13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΓΕΕΘΑ: Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών DV-DAY της Άσκησης Προσομοίωσης με την Επωνυμία «SEESIM...

ΓΕΕΘΑ: Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών DV-DAY της Άσκησης Προσομοίωσης με την Επωνυμία «SEESIM – 22»

Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022, έλαβε χώρα η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (Distinguished Visitors Day – DV Day) με την οποία ολοκληρώθηκε η Άσκηση Προσομοίωσης με την επωνυμία «SEESIM 22» (South Eastern Europe SIMulation), που πραγματοποιήθηκε από την Τρίτη 13 έως την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2022 στις εγκαταστάσεις της Σχολής Προγραμματιστών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών (ΣΠΗΥ) στο Στρατόπεδο «ΖΟΡΜΠΑ» στο Γουδί Αττικής.

            Η Άσκηση «SEESIM – 22» είναι τύπου Command Post/Computer Assisted Exercise (CPX/CAX) και εντάσσεται στις δραστηριότητες της Southeastern Europe Defence Ministerial (SEDM). Για το έτος 2022, η Άσκηση σχεδιάστηκε και διοργανώθηκε από το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και πραγματοποιήθηκε σε πλήρως εικονικό περιβάλλον, με χρήση πλατφόρμας που αναπτύχθηκε από το Κέντρο Μηχανογράφησης (ΚΜΗ) του ΓΕΑ, καθώς και του portal της SEDM.

            Σκοπός της άσκησης ήταν η επαύξηση του συντονισμού και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των κ-μ της SEDM με την Πολυεθνική Ταξιαρχία Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South-Eastern Europe Brigade – SEEBRIG), καθώς και η ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητάς τους μέσω συνεκπαίδευσης σε προωθημένα σενάρια αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και καταστροφών, όπως σεισμοί, πλημμύρες, ατυχήματα και κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές.

            Στην Άσκηση συμμετείχε προσωπικό και μέσα και από τους 3 Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή, το Πυροσβεστικό Σώμα και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ).

            Συμμετείχαν επίσης με εξειδικευμένο προσωπικό η Αλβανία, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η Τουρκία, η Ρουμανία, η Πολυεθνική Ταξιαρχία SEEBRIG, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (United Nations Office for the Coordination of Humanitarian Affairs – UN OCHA) και το Κέντρο Αριστείας Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Καταστροφών του NATO (Crisis Management Disaster Response Centre of Excellence – CMDR CοE) που εδρεύει στην Βουλγαρία. Επίσης, με Παρατηρητές συμμετείχε η Δημοκρατία της Μολδαβίας.

            Τα σενάρια της Άσκησης περιλάμβαναν:

  • Αντιμετώπιση καταστάσεων ανάγκης σε κρίσιμες υποδομές μετά από σεισμό μεγάλου μεγέθους, από τα απομακρυσμένα Κέντρα Ελέγχου (EXCON Forward) που ήταν ανεπτυγμένα στις χώρες συμμετοχής.
  • Αντιμετώπιση καταστροφών μετά από σεισμό και τσουνάμι, από το Κέντρο Ελέγχου της Άσκησης (EXCON Main) στην Ελλάδα.
  • Αντιμετώπιση περιστατικών βίας στους χώρους προσωρινής φιλοξενίας των πληγέντων.

            Η Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών πραγματοποιήθηκε τόσο με φυσική παρουσία στο EXCON Main των άμεσα εμπλεκομένων με την Άσκηση και των εκπροσώπων των συμμετεχουσών χωρών, όσο και μέσω τηλεδιάσκεψης με τους συμμετέχοντες στα EXCON Forward. Επίσης, αναπτύχθηκαν τα κύρια θέματα που εξετάστηκαν κατά την διάρκεια της Άσκησης, καθώς και πολύτιμα συμπεράσματα που προέκυψαν από αυτά.

            Την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών παρακολούθησαν:

  • Ο σύμβουλος της Πρεσβείας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας κ. Samir Ganija, ως εκπρόσωπος της Α.Ε. Πρέσβη κ. Lidija Boskovska.
  • Ο Διευθυντής Κλάδου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ Υποστράτηγος Κωνσταντίνος Γούναρης.
  • Ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Δρ. Κωνσταντίνος Παν. Μπαλωμένος.
  • Ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασκήσεων Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης – Προσομοίωσης του ΓΕΕΘΑ Αρχιπλοίαρχος Γεώργιος Αγγουράς ΠΝ.
  • Οι ΑΚΑΜ της Αλβανίας, της Βουλγαρίας, της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Ρουμανίας.
  • Εκπρόσωποι των συμμετεχουσών Χωρών από την Αλβανία, την Τουρκία, την Ρουμανία, την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς και εκπρόσωποι από την SEEBRIG και το CMDR CoE.