13.3 C
Athens
Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΓραμματεία Ισότητας Φύλων ΠΟΜΕΝΣ: Επίκαιρη και χρήσιμη όσο ποτέ...

Γραμματεία Ισότητας Φύλων ΠΟΜΕΝΣ: Επίκαιρη και χρήσιμη όσο ποτέ…

Του Ηλία Προύφα

Επίκαιρη στις μέρες μας, όσο ποτέ, η Γραμματεία Ισότητας Φύλων, της ΠΟΜΕΝΣ, που φέτος συμπληρώνει 4 χρόνια λειτουργίας.

Δομημένη στα πρότυπα ενός σύγχρονου Νατοικού Στρατού, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προώθηση της έμφυλης ισότητας και στην καταπολέμηση της έμφυλης βίας στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της τη Γραμματεία έχει αναλάβει ως Γραμματέας, μια υπαξιωματικός νοσηλεύτρια της Πολεμικής Αεροπορίας, η Κατερίνα Κιουρτσίδου, η οποία έχει αφήσει το θετικό στίγμα της στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Με αφορμή τα 4 χρόνια λειτουργίας της Γραμματείας Ισότητας Φύλλων και τη χθεσινή ημέρα της Γυναίκας, παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη στο kranosgr.com.

Λίγα λόγια για την 8ηΜάρτιου

Η 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών, με ιστορία πάνω από έναν αιώνα, είναι μια ημέρα συλλογικής παγκόσμιας δράσης όλων των φορέων που έχουν δεσμευτεί στην προώθηση της έμφυλης ισότητας. Κάθε χρόνο, η ημέρα αυτή υπογραμμίζει τις κατακτήσεις και τις προόδους που έχουν σημειωθεί, ενώ ταυτόχρονα επισημαίνει τις κοινωνικές αλλαγές που είναι αναγκαίο να γίνουν ακόμη, για την επίτευξη της πραγματικής ισότητας.

Για εμάς η 8 Μαρτίου δεν είναι μια ημέρα γιορτής ,αλλά ημέρα μνήμης που έρχεται να μας υπενθυμίσει όσα κατακτήσαμε και για τις προόδους που έχουν σημειωθεί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.Είναι γεγονός πως είναι μακρύς ο δρόμος μέχρι την πλήρη ισότητα και ισοτιμία των φύλων. Οι ειδικοί προβλέπουν πως με τα σημερινά δεδομένα, στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις οι γυναίκες με στολή θα περιμένουν 54 χρόνια για την επίτευξη της έμφυλης ισότητας. Συνεχής αγώνας και διεκδίκηση χρειάζεται, τόσο εντός των θεσμών όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις όσο και στην ευρύτερη κοινωνία με εκδηλώσεις και ενημερώσεις, όπου ανακινούν όλα τα θέματα που αφορούν τις γυναίκες.

Η Γραμματεία Ισότητα Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ,τιμώντας την συμβολή των γυναικών στην εθνική ασφάλεια  της χώρας ,αφιερώνει την σημερινή ημέρα ως ελάχιστο φόρο τιμής και μνήμης στις Αξιωματικούς Νοσηλεύτριες ,που έχασαν την ζωή τους στο μοιραίο συμβάν της Λιβύης,κατά την ώρα του καθήκοντος.

Η ΠΟΜΕΝΣ έχει συστήσει την Γραμματεία Ισότητας Φύλων,πως προέκυψε η σύσταση της;

Στις 8 Μαρτίου επίσης, είναιη επέτειος των 4 ετών από την καθιέρωση, στην ίδια ημερομηνία ως μια συμβολική κίνηση, της Γραμματείας Ισότητας Φύλων  της ΠΟΜΕΝΣ. Θεωρώ ότι είμαι τυχερή που συμμετείχα από την πρώτη στιγμή στην προσπάθεια της ΠΟΜΕΝΣ και αυτό διότι, σε κάθε συνάντηση, σε κάθε πόλη, υπήρχε πάντα κάποια ανάγκη, κάποια διεκδίκηση η οποία ήταν στην ουσία της ένα ζήτημα ισότητας. Και ήμασταν εκεί για να την καταγράψουμε. Έτσι προέκυψε η ιδέα της Γραμματείας. Από την καθημερινότητα των ίδιων των στρατιωτικών.

Ποιο είναι το πλαίσιο λειτουργία σας;

Η Γραμματεία Ισότητας Φύλων της ΠΟΜΕΝΣ, λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο της Ομοσπονδίας με σκοπό τη προώθηση της Ισότητας των Φύλων και τη καταπολέμηση της έμφυλης βίας στις Ένοπλες Δυνάμεις. Την Γραμματεία απαρτίζουν εκτός από εμένα ένας Νομικός Σύμβουλος, μια  Κοινωνική Λειτουργός και οι Τομεάρχισσες .Πλέον μπορούν τα στελέχη να απευθύνονται σε εμάς για περιστατικά βίας,παρενόχλησης,εργασιακού εκφοβισμού,όπου προσφέρουμε ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική συμβουλευτική,μέσω της νομικής κάλυψης που έχει η Ομοσπονδία.

Ποια είναι η δράση σας;

Αρχικά αναλογιστείτε ότι τα ζητήματα της έμφυλης βίας, αποτελούσαν απόλυτο ταμπού για τις ένοπλες δυνάμεις πριν την σύσταση της Γραμματείας ,δηλαδή φέραμε στο δημόσιο διάλογο τα θέματα ισότητας. Έτσι,ξεκινήσαμε την πρώτη εκστρατεία στα χρονικά των ενόπλων δυνάμεων για την ενδοοικογενειακή βία, ενημερώνοντας για το δίκτυο ξενώνων φιλοξενίας , τα συμβουλευτικά κέντρα. Τον Μάιο του 2022 στην αίθουσα της ΛΑΕΔ, διοργανώσαμε την πρώτη ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που έχει γίνει ποτέ για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων με θέμα την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης . Μετέπειτα ακολουθήσαν και άλλες ημερίδες ενημερώσεις μιλώντας για το ρολό του υγειονομικού προσωπικού στη καταπολέμηση της βίας των γυναικών. Επίσης συντάξαμε υπόμνημα και έγγραφα με προτάσεις για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας, κάνοντας ταυτόχρονα και θεσμικές συναντήσεις με αρμοδίους φορείς, όπου τελικά καταφέραμε να συμβάλλουμε στην ένταξη του ΥΠΕΘΑ στο ΕΣΔΙΦ.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ενταχθεί στο ΕΣΔΙΦ ,πείτε μας τι σημαίνει και ποια είναι η δική σας συνεισφορά σε αυτό;

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ 2021-2025) περιλαμβάνει δράσεις και έργα, που συμβάλλουν στην άμβλυνση των διακρίσεων, προάγουν την ισότητα και συμβάλλουν  στην πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας.

Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εντάχθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για πρώτη φορά,μετά τη θεσμικήσυνάντηση που είχαμε με την τότε Γενική Γραμματέα Ισότητας, κ. Γιάννας Χορμόβα (που ήταν υπεύθυνη για την υλοποίηση πολίτικων ισότητας ) και την ενημερώσαμε για τα ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες και άντρεςστρατιωτικούς. Έτσι, αιτηθήκαμε μέσω εγγράφων και υπομνήματος την δημιουργία γραφείου καταγγελιών και καταγραφής στοιχείων για περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης και έμφυλης βίας στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, την ανάγκη διεξαγωγής ημερίδων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την έμφυλης βίακ.α

Μετά την ένταξη του ΥΠΕΘΑ στο ΕΣΔΙΦ  υλοποιούνται οι άξονες προτεραιότητας του δηλαδή δημιουργήθηκε στο ΓΕΕΘΑ το Γραφείο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Σεξουαλικής Βίας, έχουν ξεκινήσει ημερίδες και εκπαιδεύσεις στο στρατιωτικό προσωπικό, συντάχτηκε εγχειρίδιο και εστάλη για ενημέρωση σε όλα τα επιτελεία με θέμα ενημέρωση για την πρόληψη και αποτροπή φαινομένων βίας και παρενόχλησης.

Πρόσφατα επισκέφθηκε η GREVIO την Ελλάδα, πείτε μας τι είναι η ομάδα αυτή και  από όσογνωρίζω την συναντήσατε;

Πραγματικά ήταν μια τιμητική στιγμή τόσο για εμένα όσο και για την Ομοσπονδία η πρόσκληση της GREVIO.Η GREVIO είναι ένας ελεγκτικός μηχανισμός, συγκεκριμένα είναι η ανεξάρτητη Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και ζήτησε να συναντηθεί μαζί μας προκειμένου να λάβει πληροφορίες για το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης της χωράς μας για την εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης. Η Σύμβαση κυρώθηκε από την Ελλάδα με το Ν.4531/2018 και είναι το πρώτο νομικά δεσμευτικό κείμενο για  τα κράτη μέλη που την έχουν επικυρώσει και πρέπει να ακολουθούν ενδελεχή, δεσμευτικά κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας, την προστασία των θυμάτων και την τιμωρία των αυτουργών.