13.3 C
Athens
Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 2023
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΠαναγιωτόπουλος για Ναυπηγεία Ελευσίνας: Χονδροειδής ανακρίβεια ότι «κουρεύεται» το χρέος προς το...

Παναγιωτόπουλος για Ναυπηγεία Ελευσίνας: Χονδροειδής ανακρίβεια ότι «κουρεύεται» το χρέος προς το ΠΝ

«Αυτό που υπάρχει», είπε ο υπουργός, «είναι μια ρύθμιση και μάλιστα γενναιόδωρη, με την έννοια του βάθους χρόνου απ’ όση θα θέλαμε. Όμως, δεν υπάρχει κανένα «κούρεμα».

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος απηύθυνε χθες Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022 ομιλία στη Συζήτηση και Ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του Σχεδίου Νόμου που κατατέθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Εξυγίανση των Ναυπηγείων Ελευσίνας και άλλες διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, από την έναρξη της ομιλίας του επεσήμανε προς την αντιπολίτευση πως αυτά που ακούγονται από αρχηγούς κοινοβουλευτικών παρατάξεων όσον αφορά στο χρέος των «Ναυπηγείων Ελευσίνος» προς το Πολεμικό Ναυτικό, είναι χονδροειδείς ανακρίβειες.

«Θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω: Δεν έχει διαγραφεί ούτε ένα ευρώ από το χρέος των ναυπηγείων στο Πολεμικό Ναυτικό. Ούτε ένα ευρώ! Δεν υπάρχει «κούρεμα» εδώ. Και ούτε βέβαια υπάρχουν Αξιωματικοί οι οποίοι διστάζουν να εγκρίνουν το σχέδιο εξυγίανσης που σήμερα φέρνουμε για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας διότι φοβούνται ότι αύριο θα πάνε στο δικαστήριο για απιστία, γιατί απλά δεν έκαναν τίποτα όσον αφορά σε διαγραφή χρεών ή «κούρεμα» χρεών, πείτε το όπως θέλετε, προς την εξυγίανση. Δεν υπάρχει θέμα «κουρέματος» ούτε ενός ευρώ χρέους προς το Πολεμικό Ναυτικό.

Υπάρχει ρύθμιση και μάλιστα γενναία ρύθμιση, γενναιόδωρη ρύθμιση. Ενδεχομένως πιο γενναιόδωρη με την έννοια του βάθους χρόνου από όση θα θέλαμε. Όμως δεν υπάρχει κανένα «κούρεμα». Επομένως είναι πολύ κακό να ακούγονται τέτοιου είδους χονδροειδείς ανακρίβειες εδώ», διεμήνυσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως «η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας διατηρεί το δικαίωμα αναδιαπραγμάτευσης της ρύθμισης αυτής των χρεών εάν και εφόσον ανατεθεί έργο προς όφελος του Πολεμικού Ναυτικού στο Ναυπηγείο», αλλά «για να γίνει αυτό θα πρέπει το Ναυπηγείο να υπάρχει, να είναι ζωντανό, να έχει δουλειά, να έχει εργαζόμενους που δουλεύουν και εκτελούν έργο».

Ο ίδιος σημείωσε ότι για την λύση αυτή εξυγίανση των ναυπηγείων υπήρξε μια «σκληρή δουλειά και εξετάσαμε όλες τις λύσεις που είχαμε μπροστά μας». Μπορεί, είπε ο υπουργός «η ιδανική λύση βέβαια να ήταν στο να βρεθεί ένας επενδυτής με το σύνολο του ποσού που συνιστά το χρέος προς οποιουσδήποτε, να έλθει να το καταβάλει, να προσθέσει και άλλα τόσα για να επενδύσει στο Ναυπηγείο και να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Αυτή όμως θα ήταν η ιδανική λύση που δεν υπήρξε. Αυτή η λύση που επιλέγεται είναι η καλύτερη προκειμένου να υπάρξει απρόσκοπτη λειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας, να διασωθούν οι θέσεις εργασίας και το Ναυπηγείο Ελευσίνας να είναι σε θέση να υποστηρίξει και το Πολεμικό Ναυτικό με τις ανάγκες του».

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση της ναυπήγησης της έβδομης πυραυλακάτου του Πολεμικού Ναυτικού, την ΤΠΚ ΒΛΑΧΑΚΟΣ, επισημαίνοντας πως μέχρι την ολοκλήρωση της επενδυτικής πρωτοβουλίας αυτής θα χρειαστεί να δοθεί μια ακόμη και ίσως μια ακόμη στο μέλλον τελευταία τρίμηνη παράταση για την κατασκευή.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε πως αυτή τη λύση εξυγίανσης την επιθυμούν οι εργαζόμενοι και ζήτησε από τα κόμματα να συνταχθούν με το πνεύμα τους, καθώς νιώθουν ότι η δωδεκαετής περιπέτεια τους τελειώνει.

“Πιστεύουμε” είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας πως «τα Ναυπηγεία Ελευσίνας θα λειτουργήσουν ξανά όπως πρέπει και θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, τη ρευστή γεωπολιτικά συγκυρία, την απαραίτητη για τη λειτουργία τέτοιων μονάδων υποδομών συγκυρία, το Πολεμικό Ναυτικό, τις Ένοπλες Δυνάμεις με ό,τι ευτυχές, με ό,τι ωφέλιμο αυτό συνεπάγεται για τη συνολική αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων»