13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗ"Διάλογος γιοκ" μετά το θερμό επεισόδιο Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Πράγα -...

“Διάλογος γιοκ” μετά το θερμό επεισόδιο Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα – “Καμία ανοχή στις απειλές”

Η κρίση σε φραστικό -ευτυχώς- επίπεδο δεν άργησε να έρθει. Η κλιμακούμενη ρητορική και οι επιθέσεις που δέχεται η Ελλάδα τους τελευταίους μήνες με ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών, με απαξίωση, αλλά και εκβιασμούς ότι η Τουρκία θα έρθει νύχτα στην Ελλάδα, προκάλεσαν “θερμό επεισόδιο” μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν στο δείπνο των ηγετών στη Σύνοδο της Ευρωπαικής Πολιτικής Κοινότητας, χθες το βράδυ.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν ζήτησε το λόγο, και όπως λένε οι πληροφορίες, στην παρέμβασή του είχε αρκετές αιχμές απέναντι στην Ευρώπη και σε νομοθετικές της πρωτοβουλίες. Στο κλείσιμο της ομιλίας του, άρχισε να κατηγορεί την Ελλάδα ότι είναι αυτή που προκαλεί την ένταση και το κακό κλίμα μεταξυ των Αθήνας και Άγκυρας.

Τότε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε αμέσως το λόγο και χωρίς περιστροφές του απάντησε ότι αυτοί που προκαλούν ειναι η Τουρκία και ο ίδιος. Και πως αντί να συνεχίζει αυτήν την τακτική, καλύτερος δρόμος θα ήταν να προσέλθει σε διάλογο , όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Αμέσως μετά το περιστατικό, που ανέβασε το θερμόμετρο, αλλά πιθανώς να λειτούργησε και ως βαλβίδα εκτόνωσης, ο Ταγίπ Ερντογάν αποχώρησε από το δείπνο των ηγετών, για να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, κατά τη διάρκεια της οποίας κατηγόρησε εκ νέου την Ελλάδα ότι δεν είναι…τίμια, ότι βάζει τρίτους ανάμεσα στις σχέσεις των δύο χωρών, ενώ κατέληξε λέγοντας ότι ο διάλογος τελείωσε. “Δεν έχουμε τίποτα να πούμε πλέον με την Ελλάδα” είπε. ( σ.σ διάλογος γιόκ, κατά την προσφιλή του τακτική)

Το κλίμα που μεταφέρεται πάντως από την ελληνική πλευρά είναι οτι ο Τούρκος πρόεδρος δεν βρήκε ευήκοα ώτα ούτε στο πάνελ, όπου μίλησε για την ασφάλεια και την οικονομία, ούτε όμως στις διμερείς επαφές του. Μάλιστα οι ίδιες πηγές υπενθύμιζαν τις “συστάσεις” του Εμμανουέλ Μακρόν προς τον Τούρκο Πρόεδρο για διάλογο, για σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και τις ανησυχίες που εξέφρασε για την ένταση στο Αιγαίο.

Πηγές από την ελληνική πλευρά παρατήρησαν ωστόσο μία αντιφατικότητα από την πλευρά του κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, όπου από τη μία πλευρά επέμεινε στις απειλές και στην ..ανεντιμότητα της Αθήνας, ενώ την ίδια ώρα είπε σε μία αποστροφή του λόγου του, ότι αναγνωρίζει την κυριαρχία των νησιών, ότι δεν έχει να πει τίποτα με την Ελλάδα, αλλά ίσως και να βρουν χρόνο να πουν…

“Καμία ανοχή στις απειλές, διάθεση για συζήτηση”, σχολίαζαν κυβερνητικοί κύκλοι, επαναλαμβάνοντας ότι η Αθήνα έχει ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου, ενώ την ίδια ώρα την κλείνει, όταν οι απειλές την χτυπούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα απαντήσει στην Τουρκία σήμερα το πρωί, με την πρωινή δήλωση που θα κάνει, προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε, ενώ το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr