13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΕκλογές και μεταθέσεις στελεχών: Πότε μπορούν κοινοποιηθούν από τα Γενικά Επιτελεία

Εκλογές και μεταθέσεις στελεχών: Πότε μπορούν κοινοποιηθούν από τα Γενικά Επιτελεία

Του Ηλία Προύφα

Την τρέχουσα εβδομάδα και συγκεκριμένα για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί για να διαλυθεί η νέα βουλή, που θα ορκιστεί για μία μόνο ημέρα και να ορισθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, θα μπορούν να κοινοποιηθούν μεταθέσεις στελεχών και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Η προεκλογική περίοδος έληξε επίσημα χθες και αυτό βάσει νόμου δίνει το δικαίωμα στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και στα Γενικά Επιτελεία, να υπογράψουν και να κοινοποιήσουν μεταθέσεις.

Μετά την παρέλευση του παραπάνω χρονικού διαστήματος (περίπου μίας εβδομάδας) και εφόσον ορισθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η χώρα εισέρχεται σε νέα προεκλογική περίοδο, με τις απαγορεύσεις για μεταβολές στο δημόσιο τομέα να ισχύουν και πάλι.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, εάν οι εκλογές γίνουν 25 Ιουνίου ή 2 Ιουλίου, οι μεταθέσεις θα κοινοποιηθούν περίπου στο πρώτο δεκαήμερο του Ιούλη, που θα είναι καταστροφικό για τον προγραμματισμό των στελεχών.

Εάν και οι τρεις κλάδοι των ΕΔ, έχουν ολοκληρώσει τα συμβούλια μεταθέσεων και έχουν λάβει υπογραφές, καλό θα είναι η πολιτική ηγεσία να ”τρέξει” το θέμα, για να μην υπάρξει ”εγκλωβισμός” των στελεχών λόγω της δεύτερης προεκλογικής περιόδου.