13.3 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΕνημέρωση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο ΓΕΕΘΑ

Ενημέρωση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο ΓΕΕΘΑ

Την Τρίτη 18 Ιουλίου 2023, έλαβε χώρα ενημέρωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου – Γεώργιου Δένδια και των Υφυπουργών κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη και κ. Νικόλαου Χαρδαλιά, από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο περί του έργου και της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), στην αίθουσα «ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ».

            Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση αναφέρθηκε στο ρευστό γεωστρατηγικό περιβάλλον που διαμορφώνεται λόγω της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, καθώς και στις επιπτώσεις του αναθεωρητισμού στην ευρύτερη περιοχή, που έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας στην αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη.

            Τόνισε το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας που τηρούν οι ΕΔ για την εκτέλεση της κύριας αποστολής τους στο πλαίσιο της εξασφάλισης των χερσαίων, θαλάσσιων και εναέριων συνόρων μας, έναντι οποιασδήποτε πρόκλησης ή απειλής, γεγονός που αποδείχθηκε στην αντιμετώπιση των πρωτόγνωρων κρίσεων κατά την υβριδική επίθεση στον Έβρο στα τέλη Φεβρουαρίου του 2020, στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο το καλοκαίρι του ίδιου έτους, αλλά και καθ’όλη την διάρκεια των διαρρευσάντων έκτοτε 2,5 ετών, μέχρι και σήμερα.

            Επισήμανε, στον τομέα της στρατιωτικής διπλωματίας, ότι το ΓΕΕΘΑ υπό τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, και σε συντονισμό με το Υπουργείο Εξωτερικών, έχει εδραιώσει σημαντικές διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες με συμμάχους, φίλους και εταίρους στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας και ιδιαίτερη μνεία έγινε στις ιστορικές συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και την Γαλλία.

            Επιπλέον αναφέρθηκε στον αναβαθμισμένο γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, τόσο με την αεροναυτική βάση της Σούδας, όσο και με την αξιοποίηση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, με τις κρίσιμες και σημαντικότατες διευκολύνσεις που παρέχονται στην Συμμαχία. Παράλληλα, τόνισε ότι η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στις αποστολές ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΟΗΕ, επιβεβαιώνει την σύμπλευση της Χώρας μας με τις εδραιωμένες Συμμαχίες μας και την Διεθνή Κοινότητα, πάντα στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας και της εξυπηρέτησης βεβαίως του εθνικού συμφέροντος.

            Επισήμανε την ιδιαίτερη προσπάθεια για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων τα τελευταία 3,5 χρόνια, σε κρίσιμους τομείς εξοπλιστικών προγραμμάτων στην βάση συγκεκριμένων επιχειρησιακών προτεραιοτήτων για την επαύξηση των δυνατοτήτων τους, τονίζοντας τα εκατοντάδες μικρά και μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα που διεκπεραιώνονται ήδη με υπομονή, επιμονή και όραμα, αλλά και αυτά που είναι ώριμα και έτοιμα να πάρουν τον δρόμο τους. Αναφέρθηκε επίσης στις ενέργειες που έχουν ήδη δρομολογηθεί από το ΓΕΕΘΑ για την πρόσληψη 15.580 νέων στελεχών, σε βάθος πενταετίας.

            Τόνισε το κοινωνικό έργο που επιτελούν οι ΕΔ το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων αεροδιακομιδές ασθενών, αεροπυροσβέσεις, συνδρομή σε περιοχές πληγείσες από ακραία καιρικά και φυσικά φαινόμενα, συνδρομή στην αντιμετώπιση πανδημιών όπως αυτή του COVID και προσφάτως στην ενίσχυση του ΕΚΑΒ, διαβεβαιώνοντας για την συνεχή και αμέριστη παροχή αυτής της συνδρομής όπου και όταν απαιτηθεί.

Τέλος δήλωσε ιδιαίτερα υπερήφανος για το σύνολο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, το οποίο εκτελεί την αποστολή του στο ακέραιο και βρίσκεται όπου και όταν απαιτηθεί στο πλευρό της Ελληνικής κοινωνίας.

            Ακολούθως ο Διευθυντής του Κλάδου Στρατηγικής – Πολιτικής – Αμυντικού Σχεδιασμού και Δυνατοτήτων του ΓΕΕΘΑ Υποπτέραρχος (ΕΑ) Απόστολος Μητσόπουλος προέβη σε αναλυτική παρουσίαση της αποστολής και του έργου των ΕΔ.

            Παρόντες στην ενημέρωση ήταν επίσης οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων  των Κλάδων, ο Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο Επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ, καθώς και οι Διευθυντές των Κλάδων και λοιπών φορέων του ΓΕΕΘΑ.