συνεπάγεται. Απάντησαν ότι συμμετέχουν με παρατηρητές και ότι σε καμία από τις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν για την Άσκηση δεν αναφέρθηκε το γεγονός ότι θα συμμετέχει το ψευδοκράτος. Αφού ενημερώθηκαν οι Υπουργοί Άμυνας Ισπανίας και Πολωνίας διέταξαν την απόσυρση των παρατηρητών τους από την άσκηση κάτι το οποίο τελικά πραγματοποιήθηκε.

Η έγκαιρη και άμεση αντίδραση του ΓΕΕΘΑ έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα και βλέπουμε ότι παρά την σχετική «ηρεμία» συνεχίζουν να προωθούν τις ανυπόστατες επιδιώξεις τους. Απέκρυψαν επιμελώς από τους Πολωνούς και τους Ισπανούς κατά την διάρκεια των συσκέψεων που πραγματοποιούνται πάντοτε πριν από διεθνείς ασκήσεις, την συμμετοχή του παράνομου ψευδοκράτους. Προφανώς εφόσον αποσύρθηκαν οι Ισπανοί και οι Πολωνοί, έχουν υποστεί «πλήγμα».

Δεν είναι τυχαία επίσης τα όσα είπε ο Ερντογάν κατά την παραμονή του στα κατεχόμενα.

Ο Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία και το ψευδοκράτος θα χρησιμοποιήσουν μέχρι τέλους τα δικαιώματα τους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κάνοντας δε το μαύρο άσπρο τόνισε πως η τουρκική πλευρά υιοθέτησε πάντοτε εποικοδομητική και προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα στάση στο Κυπριακό, ο Ερντογάν είπε: «Οι Τουρκοκύπριοι δεν ήταν ποτέ μειονότητα και δεν θα είναι ποτέ. Όσοι αγνοούν αυτές τις πραγματικότητες συνεχίζουν τα όνειρά τους να είναι οι μοναδικοί κυρίαρχοι του νησιού. Συνιστώ σε όσους το πιστεύουν αυτό να αντιμετωπίσουν τις πραγματικότητες. Κανείς δεν αντέχει να χάσει άλλα 50 χρόνια. Εάν πρόκειται να υπάρξει επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι αναγνώριση της ΤΔΒΚ».

ΠΗΓΗ: https://www.pentapostagma.gr