13.3 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΈπιασε δουλειά η τουρκική μονταζιέρα – Κατηγορεί το Λιμενικό για παραβίαση χωρικών...

Έπιασε δουλειά η τουρκική μονταζιέρα – Κατηγορεί το Λιμενικό για παραβίαση χωρικών υδάτων

Το άσπρο – μαύρο επιχειρεί να κάνει η Άγκυρα αναφορικά με το περιστατικό με λέμβο προσφύγων και μεταναστών, η οποία επιχείρησε να εισέλθει σε ελληνικά χωρικά ύδατα το Μεγάλο Σάββατο, συνοδεία τουρκικών ακταιωρών.

Η τουρκική πλευρά κάνει λόγο για παραβίαση των χωρικών υδάτων της από το ελληνικό λιμενικό, δημοσιοποιώντας και σχετικό βίντεο από τα ανοιχτά στο Αϊβαλί.Δείτε επίσης: Ιερέας βγήκε μόνος στο δρόμο για το Χριστός Ανέστη

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu, η τουρκική ακτοφυλακή απομάκρυνε πλοία του λιμενικού της Ελλάδας που είχαν εισέλθει παράνομα στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

ANADOLU AJANSI@anadoluajansi

Balıkesir açıklarında karasuyu ihlali yapan Yunan Sahil Güvenlik unsurları Türk karasularından çıkarıldı http://v.aa.com.tr/1810060 84810:50 μ.μ. – 18 Απρ 2020Πληροφορίες και απόρρητο για τις Διαφημίσεις του Twitter182 άτομα συζητούν σχετικά με αυτό

«Οι πρόσφυγες – μετανάστες ωθήθηκαν πίσω στα τουρκικά χωρικά ύδατα από την ελληνική ακτοφυλακή, αφαιρώντας τον κινητήρα της πλαστικής λέμβου, και τότε ένα σκάφος του τουρκικού λιμενικού επενέβη προστρέχοντας σε βοήθεια» αναφέρει το Anadolu, ισχυριζόμενο ότι βρέθηκαν αντιμέτωπα έξω από το Αϊβαλί τρία σκάφη της ελληνικής ακτοφυλακής και πέντε της τουρκικής.

Μάλιστα, η τουρκική πλευρά δημοσιοποίησε και βίντεο, σύμφωνα με το οποίο φαίνεται το ραντάρ της ακτοφυλακής της Τουρκίας να εντοπίζει τα ελληνικά σκάφη, τα οποία στη συνέχεια απομακρύνονται.

Η καταγγελία του ελληνικού υπουργείου Ναυτιλίας

Από την πλευρά του, το  Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος κατήγγειλε το απόγευμα του Μ. Σαββάτου ότι επιχείρησε να εισέλθει στα ελληνικά χωρικά ύδατα, συνοδεία τουρκικών ακταιωρών, λέμβος με πρόσφυγες και μετανάστες βορειοανατολικά της Μυτιλήνης.

Η λέμβος εντοπίστηκε από Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) του Λιμενικού Σώματος, καθώς και από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού.

Βάσει της εκδοχής του Αρχηγείου του ΛΣ, έπειτα από ενέργειες τόσο του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, όσο και των πλωτών περιπολικών που επιχειρούσαν στην περιοχή, πραγματοποιήθηκαν επανειλημμένες προσπάθειες επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές και με τις τουρκικές ακταιωρούς, ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε σταδιακά, προκειμένου να παραλάβουν τους επιβαίνοντες της λέμβου, με αρνητικά αποτελέσματα.

Στην περιοχή, στην οριογραμμή των ελληνικών χωρικών υδάτων, αναπτύχθηκε σταδιακά και ικανός αριθμός περιπολικών σκαφών του Λιμενικού. Η λέμβος με τους μετανάστες η οποία δεν μπήκε καθόλου στα ελληνικά χωρικά ύδατα, παρά τις προσπάθειες των τουρκικών ακταιωρών να την ωθήσουν εντός αυτών, περισυνελέγη τελικά το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου από τουρκική ακταιωρό.

ΠΗΓΗ: https://www.in.gr/2020/04/19/politics/diplomatia/epiase-douleia-tourkiki-montaziera-katigorei-limeniko-gia-paraviasi-xorikon-ydaton/