13.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΑνοιχτή επιστολή στον ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλο για το νέο σωματείο ΕΜΘ -...

Ανοιχτή επιστολή στον ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλο για το νέο σωματείο ΕΜΘ – ΕΠΟΠ

Ανοιχτή επιστολή προς τον κύριο Υπουργό Εθνικής Άμυνας

Κύριε Υπουργέ,

            Θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω ότι η πάγια επιθυμία των Στελεχών που προέρχονται από τους θεσμούς των ΟΠΥ/ΕΠΥ και ΕΠΟΠ ήταν, -αλλά και παραμένει-, η σύσταση οικείου σωματείου με σκοπό την εκπροσώπηση των επαγγελματικών συμφερόντων τους έναντι κάθε φορέα εξουσίας.

Η πρακτική της εκπροσώπησης κατά θεσμό προέλευσης είναι η δημοκρατικότερη, δικαιότερη αλλά και η ευρέως εφαρμοζόμενη στα στρατιωτικά θεσμικά δρώμενα των προηγμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κύπρου αλλά και των Σωμάτων Ασφαλείας εντός του εθνικού μας δικαιοδοτικού χώρου. Οι διακριτές Ομοσπονδίες Αξιωματικών, Υπαξιωματικών αλλά και επί μέρους διακρίσεις προκειμένου να υπάρξει ορθολογική εκπροσώπηση είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο. Ασφαλώς η δυνατότητα έκφρασης των επαγγελματικών συμφερόντων κατά θεσμό προέλευσης καλύπτεται και ενθαρρύνεται πλήρως από το ευρωπαϊκό δίκαιο (ΕΣΔΑ κ.α) αλλά και από τον υπέρτατο νόμου του κράτους, το Σύνταγμα της Ελλάδας.

Στα πλαίσια των ανωτέρω, το αίτημα πολλών χιλιάδων Υπαξιωματικών είναι να εφαρμοστεί το εν λόγω σύστημα και στις Ένοπλες Δυνάμεις. Πεπεισμένοι πως μόνο έτσι θα νιώθουν  επαγγελματικά ασφαλείς, αφενός γιατί τα συμφέροντά τους πολλές φορές συγκρούονται με εκείνα άλλων κατηγοριών στελεχών εντός των ΕΔ με αποτέλεσμα την πλήρη αδρανοποίηση τους, αφετέρου συχνά αντιμετωπίζουν παγιωμένες εκ πεποιθήσεως εχθρικές αντιλήψεις απέναντι σε κάθε τους δίκαιη διεκδίκηση. Αμφότερα κατατείνουν στην υποβάθμιση των οικείων διεκδικήσεων τους και στην πλήρη απαξίωση ή παρασιώπησή τους.

Κατόπιν των ανωτέρω προβήκαμε στην δημιουργία Σωματείου και προς επίτευξη των σκοπών μας κατετέθη Ενώπιον του Ειρηνοδικείου Αθηνών η με ΓΑΚ 17710/20 Αίτηση σύστασης Αστικού Σωματείου. Ευελπιστούμε στην άμεση εκπροσώπηση όλων των στελεχών προελεύσεως ΟΠΥ/ΕΠΥ & ΕΠΟΠ σε όλους του τομείς και να σταθούμε άξια αρωγός των προσδοκιών και ανησυχιών που τούς που εκφράζουν επί σειρά ετών.

Με την ολοκλήρωση των ενεργειών για την νόμιμη σύσταση του Σωματείου μας, θα δοθεί η ευκαιρία να σας ενημερώσουμε και να σας αναδείξουμε όλους τους προβληματισμούς που μας ταλανίζουν ως θεσμούς και οι οποίοι δεν έχουν φθάσει σε γνώση σας τόσο σε έκταση όσο και σε βάθος, ακριβώς επειδή τα θέματα μας –σε αρκετές περιπτώσεις- συγκρούονται με τα συμφέροντα άλλων θεσμών.

Το σωματείο μας, σας βεβαιώνουμε ότι θα παραμένει πιστό στις αξίες του στρατεύματος. Στηρίζει την συνέχιση της επιτυχημένης διαδρομής που έχετε διανύσει κατά την εκτέλεση των καθηκόντων σας ως Πολιτικός Προϊστάμενος μας, αναγνωρίζει την ευαισθησία που έχετε εμπράκτως επιδείξει μέχρι στιγμής για τα εργασιακά μας θέματα και θα αποτελέσει κρίκος ενότητας και άμεσης επαφής με το μεγαλύτερο Σώμα στο στράτευμα, εκείνο των στελεχών προέλευσης ΟΠΥ/ΕΠΥ & ΕΠΟΠ.

Αριστείδης Κασιδόπουλος

Στρατιωτικός Συνδικαλιστής