13.3 C
Athens
Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕνισχύεται η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, συνεχίζεται η κάθοδος του ΣΥΡΙΖΑ

Ενισχύεται η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, συνεχίζεται η κάθοδος του ΣΥΡΙΖΑ

Επτά οι «γαλάζιες» περιφέρειες από τον πρώτο γύρο – Σε κεντροδεξιούς υποψήφιους ο πρώτος λόγος στις υπόλοιπες έξι – Μόνο τη Θεσσαλία διεκδικούν ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ που είναι 7 μονάδες πίσω από τον Αγοραστό.

Γρηγόρης Τζιοβάρας

Η ενίσχυση της πολιτικής κυριαρχίας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία βρίσκεται μια ανάσα από την επίτευξη του συνόλου των στόχων που έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς και η ταυτόχρονη επιβεβαίωση της συνεχούς καθοδικής πορείας στην οποία βρίσκεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι τα δύο βασικά χαρακτηριστικά που αποτυπώθηκαν στα αποτελέσματα των εκλογικών αναμετρήσεων της Κυριακής για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στις 13 Περιφέρεις και στους 325 Δήμους όλης της χώρας.

Ο εκλογικός χάρτης βάφτηκε γαλάζιος σχεδόν από άκρη σε άκρη της ελληνικής Επικράτειας, καθώς οι υποψήφιοι που είχαν το χρίσμα της κυβερνητικής παράταξης έκοψαν πρώτοι το νήμα της κάλπης, καταγράφοντας, μάλιστα, στις περισσότερες περιπτώσεις μεγάλες διαφορές έναντι των αντιπάλων τους τόσο στις Περιφέρειες, που η ψήφος είχε εντονότερο πολιτικό χρώμα, όσο και στους μεγαλύτερους Δήμους της χώρας, στους οποίους επίσης τον πρώτο ρόλο έχουν κυρίως πρόσωπα με «γαλάζια» στήριξη. Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, οι επιδόσεις των κυβερνητικών είναι τέτοιες που δημιουργούν προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί η γαλάζια επέλαση και στον επαναληπτικό γύρο των εκλογών που θα γίνει την επόμενη Κυριακή εκεί που ουδείς υποψήφιος δεν υπερέβη το όριο του 43% για εκλογή από τον πρώτο γύρο. Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που εκτιμούν ότι είναι εφικτός ο στόχος για 13+3 νίκες που έχει τεθεί από το κυβερνών κόμμα.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι οι και στις επτά περιφέρειες που η μάχη κρίθηκε από τον πρώτο γύρο επικράτησαν με πολύ μεγάλη άνεση οι εκλεκτοί του Μαξίμου και της Πειραιώς οι οποίοι απέσπασαν ποσοστά που υπερβαίνουν την απόλυτη πλειοψηφία του εκλογικού σώματος της περιοχής τους και κυμαίνονται σε πολλά υψηλότερα επίπεδα από εκείνα που είχε η Νέα Δημοκρατία στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Μαΐου και Ιουνίου.

Ειδικότερα, στην Κρήτη, ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Σταύρος Αρναουτάκης έκανε ρεκόρ επανεκλεγόμενος με το εντυπωσιακό 78%. Στο Νότιο Αιγαίο ο Γιώργος Χατζημάρκος με 66% και στην Κεντρική Μακεδονία ο Απόστολος Τζιτζικώστας με 60% κατέγραψαν στο ενεργητικό τους έναν ακόμη εκλογικό περίπατο. Όπως και ο Νεκτάριος Φαρμάκης με 59% στη Δυτική Ελλάδα και ο Αλέξανδρος Καχριμάνης στην Ήπειρο που έφθασε στο 55%. Μεγάλες νίκες πέτυχαν επίσης ο Φάνης Σπανός που επανεξελέγη με 48% στη Στερεά Ελλάδα, αλλά και ο Νίκος Χαρδαλιάς που έφθασε στο εντυπωσιακό 46,68% στην Αττική, τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας.

Γαλάζια προβαδίσματα και αντάρτες

Τα ήδη μεγάλα κέρδη που αποκόμισε το κυβερνών κόμμα στον πρώτο γύρο αναμένεται να ενισχυθούν την επόμενη Κυριακή, καθώς στις πέντε από τις έξι Περιφέρειες που θα γίνει επαναληπτική εκλογή δεν υπάρχει παρουσία της αντιπολίτευσης. Μόνον στη Θεσσαλία ο κοινός υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κουρέτας κατάφερε να σπάσει το μονοπώλιο των διεκδικητών που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνδέονται τώρα ή παλαιότερα με το κυβερνών κόμμα. Θα αντιμετωπίσει την προσεχή Κυριακή τον εν ενεργεία περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, ο οποίος, παρότι βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα εξαιτίας των μεγάλων φυσικών καταστροφών που έπληξαν στην περιφέρεια του, πάει στο δεύτερο γύρο με προβάδισμα επτά μονάδων (41,29% έναντι 34,16%).

Στις άλλες πέντε Περιφέρειες οι οποίες δεν κρίθηκαν στον πρώτο γύρο, οι επίσημοι κυβερνητικοί υποψήφιοι θα μονομαχήσουν με πρόσωπα κεντροδεξιάς προέλευσης που έχουν σχηματίσει «αντάρτικους» σχηματισμούς, όπως στα Ιόνια Νησιά που ο πρώην δήμαρχος Κερκυραίων Γιάννης Τρεπεκλής έκοψε το νήμα μπροστά από την εν ενεργεία περιφερειάρχη Ρόδη Κράτσα (32,09% έναντι 27,58%) ή τη Δυτική Μακεδονία όπου ο νυν περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης θα βρεθεί απέναντι στον πρώην βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Αμανατίδη (34,21% έναντι 35,61%).

Στην Πελοπόννησο, επίσης, ο εκλεκτός της ΝΔ Δημήτρης Πτωχός έχασε οριακά την εκλογή του στον πρώτο γύρο και πάει στον δεύτερο με αντίπαλο τον πρώην περιφερειάρχη αλλά και βουλευτή και υπουργό της ΝΔ Πέτρο Τατούλη (42,55% έναντι 31,89%). Με τη διαφορά υπέρ του να είναι στις επτά μονάδες ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος θα συγκρουστεί στο δεύτερο γύρο, όπως και το 2019, με τον κεντροδεξιάς απόκλισης πρόεδρο του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλο Τοψίδη (42,12% έναντι 35,39%). Στο Βόρειο Αιγαίο, τέλος, ο στρατηγός ε.α. Αλκιβιάδης Στεφανής πάει στον δεύτερο γύρο με προβάδισμα επίσης σχεδόν επτά μονάδων (39,99% έναντι 33,81%) από τον νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουντζούρη.

Σε επίπεδο Δήμων, το κυβερνών κόμμα προσμετρά στο ενεργητικό του την άνετη επανεκλογή του Γιάννη Μώραλη με 69,78% από τον πρώτο γύρο στον Πειραιά, καθώς και τις πρωτιές του Κώστα Μπακογιάννη με 41,38% στην Αθήνα (ακολουθεί με 14,21% ο Χ. Δούκας) και του Κωνσταντίνου Ζέρβα με 27,36% στη Θεσσαλονίκη που πάνε στον δεύτερο γύρο με αντιπάλους που έχουν προέλευση και βασική στήριξη από το ΠΑΣΟΚ. Ο Χάρης Δούκας είναι 27 μονάδες πίσω από τον νυν δήμαρχο, ενώ ο Στέλιος Αγγελούδης έχει πλησιάσει στις δύο μονάδες τον αντίπαλό του.

Αλλά και άλλους μικρότερους Δήμους, οι προσκείμενοι στο κυβερνών κόμμα, στους οποίους, για λόγους σκοπιμότητας δεν δόθηκε επίσημο χρίσμα, έχουν, σύμφωνα με την αποτίμηση που κάνουν στην Πειραιώς, καταγράψει νίκες που θα φανούν καλύτερα μετά και τον δεύτερο γύρο.

Χαμηλοί τόνοι από Μητσοτάκη

Στη δήλωση που έκανε πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου, επέλεξε να τηρήσει χαμηλούς τόνους και να μην δώσει πανηγυρικό τόνο στην επικράτησή των εκλεκτών της ΝΔ καθώς έπεται ο δεύτερος γύρος και στο Μαξίμου και στην Πειραιώς δεν θέλουν να προκληθεί αντικυβερνητική συσπείρωση ενόψει του δεύτερου γύρου.

Έτσι ο κ. Μητσοτάκης αφού συνεχάρη τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες που κέρδισαν από την πρώτη Κυριακή, αναφερόμενος στο πολιτικό μήνυμα της κάλπης είπε ότι «οι πολίτες επαναβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη ΝΔ».

Όπως είπε, «από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι στους 13 υποψήφιους περιφερειάρχες θα δώσουμε χρίσμα» και κάνοντας αναφορές στις επτά περιφέρειες που κρίθηκαν από τον πρώτο γύρο στάθηκε ιδιαίτερα στην επικράτηση των κυρίων Χαρδαλιά και Τζιτζικώστα. Επισήμανε επίσης τα ποσοστά που έλαβαν οι γαλάζιοι υποψήφιοι στη Δυτική Ελλάδα και στην Ήπειρο «που είναι πολύ υψηλότερα των κομματικών ποσοστών της ΝΔ». Καθώς επίσης και ότι «μόνο σε μια περιφέρεια η αντιπολίτευση θα έχει παρουσία στον δεύτερο γύρο και αυτό μας οδηγεί σε συγκεκριμένα πολιτικά συμπεράσματα».

«Το γαλάζιο του χάρτη πρέπει να είναι γαλάζιο της δημιουργίας», τόνισε ο πρωθυπουργός και κατέληξε λέγοντας: «Η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά τη δουλειά της και για την επόμενη εβδομάδα θα δίνουμε τη μάχη για τον επόμενο γύρο για όσες αναμετρήσεις δεν κρίθηκαν αυτή την Κυριακή. Ανεξαρτήτως της πολιτικής διάστασης, είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με κάθε δήμαρχο και περιφερειάρχη. Τα προβλήματα δεν έχουν χρώμα. Έχουμε προικίσει τις περιφέρειες με έργα. Οι πολίτες ζητούν διαφάνεια και για αυτό δίνουμε σημασία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών».

ΠΗΓΗ: https://www.protothema.gr