13.3 C
Athens
Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΈρχονται εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιωτικοί στην Ελευσίνα και αναζητούνται καταλύματα σε κοντινή απόσταση

Έρχονται εκατοντάδες Αμερικανοί στρατιωτικοί στην Ελευσίνα και αναζητούνται καταλύματα σε κοντινή απόσταση

Κινδυνεύουν τα αμερικανικά Πολεμικά πλοία από τους ιρανικούς αντιαρματικούς πυραύλους kornet Χαμάς και Χεζμπολάχ;

Όσο πλησιάζουμε την ώρα μηδέν της ισραηλινής χερσαίας επίθεσης, τόσο εντείνονται οι προετοιμασίες για την υποδοχή δεκάδων βαρέων αμερικανικών μεταγωγικών αεροσκαφών, ειδικά στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας.

Οι απαιτήσεις των Αμερικανών αυξάνονται συνεχώς διαρκώς. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ΗΠΑ ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση με την εξυπηρέτηση των αναγκών που υπάρχουν μέσω της 112 αεροπορικής βάσης στην Ελευσίνα.

Αναμένονται δεκάδες μεταγωγικά C-130J, αλλά και C-17, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας, ηλεκτρονικού πολέμου και συλλογής πληροφοριών, να μετασταθμεύσουν στην Ελευσίνα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα thriassio.gr.

Μαζί με αυτά θα μετακινηθούν και εκατοντάδες Πεζοναύτες και μέλη των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ που ετοιμάζονται για πιθανή δράση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, “αυτό σημαίνει ότι κάποιες εκατοντάδες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της USAFE θα βρεθούν στην Αττική και θα πρέπει να διαμείνουν σε καταλύματα σε κοντινή απόσταση καθώς η ίδια η βάση θεωρείται δύσκολο να υποστηρίξει κάτι τέτοιο, εκτός κι αν αναπτυχθεί εντός του συρματοπλέγματος στρατιωτικός καταυλισμός και κινητό κέντρο επιχειρήσεων των Αμερικανών”.

Το σίγουρο είναι ότι ειδικά η Αττική το επόμενο διάστημα θα θυμίζει αλλοτινές εποχές, μιας και η εξέλιξη στην Ανατολική Μεσόγειο και τα σχέδια στο Ισραήλ αναγκάζουν στην μετακίνηση εκατοντάδων αμερικανικών δυνάμεων, οι οποίες ήρθαν για να μείνουν, αφού η κατάσταση αυτή θα κρατήσει μήνες όπως όλα δείχνουν.

Κινδυνεύουν τα αμερικανικά Πολεμικά πλοία από τους ιρανικούς αντιαρματικούς πυραύλους kornet;

Σύμφωνα με τον ειδικό Μάρκ Λάνγκφαν (Mark Langfan), υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την αμερικανική αρμάδα από τα μικρά σκάφη της Χαμάς και της Χεζμπολάχ, τα οποία είναι εφοδιασμένα με αντιαρματικούς πυραύλους παρόμοιους με τους ρωσικούς KORNET.

“Εάν το αμερικανικό αεροπλανοφόρο δεν έχει πάχος 47,2 ιντσών χάλυβα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ένα αντιαρματικό σύστημα Kornet-EM μπορεί εύκολα να τρυπήσει το κύτος ενός αμερικανικού αεροπλανοφόρου”, δηλώνει ο ίδιος χωρίς όμως να μας πει πως θα πλησιάσουν όλα αυτά τα πλοιάρια την αμερικανική αρμάδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις 17 Μαΐου 2019, σε ένα άρθρο του με τίτλο, ιρανικά σκάφη οπλισμένα με Kornet θα μπορούσαν να καταστρέψουν το USS Lincoln, ο ίδιος προειδοποίησε ότι “ιρανικά σκάφη με κουπιά  τρομοκράτες οπλισμένους με αντιαρματικό πύραυλο θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά σε  αμερικανικό αεροπλανοφόρο.

Ο αντιαρματικός πύραυλος που διαθέτουν Χαμάς και Χεζμπολάχ είναι ο Kornet-EM, του οποίου η παραγωγή έχει άδεια από τη Ρωσία για παραγωγή στο Ιράν.

Η εμβέλεια του Kornet-EM είναι 8 km (5 μίλια) με  αντιαρματική κεφαλή και 10 km (6,2 μιλια) με θερμοβαρική κεφαλή.

Επιπλέον, ο πύραυλος του συστήματος Kornet-EM είναι ένας πύραυλος «fire and forget», έτσι ένα σκάφος των τρομοκρατικών οργανώσεων πρέπει απλώς να φτάσει σε απόσταση 5 μιλίων από ένα αμερικανικό πολεμικό πλοίο της ομάδας μάχης, να στοχεύσει, να εκτοξεύσει το πύραυλο και να αποχωρήσει ( πράγμα όμως πάρα πολύ δύσκολο).

Επιπλέον, για τους «μη ζωτικούς χώρους, ο Σεθ Κρόπσευ (Seth Cropsey), ένας εμπειρογνώμονας του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού» αναφέρθηκε σε άρθρο του σχετικά με την θωράκιση σε αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke λέγοντας ότι «το πάχος του κύτους του DDG-51 είναι ένα τέταρτο μιας ίντσας.

“Ένας αντιαρματικός πύραυλος kornet έχει μια αποτελεσματική ικανότητα διείσδυσης που διέρχεται από το ισοδύναμο χάλυβα περίπου 1200 mm (47,2 ίντσες)”, καταλήγει ο ίδιος.

Οι ΗΠΑ γνωρίζουν τις δυνατότητες των παραστρατιωτικών οργανώσεων Χαμάς και Χεζμπολάχ, και γνωρίζουν πολύ καλά τους κινδύνους που εγκυμονεί η στενή παρουσία της αρμάδας τους κοντά σε Λίβανο και Ισραήλ.

Για τον λόγο αυτόν, το πιο λογικό θα είναι να τοποθετήσουν τα πολεμικά πλοία τους σε μια σχετική απόσταση, ώστε να υλοποιούν όλα τα σχέδια μάχης τους με την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια.

ΠΗΓΗ: https://www.pentapostagma.gr