13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕπιδημία κρουσμάτων και αρνητών στη Βόρεια Ελλάδα: Προς μίνι lockdown η Θεσσαλονίκη...

Επιδημία κρουσμάτων και αρνητών στη Βόρεια Ελλάδα: Προς μίνι lockdown η Θεσσαλονίκη – Έκτακτη επίσκεψη Πλεύρη

Δασκάλα αρνήτρια στη Θεσσαλονίκη παροτρύνει τα παιδιά να μην τηρούν τα μέτρα για τον κορονοϊό στο σχολείο. Στη Θέρμη, πατέρας αρνητής -που δεν είχε κάνει τεστ στο παιδί του- μπουκάρει σε σχολείο, απειλεί εκπαιδευτικούς, σπρώχνει τη διευθύντρια και εμποδίζει τα παιδιά να μπουν στο σχολείο.

Mε “κρούσματα” σαν αυτά, ο αντιεμβολιαστικός παραλογισμός συνεχίζεται και εμφανίζει ισχυρούς θύλακες στη Βόρεια Ελλάδα. Την ίδια ώρα, τα στοιχεία για την εξέλιξη του κορονοϊού και την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στην ίδια περιοχή προκαλούν έξαρση και εύλογη ανησυχία.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κωνσταντίνο Ζέρβα, καταγράφεται αύξηση της τάξης του 15% στα κρούσματα και τις νοσηλείες.

Η αύξηση αυτή αποτυπώνεται και στην τελευταία ανακοίνωση του ΕΟΔΥ τη Δευτέρα (20/9). Αθήνα και Θεσσαλονίκη -αν και ο πληθυσμός τους διαφέρει πάνω από 2,5 εκατ. κατοίκους- έχουν ίδιο αριθμό κρουσμάτων: Από τα 2.126 νέα κρούσματα του 24ώρου, τα 369 εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 341 στη Θεσσαλονίκη.

Σήμερα Τετάρτη συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι και στο τραπέζι βρίσκεται η επιβολή μίνι lockdown στη Θεσσαλονίκη.

Εκτάκτως ο Πλεύρης στη Θεσσαλονίκη

Είναι χαρακτηριστικό ότι έκτακτη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη με τους δημάρχους και τους υγειονομικούς φορείς της περιοχής θα πραγματοποιήσει, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, αύριο το πρωί ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προκειμένου να εξεταστεί η πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων της πανδημίας του κορονοϊού στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Ελλάδας, ειδικά όμως στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Πλεύρης ενημέρωσε τους 14 δημάρχους για τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στη Θεσσαλονίκη, όπως τόνισαν δήμαρχοι στη Voria.gr, προκειμένου να εξετάσουν τις αιτίες για το γεγονός ότι ενώ στην υπόλοιπη χώρα τα κρούσματα μειώνονται, με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα της Αττικής, αντιθέτως στη Θεσσαλονίκη παραμένουν σταθερά, χωρίς να υπάρχει βελτίωση.

Διαψεύδουν το lockdown

Στο μεταξύ “αβάσιμες εκτιμήσεις” χαρακτήρισαν μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων τις φήμες που κυκλοφορούν από το πρωί σήμερα περί επιβολής “μίνι lockdown” (δηλαδή στην ουσία απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1 τα ξημερώματα μέχρι τις 6 το πρωί και εστίαση χωρίς μουσική) στη Θεσσαλονίκη εξαιτίας του υψηλού αριθμού κρουσμάτων.

Επιδημία κρουσμάτων και αρνητών στη Βόρεια Ελλάδα: Προς μίνι lockdown η Θεσσαλονίκη - Εκτακτη επίσκεψη Πλεύρη

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος, τόνισε στη Voria.gr ότι “δεν υπάρχει καμιά κουβέντα για την επιβολή τέτοιων μέτρων στη Θεσσαλονίκη. Η Επιτροπή εξετάζει την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων, ενώ τέτοιου τύπου μέτρα τα αποφασίζει η Πολιτική Προστασία. Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη μπορεί να μην είναι αυτή τη στιγμή έκτακτη, όμως προβληματίζει ο σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων, όπως και σε άλλες περιοχές. Θα εξετάσουμε όλα τα δεδομένα στην Επιτροπή και θα δούμε εάν χρειάζονται τυχόν έκτακτα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα”.

Καμιά ενημέρωση για ενδεχόμενο “μίνι lockdown” δεν έχει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος επισήμανε στη Voria.gr ότι “προκαλεί προβληματισμό, όχι όμως ανησυχία ή πανικό ή ακόμη και ανάγκη επιβολής μέτρων αυτή τη στιγμή, η πορεία της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη. Εξετάζουμε κι εμείς τα δεδομένα και περιμένουμε και τις απόψεις του ΕΟΔΥ, της Πολιτικής Προστασίας, του υπουργείου Υγείας και των ειδικών της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, προκειμένου να διαπιστώσουμε που οφείλεται το γεγονός ότι ενώ στην υπόλοιπη χώρα τα κρούσματα μειώνονται εδώ παραμένουν σταθερά σε τριψήφια νούμερα”.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Τα Μέσα Ενημέρωσης της Θεσσαλονίκης αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από τους 14 δήμους της περιοχής εμφανίζουν ανοδικές τάσεις στους επιδημιολογικούς δείκτες. Η μεγαλύτερη αύξηση αριθμητικά εμφανίζεται στον δήμο Θεσσαλονίκης.

  • Οι 54 ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό στη Βόρεια Ελλάδα την τελευταία εβδομάδα ήταν ανεμβολίαστοι.
  • Σύμφωνα με στοιχεία της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης, στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 53 ασθενείς εκ των οποίων οι 51 (ποσοστό 96,2%) είναι ανεμβολίαστοι.
  • Σε ό,τι αφορά τις απλές κλίνες, νοσηλεύονται 258 ασθενείς, εκ των οποίων οι 202 (ποσοστό 81,5%) δεν έχουν εμβολιαστεί και οι 46 είναι εμβολιασμένοι.
Νοσηλείες θεσσαλονίκη

Το εκρηκτικό κοκτέιλ της Β. Ελλάδας: Χαμηλά οι εμβολιασμοί, ψηλά τα κρούσματα

Ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος εξέφρασε την ανησυχία του για την επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα. “Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στους εσωτερικούς χώρους. Έρχεται μία δύσκολη περίοδος εξαιτίας της αυξημένης κινητικότητας”, είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Ο κ. Γώγος είπε ότι “υπάρχουν θύλακες αντιεμβολιστών παντού. Στην εκκλησία το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο γιατί μπορούν να επηρεαστούν και μερικοί συνάνθρωποι θρησκευόμενοι. (…) Από την άλλη υπάρχει και η επίσημη φωνή της Εκκλησιάς που στηρίζει τους εμβολιασμούς”, είπε.

ΜΕΘ

Αυτή η πραγματικότητα μαζί με τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στη Θεσσαλονίκη δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των κρουσμάτων.

Όσον αφορά στην εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών στις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας, στην Αθήνα εντοπίζονται τα εξής ποσοστά:

  • 61,50% ο κεντρικός τομέας με μια δόση και 60,67% με δύο δόσεις.
  • 70,96% ο βόρειος τομέας με μία δόση και 67% με δύο δόσεις.
  • 61,38 ο νότιος τομέας με μια δόση και 56,59 με δύο δόσεις.

Την ίδια ώρα, στην Θεσσαλονίκη: