13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΑποκλειστικές δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη στο Στρατιωτικό Συντάκτη Χρήστο Μαζανίτη

Αποκλειστικές δηλώσεις του Αμερικανού Πρέσβη στο Στρατιωτικό Συντάκτη Χρήστο Μαζανίτη

Η καρδιά του ΝΑΤΟ χτυπά στην Αλεξανδρούπολη, όπου κορυφώνεται η συγκέντρωση αμερικανικών στρατευμάτων στο πλαίσιο της άσκησης Defender Europe 21.

To πρωί, σήμερα, στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, όπου έχουν μετασταθμεύσει πάνω από 50 αμερικανικά ελικόπτερα Blackhawk και Apache με χιλιάδες στρατιώτες και στρατιωτικά οχήματα, βρέθηκαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ.

«Είναι μία άσκηση στην οποία συμμετέχουν 26 χώρες, επιβεβαιώνοντας την στρατηγική σημασία του λιμένα Αλεξανδρούπολης» τόνισε ο υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος στην ομιλία του.

«Διαπιστώσαμε γι’ άλλη μια φορά το υψηλό επίπεδο συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ» επεσήμανε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο οποίος στάθηκε τόσο στην παρουσία της 101ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας, στο πλαίσιο της άσκησης Atlantic Resolve όσο και στα αμερικανικά μαχητικά F-15 που βρίσκονται πλέον στην 110 πτέρυγα μάχης, στην Λάρισα.

Η DEFENDER-Europe 21, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης, «αναδεικνύει ειδικότερα τη στρατηγική τοποθεσία της Αλεξανδρούπολης και το λιμάνι ως κρίσιμο πλεονέκτημα».

«Όπως δείχνει αυτή η άσκηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν παρούσες στις περιοχές των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας και θα παράσχουν βοήθεια στην αποτροπή πιθανών αντιπάλων σε υπεράσπιση των συμμάχων μας», συμπλήρωσε ο κ. Πάιατ, ο οποίος, όπως είπε, θα επισκεφθεί την Ξάνθη και το Πετροχώρι αργότερα μέσα στον μήνα για την άσκηση «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ 21» επεσήμανε ο Τζέφρι Πάιατ για να υπογραμμίσει στον απεσταλμένο του ΑΝΤ1 – στρατιωτικό συντάκτη Χρήστο Μαζανίτη μετά: «Έχει σημειωθεί μία τεράστια πρόοδος στο να οικοδομήσουμε μία στρατηγική σχέση με τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που βρίσκονται στην Αλεξανδρούπολη».

Oι ΗΠΑ, οι σύμμαχοι καθώς και οι εταίροι τους συμμετέχουν στη συγκεκριμένη άσκηση με 28.000 στρατιώτες, ενώ σκοπός αυτής της άσκησης είναι η εκπαίδευση των δυνάμεων για την άμυνα, την αποτροπή της επιθετικότητας, την αντιμετώπιση της κρίσης και κρίνεται απαραίτητο, αυτές οι δυνάμεις να μπορούν να πραγματοποιήσουν επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας. Ακόμη η άσκηση περιλαμβάνει πολλές διασυνδεδεμένες πολυεθνικές ασκήσεις.