13.3 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕΠΟΠ: Υπάρχει χρόνος να διορθωθεί η αδικία για όλους τους Έλληνες πολίτες...

ΕΠΟΠ: Υπάρχει χρόνος να διορθωθεί η αδικία για όλους τους Έλληνες πολίτες του 91, του 92 και του 93

Επιστολή αναγνώστη στο kranosgr

Καλησπέρα κ. Προύφα,

Η τελευταία προκήρυξη των Επαγγελματιών Οπλιτών για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων δημοσιοποιήθηκε το 2009. Τότε, δικαίωμα συμμετοχής είχαν όσοι είχαν γεννηθεί από 1-1-1982 μέχρι 31-12-1990. Πέρασαν ένδεκα χρόνια από τότε και οι γενιές του 1991, του 1992 και του 1993 δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία που περίμεναν καρτερικά επί τόσα χρόνια. Το 2020 συζητείται πιο ζεστά η έκδοση νέας προκήρυξης ΕΠΟΠ, έπειτα από πάρα πολλά χρόνια. Απ’ ό,τι φαίνεται θα εκδοθεί το 2021, με τρεις γενιές Ελλήνων πολιτών να μην έχουν δικαίωμα συμμετοχής. Τα 31 έτη είναι εντάξει για τους ΟΒΑ, αλλά για τους υπόλοιπους είναι πολλά. Για τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες τα 28 έτη θεωρούνται πως είναι η σωστή ηλικία για να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής των ΕΠΟΠ.

Για περισσότερο από ένδεκα χρόνια οι συγκεκριμένες γενιές αδικήθηκαν όσο λίγοι. Πέρασαν οικονομική κρίση κατά τη διάρκεια των μαθητικών χρόνων τους, κατά τη διάρκεια των φοιτητικών χρόνων τους και τώρα που ήρθε η ώρα να σταδιοδρομήσουν επαγγελματικά, δεν τους δίνεται η ευκαιρία. Κανένας δεν πρόκειται να χάσει από την αύξηση του ορίου ηλικίας στους ΕΠΟΠ. Με την αύξηση του ορίου ηλικίας, η δεξαμενή των υποψηφίων θα μεγαλώσει και θα επιλεγούν οι καλύτεροι. Θα διορθωθεί η αδικία για τρεις γενιές, οι οποίες δεν γεύτηκαν ποτέ τη χαρά της συμμετοχής στο θεσμό των ΕΠΟΠ. Πρόκειται για τρεις γενιές ανθρώπων που σήκωσαν το βάρος της κρίσης, διότι στερήθηκαν πολλά που άλλες γενιές τα είχαν ως δεδομένα. Δεν πρέπει να στερηθούν κάτι ακόμη, το οποίο λύνεται με μία διαφοροποίηση των κριτηρίων (σ.σ. όπως φαίνεται ότι θα γίνει με τους ΟΒΑ). Δικαίωμα στο όνειρο πρέπει να έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες (σ.σ. μαζί με τους ΟΒΑ) και ειδικότερα, οι γενιές του 1991, του 1992 και του 1993. Να μην αδικηθεί κανένας Έλληνας πολίτης, ο οποίος αγαπά τις Ένοπλες Δυνάμεις και θέλει να προσφέρει.

Ας μην ξεχνάμε ότι στα Σώματα Ασφαλείας της Ελλάδας, το ανώτατο ηλικιακό όριο στις προκηρύξεις των υποψηφίων βρίσκεται ορθά σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από αυτά των προκηρύξεων των ΕΠΟΠ (βλ. Λιμενικό Σώμα, Ειδικοί Φρουροί, Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι κτλ), διότι επιθυμούν να ενισχυθούν με μορφωμένο και καταρτισμένο προσωπικό, το οποίο θα ρίξει το μέσο όρο ηλικίας, αλλά και θα προσφέρει ταυτόχρονα ποιοτικότερες υπηρεσίες. Το ίδιο ισχύει και σε αντίστοιχες προκηρύξεις με τους ΕΠΟΠ σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο. Δίκαιες, σωστές και συγχρονισμένες κινήσεις για να ενισχυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις και για να υπάρξει ισότητα ανάμεσα στους υποψηφίους. Να δοθεί η ευκαιρία σε όλους, όσους δεν τους δόθηκε ποτέ. Δικαίωμα συμμετοχής να έχουν όλοι οι ΟΒΑ, αλλά μαζί τους και οι υπόλοιποι Έλληνες πολίτες. Αυτό είναι το σωστό και το δίκαιο. Υπάρχει χρόνος να διορθωθεί η αδικία για όλους τους Έλληνες του 91, του 92 και του 93 (σ.σ. και όχι μόνο για τους ΟΒΑ)…

Με εκτίμηση,

Δ.Μ.

Υ.Γ.: Παρακαλώ πολύ, κ. Προύφα, να το δημοσιεύσετε, διότι αφορά τρεις γενιές Ελλήνων πολιτών (σ.σ. 1991, 1992 και 1993), οι οποίοι μέχρι στιγμής αδικούνται. Δικαίωμα στο όνειρο σε αντίστοιχες ηλικίες φαίνεται πως θα έχουν μόνο οι ΟΒΑ. Σωστό να έχουν την ευκαιρία τους οι ΟΒΑ, αλλά το δίκαιο είναι να την έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται σε αντίστοιχες ηλικίες. Επίσης, συγχαρητήρια για το site (σ.σ. «kranosgr.com»), διότι ενημερώνει σωστά και άμεσα όλους όσους αγαπούν τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Να είστε πάντα καλά εσείς και οι συνεργάτες σας για να συνεχίσετε να προσφέρετε στο χώρο της ενημέρωσης. Καλή συνέχεια και ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.