13.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ''Διακοπές στα ΚΑΑΥ με...αντισηπτικό''

”Διακοπές στα ΚΑΑΥ με…αντισηπτικό”

Του Ηλία Προύφα

Το σίγουρο είναι όπως τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες, ότι οι φετινές καλοκαιρινές διακοπές, θα είναι τελείως διαφορετικές από αυτές των προηγούμενων ετών.

Διακοπές θα κάνουμε αλλά με κανόνες, τονίζουν συνεχώς το τελευταίο διάστημα οι λοιμοξιολόγοι , αφού ο κορονοϊός δε θα εξαφανιστεί λόγω καλοκαιριού, θα συνεχίσει να υπάρχει και τους θερινούς μήνες, γι’ αυτό θα πρέπει να βρίσκονται οι πάντες σε…συναγερμό.

Εικόνες με συνωστισμό στις παραλίες, ειδικά στις οργανωμένες, στα beach bar και τις ταβέρνες μπροστά στο κύμα, ανήκουν δυστυχώς στο παρελθόν, τουλάχιστον για φέτος.

Ήδη, οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι ετοιμάζουν σειρά μέτρων για την αποφυγή συνωστισμού στις παραλίες, τα οποία θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα από όλους για να μην υπάρξει μια απότομη έξαρση της πανδημίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που φθάνουν στο kranosgr, το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί εδώ και αρκετό καιρό τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Χαράλαμπο Λαλούση, αφού στο Στρατό Ξηράς, ανήκει η πλειοψηφία των ”χακί” παραθεριστικών θερέτρων.

Ήδη ο Αρχηγός ΓΕΣ, ο οποίος όλο το προηγούμενο διάστημα, έχει καταθέσει μαζί με τους επιτελείς του σημαντικές προτάσεις, για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού στα στρατόπεδα, κάτι το οποίο απέδωσε στην πράξη, με το μικρό αριθμό κρουσμάτων, στο μεγάλο σε αριθμό ”χακί” πληθυσμό.

ΚΑΑΥ χωρίς επισκέπτες και μόνο με παραθεριστές, είναι μία από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι του ΓΕΣ και εξετάζονται από τον Αρχηγό και τη ΔΥΓ.

Τουλάχιστον σε πρώτη φάση, υπάρχει η σκέψη το μέτρο να ισχύσει τα Σαββατοκύριακα και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, όπου παραδοσιακά δημιουργείται συνωστισμός επισκεπτών. Βέβαια εφόσον κριθεί αναγκαίο, το μέτρο θα επεκταθεί και τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας.

ΚΑΑΥ με μικρό αριθμό επισκεπτών. Φαίνεται ότι η πρόταση για μειωμένη είσοδο δικαιούχων, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, τις αργίες και τις ”φουλ σεζόν”, κερδίζει έδαφος και μάλλον θα επικρατήσει, εφόσον ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα παραμένει πολύ μικρός.

Αυστηρός έλεγχος στους παραθεριστές. Θείες, Θείοι, μακρινά και κοντινά ξαδέλφια, ακόμη και φίλοι παραθεριστών που ενδεχομένως φιλοξενούνταν και διέμεναν στα οικήματα τέλος. Η διαμονή θα ισχύει αυστηρά για τις δικαιούμενες οικογένειες και μόνο για αυτές. Οι εποχές που έβλεπες, επί σειρά ετών, τον φαρμακοποιό για παράδειγμα ή το μανάβη της γειτονιάς σου, να παραθερίζει σε οικήματα φιλοξενούμενος, πέρασαν ανεπιστρεπτί.

ΚΑΑΥ με επισκέπτες μόνο στην παραλία. Φαγητό σε ταπεράκι από το σπίτι για δικαιούχους επισκέπτες, οι οποίοι σύμφωνα με μία πρόταση, θα μπορούν να μεταβούν (σε μικρό αριθμό) στην παραλία, αλλά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, δε θα μπορούν να κάνουν χρήση χώρων με μεγάλο συνωστισμό, όπως εστιατόρια, μπαρ.

Επίσης απόσπαση γιατρών και νοσηλευτών σε ΚΑΑΥ, για τους θερινούς μήνες, είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο.

Η πορεία της νόσου προς το παρόν φθίνει, κάτι που μπορεί να μας χαροποιεί, αλλά δε χρειάζεται εφησυχασμός. Οι σχεδιασμοί και τα ενδεχόμενα μέτρα, θα πρέπει να είναι έτοιμα για εφαρμογή, εφόσον αυτό απαιτηθεί και το ΓΕΣ φαίνεται πως και σε αυτό το σχεδιασμό είναι πανέτοιμο!