13.3 C
Athens
Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΕ.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ. προς κ. ΥΕΘΑ: Απαγορεύστε τη μετακίνηση του προσωπικού στις καρότσες οχημάτων!...

Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ. προς κ. ΥΕΘΑ: Απαγορεύστε τη μετακίνηση του προσωπικού στις καρότσες οχημάτων! Θα θρηνήσουμε ζωές!

Μετά και το πρόσφατο ατύχημα της 05 Οκτωβρίου 2023 πλησίον της Νέας Ορεστιάδας, στο οποίο ενεπλάκη στρατιωτικό όχημα γενικής χρήσης, η καρότσα του οποίου ήταν “γεμάτη” με οπλίτες, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, εντόνως διαμαρτυρόμενη, απευθύνει έκκληση (για ακόμη μία φορά), προς τον κ. ΥΕΘΑ να απαγορεύσει τις μετακινήσεις προσωπικού πάνω σε καρότσες οχημάτων, πριν θρηνήσουμε νεκρούς!

Η επιβίβαση προσωπικού σε καρότσες οχημάτων, συνοδεύεται από τη φράση “Πάμε και όπου βγει”, καθόσον κανένα μέτρο ασφαλείας δεν υπάρχει και κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για τις ζωές των επιβαινόντων!

Κύριε Υπουργέ.

Ήδη, από τον Απρίλιο του 2019, η Ένωσή μας, με έγγραφό της, το οποίο παραθέτουμε αυτολεξεί, μιας και τίποτε δεν άλλαξε από τότε, επεσήμανε την επικινδυνότητα της μεταφοράς του στρατιωτικού προσωπικού στα πήγματα οχημάτων γενικής χρήσης (ΓΧ) [ημιφορτηγά (όπως M/S 290) και φορτηγά (STEYR 680)], καθόσον δεν παρέχεται η παραμικρή ασφάλεια στο επιβιβαζόμενο προσωπικό.

«Όπως είναι γνωστό, η Υπηρεσία, για τις μετακινήσεις του στρατιωτικού προσωπικού, εκτός των άλλων, χρησιμοποιεί και οχήματα γενικής χρήσης, τα οποία εργοστασιακά προορίζονται για μεταφορά υλικών (M/S 290, STEYR 680M κλπ), γι’ αυτό άλλωστε διαθέτουν πήγμα (καρότσα).

Τα παραπάνω οχήματα, έχουν δύο (2) θέσεις στην καμπίνα τους (οδηγού – συνοδηγού) εφοδιασμένες με ζώνες ασφαλείας. Οι υπόλοιποι επιβάτες (μεταφερόμενο προσωπικό) κάθονται στο πήγμα των οχημάτων, σε αναδιπλούμενες θέσεις, οι οποίες δεν διαθέτουν ζώνες ασφαλείας. Το δε πήγμα, δεν διαθέτει ισχυρό κουβούκλιο, αλλά τέντα, ο σκελετός της οποίας δε δύναται να προστατεύσει τους επιβάτες σε περίπτωση ανατροπής του οχήματος.

Η χρήση των παραπάνω μεταφορικών μέσων για μεταφορά προσωπικού, πέρα από το ότι αντίκειται στις διατάξεις του σχετικού (σ.σ. ΚΟΚ, ο οποίος έχει εφαρμογή και επί των στρατιωτικών οχημάτων) και ιδιαιτέρως της παραγράφου 5 του άρθρου 12  (Η χρήση των ζωνών ασφαλείας είναι υποχρεωτική τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους επιβάτες) και της παραγράφου 1 του άρθρου 33 (Απαγορεύεται η μεταφορά επιβατών με οδικά οχήματα κατά τρόπο τέτοιο ώστε να δημιουργείται κίνδυνος) κρίνεται επικίνδυνη για τη ζωή των επιβατών σε ενδεχόμενο τροχαίο ατύχημα.

Κατόπιν των παραπάνω, η Ένωσή μας, προτείνει κατά τη μεταφορά του προσωπικού (πλην ασκήσεων/εκπαιδεύσεων), να μη χρησιμοποιούνται οχήματα γενικής χρήσης τα οποία δεν παρέχουν τη στοιχειώδη ασφάλεια στους επιβαίνοντες. Τουναντίον, να χρησιμοποιούνται κατάλληλα επιβατικά οχήματα, εφοδιασμένα με μέσα που παρέχουν επαρκή ασφάλεια στους επιβαίνοντες σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος. Για τις δε μεταφορές προσωπικού κατά τις ασκήσεις/εκπαιδεύσεις να χρησιμοποιούνται οχήματα γενικής χρήσης, κατόπιν παρεμβάσεων σε αυτά που θα στοχεύσουν στην οδική τους ασφάλεια (ζώνες ασφαλείας, ισχυρός μεταλλικός σκελετός τέντας).»

Τεσσεράμισι (4½) χρόνια μετά και μετά από σημαντικό αριθμό ατυχημάτων κατά τα οποία σημειώθηκαν ακόμη και τραυματισμοί, με τελευταίο το ατύχημα που σημειώθηκε πλησίον της πόλης της Νέας Ορεστιάδας την 05 Οκτ 23, θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα να ληφθούν άμεσα, δραστικά και γενναία μέτρα, στοχεύοντας στην ασφάλεια του προσωπικού. Θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα να απαγορευτούν οι μετακινήσεις προσωπικού στα πήγματα των οχημάτων ΓΧ κατά τη διάρκεια της ειρήνης, πριν θρηνήσουμε απώλειες ζωών!