13.3 C
Athens
Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΑδικίες που Υφίστανται οι Στρατιωτικοί σε Σύγκριση με τους Ανώτατους Δημόσιους Λειτουργούς

Αδικίες που Υφίστανται οι Στρατιωτικοί σε Σύγκριση με τους Ανώτατους Δημόσιους Λειτουργούς

(Φωτό αρχείου)

Του Ειδικού Συνεργάτη

Στο ελληνικό δημόσιο, παρατηρείται μια αδικία στους στρατιωτικούς, οι οποίοι τερματίζουν πρόωρα την καριέρα τους, χωρίς δική τους επιθυμία, και μάλιστα χωρίς να έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα έτη για πλήρη σύνταξη.

Αυτή η πρακτική, γνωστή ως “ευδοκίμως τερματίσαντες”, εφαρμόζεται συχνά σε υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού, για λόγους ιεραρχίας και εξέλιξης. Επιπλέον, αφορά και άλλες κατηγορίες Αξιωματικών, όπως οι απόφοιτοι ΑΣΣΥ, οι οποίοι αποστρατεύονται αυτεπαγγέλτως μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας.

Παρ’ όλα αυτά, οι στρατιωτικοί που τερματίζουν έτσι την καριέρα τους, αντιμετωπίζουν διάφορες δυσκολίες.

  • Μη συμπλήρωση ετών για πλήρη σύνταξη: Η πρόωρη αποστράτευση μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη σύνταξη, καθώς οι στρατιωτικοί δεν έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα έτη (40) για πλήρη σύνταξη.
  • Χρηματικό ποσό για αναγνώριση χρόνου: Σε κάποιες περιπτώσεις, οι στρατιωτικοί καλούνται να καταβάλλουν χρηματικό ποσό για την αναγνώριση χρόνου υπηρεσίας,

Σύγκριση με τους Ανώτατους Δημόσιους Λειτουργούς:

Σε αντίθεση με τους στρατιωτικούς, οι ανώτατοι δημόσιοι λειτουργοί, όπως οι Πρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κτλ., τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης.

Σύμφωνα με το άρθρο 24 του ν.4997/2022, ο τυχόν υπολειπόμενος χρόνος από τη λήξη της θητείας τους λογίζεται ως πραγματική δημόσια υπηρεσία, με καταβολή ασφαλιστικών εισφορών από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«14. Ο τυχόν υπολειπόμενος χρόνος από τη λήξη της θητείας των Προέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και των Γενικών Επιτρόπων των Διοικητικών Δικαστηρίων και του Ελεγκτικού Συνεδρίου μέχρι τη συμπλήρωση του γενικού ορίου ηλικίας λογίζεται για κάθε συνέπεια ως πραγματική δημόσια υπηρεσία, με καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το πρώτο εδάφιο εφαρμόζεται αναλόγως και για την αναγνώριση του χρόνου αυτού ως χρόνου ασφάλισης για τη λήψη επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ παροχής.».

Αυτό τους επιτρέπει να λάβουν πλήρη σύνταξη, ακόμα και αν η καριέρα τους τερματίστηκε πρόωρα.

Αίτημα για Εναρμόνιση:

Δεδομένου ότι η πρόωρη αποστράτευση των στρατιωτικών είναι όμοια με την πρόωρη συνταξιοδότηση των ανώτατων δημόσιων λειτουργών, κρίνεται απαραίτητη η εναρμόνιση των διατάξεων.

Ενσωματώνοντας τους στρατιωτικούς στις διατάξεις του άρθρου 24 του ν.4997/2022, έτσι θα εξασφαλιστεί η δίκαιη μεταχείριση και η ισότητα στους όρους συνταξιοδότησης.