13.3 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΒΙΝΤΕΟ -Αντγος ε.α Χρ. Δρίβας στον ΑΝΤ1: ''ΝΑΙ στη στράτευση στα 18''

ΒΙΝΤΕΟ -Αντγος ε.α Χρ. Δρίβας στον ΑΝΤ1: ”ΝΑΙ στη στράτευση στα 18”

Πουθενά στη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης δεν προβλέπεται ότι τα νησιά Χίος, Σάμος, Λέσβος, Ικαρία θα τελούν υπό καθεστώς αποστρατικοποίησης, ανέφερε σε συνέντευξή του στο Ράδιο «Αλήθεια» ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Χρήστος Δρίβας, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία επιδιώκει να συντηρεί -με όρους διπλωματίας- το θέμα, προκειμένου να πιέσει την Ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί πράγματα τα οποία δεν πρέπει.

Θυμίζουμε ότι χθες το βράδυ η Τουρκία εξέδωσε αντι-Navtex από τον Σταθμό της Σμύρνης, με την οποία ζητά την αποστρατικοποίηση του νησιού της Χίου, επικαλούμενη παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης για αποστρατικοποίηση των νησιών.

Όπως σημείωσε ο κος Δρίβας με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης η Ελλάδα ανέλαβε μόνο την υποχρέωση να μην εγκαταστήσει ναυτικές βάσεις ή οχυρωματικά έργα στα συγκεκριμένα νησιά.

Ταυτόχρονα απαγορεύτηκαν οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών της Ελλάδας πάνω από την ακτή της Ανατολίας και αντίστοιχα Τουρκικών πάνω από τα νησιά μας, κάτι που καταστρατηγείται από την Τουρκία, ενώ συμφωνήθηκε επίσης οι στρατιωτικές δυνάμεις να είναι στο συνήθη αριθμό, αναλογικά με ό,τι ισχύει και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία τοποθετήθηκε θετικά και στο ενδεχόμενο στράτευσης των νέων στα 18 έτη, λέγοντας ότι από τη στιγμή που στην ίδια ηλικία κρίνουν την τύχη του έθνους ψηφίζοντας είναι ικανοί να φέρουν σε πέρας και την υποχρέωσή τους στο στρατό.

Σημείωσε μάλιστα ότι υπάρχουν επιτυχημένα παραδείγματα στράτευσης στα 18, στο Ισραήλ και την Κύπρο.