13.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑυτά είναι τα τέλη κυκλοφορίας του 2022: Οι προθεσμίες, τα ποσά και...

Αυτά είναι τα τέλη κυκλοφορίας του 2022: Οι προθεσμίες, τα ποσά και τα “τέλη με τον μήνα”

Ο Νοέμβριος φέρνει, μεταξύ άλλων, και τα ειδοποιητήρια για τα τέλη κυκλοφορίας της επόμενης χρονιάς. Στόχος είναι φέτος να πληρώσουμε νωρίτερα και όχι να φτάσουμε μέχρι τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους όπως έγινε πέρυσι εξαιτίας της πανδημίας. Από φέτος ενεργοποιείται και η καινούργια κλίμακα υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας για όσους απέκτησαν ΙΧ μετά την 1/1/2021.

Στα ειδοποιητήρια, όσοι αγόρασαν ΙΧ θα δουν να “παγιώνεται” πλέον το ποσό που πλήρωσαν και κατά την αγορά. Όσο για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα, θα ισχύσουν και για το 2022 αλλά η ενεργοποίηση του μέτρου δεν αναμένεται πριν συμπληρωθεί το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.

Πότε θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα My car για να πάρουμε τα ειδοποιητήρια;

Προγραμματίζεται για τις 10-15 Νοεμβρίου. Ο κάθε οδηγός θα μπορεί να εκδώσει τα ειδοποιητήρια χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis.

Και ποιο θα είναι το χρονικό περιθώριο για την πληρωμή;

Από τη στιγμή που φέτος δεν θα υπάρχει lockdown, ο στόχος είναι η προθεσμία πληρωμής να μην ξεπεράσει την τελευταία εργάσιμη του έτους. Να μην επαναληφθεί επομένως το περυσινό φαινόμενο που είχαμε φτάσει Φεβρουάριο για να πληρώσουμε τα τέλη κυκλοφορίας.

Υπάρχει αλλαγή στα ποσά;

Ουσιαστικά θα είναι τα ίδια με πέρυσι. Βεβαίως, φέτος θα παραλάβουν τα πρώτα τους ειδοποιητήρια όσοι αγόρασαν αυτοκίνητο μέσα στο 2021. Γι’ αυτά τα αυτοκίνητα, ισχύει ο καινούργιος τρόπος υπολογισμού ο οποίος είναι και ο ευνοϊκότερος.

Σε πόσες κατηγορίες κατατάσσονται τα ΙΧ;

Πρακτικά σε τρεις μεγάλες ομάδες. Η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τα ΙΧ που κυκλοφόρησαν πριν από την 01/11/2010. Είναι τα αυτοκίνητα που επιβαρύνονται με βάση τον κυβισμό. Και αυτά με τη σειρά τους κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με την ηλικία. Έτσι έχουμε:

1. Τα ΙΧ που κυκλοφόρησαν πριν από το 2000. Γι’ αυτά ισχύει ο ακόλουθος πίνακας

μοντέλα

2. Τα ΙΧ που κυκλοφόρησαν από το 2001 έως το 2005

μοντέλα

3. Τα ΙΧ που κυκλοφόρησαν από το 2006 έως τον Οκτώβριο του 2010.

μοντέλο

Και τι ισχύει για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν μετά τον Οκτώβριο του 2010;

Εφαρμόζεται το μοντέλο με τους ρύπους. Ωστόσο, πλέον υπάρχει και εδώ διαχωρισμός ανάλογα με το πότε κυκλοφόρησαν τα οχήματα. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν αυτά που κυκλοφόρησαν μέχρι και το τέλος του 2020. ΓΙ’ αυτά ισχύει η ακόλουθη κλίμακα:

μοντέλο

Υπάρχουν και τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από 1/1/2021 και μετά για τα οποία ισχύει η ακόλουθη κλίμακα:

1cfasdgs

Η καινούργια κλίμακα είναι ευνοϊκότερη επειδή και οι ρύποι που εμφανίζονται να εκπέμπουν τα αυτοκίνητα με τον καινούργιο τρόπο μέτρησης είναι περισσότεροι. Σε κάθε περίπτωση, τα καινούργια οχήματα είναι τα ποιο ευνοημένα από άποψη επιβάρυνσης τελών κυκλοφορίας.

Τι θα γίνει με τα “τέλη με τον μήνα”;

Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ, ο υπουργός Οικονομικών απέκλεισε το ενδεχόμενο το μέτρο να ισχύει από τις αρχές του 2022. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι θα εφαρμοστεί και την επόμενη χρονιά και μάλιστα νωρίτερα σε σχέση με φέτος. Δηλαδή, η τροπολογία είναι πιθανό να σταλεί στη Βουλή πριν από το Πάσχα του 2022.

ΠΗΓΗ: https://www.thetoc.gr