13.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ''Ελβετικό τυρί'' η διαδικασία των αποσπάσεων σε σχηματισμούς του ΣΞ;

”Ελβετικό τυρί” η διαδικασία των αποσπάσεων σε σχηματισμούς του ΣΞ;

Του Ηλία Προύφα

Υπάρχουν αναντικατάστατοι στο Στρατό Ξηράς;

Αυτό το ερώτημα μας μεταφέρουν στελέχη, χρησιμοποιώντας μάλιστα την πρόσφατη φράση του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου, περί διαρροών, ”Ελβετικό τυρί”, για τη διαδικασία σε κάποιους σχηματισμούς, των αποσπάσεων.

Η απάντηση λοιπόν, σύμφωνα με καταγγελίες στελεχών, είναι μάλλον ναι για ορισμένους σχηματισμούς, οι οποίοι για τους δικούς τους λόγους, επιλέγουν, διεκδικώντας όπως έχουμε γράψει το ”Όσκαρ απόσπασης”, τα ίδια πρόσωπα για χρόνια, σε συγκεκριμένες θέσεις , εκτός μονάδων, παραβλέποντας τις αυστηρές οδηγίες του ίδιου του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου και τις κατευθύνσεις του ΑΓΕΣ, Αντγου Χαράλαμπου Λαλούση.

Μήπως ήρθε ο καιρός να εξηγήσουν κάποιοι σχηματισμοί στον ίδιο τον Υπουργό και στον Αρχηγό ΓΕΣ, γιατί η επιλογή συγκεκριμένων προσώπων; Ποια πόστα καλύπτουν και δεν αντικαθίστανται;

Επειδή κάποιοι διοικητές σχηματισμών που υπογράφουν κάθε μήνα τις μεταθέσεις, μπορεί να το έχουν ξεχάσει, μεταφέρουμε δημοσίευμα του kranosgr, με το απόσπασμα της απάντησης του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου, στη ΒτΕ, για το θέμα:

Σαφείς και αυστηρές οδηγίες χειρισμού των αποσπάσεων και διαθέσεων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν δοθεί από τα Γενικά Επιτελεία προς τα κατώτερα κλιμάκια των μονάδων και σχηματισμών.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, στη ΒτΕ, απαντώντας σε ερώτηση του ΚΙΝΑΛ για το συγκεκριμένο θέμα.

Υπέρμαχος της αξιοκρατίας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ξεκαθαρίζει το τοπίο, φέρνοντας προ των ευθυνών τους τα στρατιωτικά κλιμάκια, που χειρίζονται το θέμα των αποσπάσεων – διαθέσεων, για τυχόν παρατυπίες.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

”Όσον αφορά στις αποσπάσεις – διαθέσεις των Στελεχών, οι αποσπάσεις και διαθέσεις του μόνιμου στρατιωτικού προσωπικού, υλοποιούνται και πραγματοποιούνται κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της σχετικής υπουργικής απόφασης.

Η αρμοδιότητα έγκρισης των αποσπάσεων και των διαθέσεων έχει μεταβιβασθεί στους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων (ΓΕ), οι οποίοι έχουν περαιτέρω μεταβιβάσει, συνολικά ή εν μέρει, το δικαίωμα των διαθέσεων σε κατώτερα Κλιμάκια Διοίκησης.

Σε κάθε περίπτωση όμως, έχουν εκδοθεί από τα ΓΕ, σαφείς και αυστηρές οδηγίες χειρισμού των θεμάτων αποσπάσεων και διαθέσεων, στο πλαίσιο στοχευμένης στρατηγικής δράσης του ΥΠΕΘΑ που αφορά στην αύξηση της μαχητικής ισχύος των ΕΔ, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται η υποχρέωση καταχώρησης των εκάστοτε αποσπάσεων και διαθέσεων στα μηχανογραφημένα συστήματα ελέγχου προσωπικού εκάστου ΓΕ.

Τα ανωτέρω υλοποιούνται απαρέγκλιτα επιφέροντας, ανάλογα με το χρονικό διάστημα της εκάστοτε απόσπασης ή διάθεσης, διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά στη μοριοδότηση των Στελεχών, ανάλογα με τα καθήκοντα, αλλά και την έδρα της Μονάδας, της Ανεξάρτητης Υπομονάδας, της Υπηρεσίας και του Πολεμικού Πλοίου απόσπασης ή διάθεσης”.

Απόσπασμα Υπουργικής Απόφασης για αποσπάσεις – διαθέσεις