13.3 C
Athens
Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
ΑρχικήΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΜΥΝΑΣΔένδιας: Δεν θα μείνω σιωπηλός παρατηρητής και... κωπηλάτης των ματαίων λιμνών

Δένδιας: Δεν θα μείνω σιωπηλός παρατηρητής και… κωπηλάτης των ματαίων λιμνών

Έξω απ’ τα δόντια μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας σήμερα το πρωί στη Σχολή Ικάρων όπου παρευρέθηκε για τον εορτασμό του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Ο Νίκος Δένδιας αφού αναφέρθηκε στα θετικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για τον εκσυγχρονισμό της Πολεμικής Αεροπορίας μίλησε και για τα μεγάλα σφάλματα και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν.

«Η Πολιτεία συνεχίζει την προσπάθεια για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της Πολεμικής μας Αεροπορίας, για αποτελέσματα απατά και μετρήσιμα. 18 ετοιμοπόλεμα Rafale βρίσκονται στη βάση της Τανάγρας, συνεχίζονται οι παραλαβές των υπολοίπων 6 αεροσκαφών. Τα F-16 στην έκδοση Viper ενισχύουν τα σμήνη μας. Εκτελείται η σύμβαση υποστήριξης των Mirage 2000-5 για πρώτη φορά μετά το 2012. Υλοποιούνται προμήθειες επιλεγμένων οπλικών συστημάτων.

Το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα συμβάλλει στην εκπαίδευση των νέων πιλότων μας. Η καινοτομία της Μοίρας Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης στην Ανδραβίδα αποδεικνύει ότι η Πολεμική μας Αεροπορία έχει στραμμένο το βλέμμα της στο μέλλον», είπε αρχικά.

dendias-floros

 

Από την άλλη όμως άστραψε και βρόντηξε αναφερόμενος στη «δυνατότητα της χώρας να μπορεί να στηρίξει αποτελεσματικά και με ίδια μέσα το οικοδόμημα της Πολεμικής μας Αεροπορίας που χτίσθηκε και χτίζεται με το υστέρημα του ελληνικού λαού. Αναφέρομαι κατ’ αρχάς στην απολύτως προβληματική επί δεκαετίες Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία».

Όπως τόνισε επίσης στο ίδιο μήκος κύματος «δεν έχω καθόλου την πρόθεση να παραμείνω σιωπηλός παρατηρητής της σημερινής κατάστασης. Όπως θα έλεγε και ο Νομπελίστας ποιητής μας δεν προτίθεμαι να καταστώ «κωπηλάτης των ματαίων λιμνών». Η Κυβέρνηση στην οποία ανήκω, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντιλαμβάνεται την άμυνα της χώρας ως ολιστική δυνατότητα, ως δυνατότητα απαραίτητη για την εθνική μας επιβίωση. Ως πλήρες σύστημα μάχης αλλά και πλήρες σύστημα υποστήριξης. Και δεν φιλοδοξούμε για την πατρίδα μας το ρόλο της προθήκης μόνον αλλοδαπών εναέριων οπλικών συστημάτων».

Ο Νίκος Δένδιας έδωσε και την είδηση πως η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία επιστρέφει στην εποπτεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από το υπουργείο Οικονομικών που βρισκόταν «και οφείλει να εξυγιανθεί», όπως υπογράμμισε.

«Στις προσευχές μας στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, προστάτη μαζί με τον Αρχάγγελο Γαβριήλ και του μικρού μου χωριού, των κάτω Δενδιάτικων στους Παξούς, στις προσευχές μας αυτές λοιπόν, πρέπει να προσθέσουμε την επιμελή και επίπονη προσπάθεια για να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη, σοβαρή Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Αυτό συνιστά εθνική υπόθεση και εθνικό στόχο. Υπερβαίνει κυβερνήσεις και κόμματα. Για αυτό και θα ενημερώσω όλα τα κόμματα της ελληνικής Βουλής και είμαι σίγουρος ότι θα σταθούν αρωγοί στην εθνική προσπάθεια» κατέληξε.

6020313

Ολόκληρος ο χαιρετισμός του Νίκου Δένδια κατά τον εορτασμό του προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας Αρχαγγέλου Μιχαήλ στη Σχολή Ικάρων:

Κλείσιμο

«Σεβασμιώτατε, κύριε συνάδελφε εκπρόσωπε της Βουλής των Ελλήνων, Σεβασμιώτατε εκπρόσωπε του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κύριε Πρόεδρε της Κοινοβουλευτικής ομάδας «ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ», κυρία και κύριοι συνάδελφοι του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κύριε Αρχηγέ ΓΕΕΘΑ, Κύριε Αντιπεριφερειάρχα, κύριοι Αρχηγοί, κυρίες και κύριοι.

Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι σήμερα εδώ στη Σχολή Ικάρων για να γιορτάσουμε τον προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας, τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Η Πολεμική μας Αεροπορία υπηρετεί έναν διττό ρόλο. Αποτελεί βασικό πυλώνα αποτροπής της χώρας μας, αλλά όπως ορθότατα ανέφερε και ο Αρχηγός πριν από εμένα, έναν παράγοντα επίσης προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

Η ικανότητα, η αποτελεσματικότητα, αποτελούν εγγύηση εκπλήρωσης αυτών των ρόλων, για την ασφάλεια της πατρίδας μας, για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, για την αποτροπή κάθε επιθετικότητας και κάθε αναθεωρητισμού.

Στην καθημερινότητα τα ελληνικά φτερά δηλώνουν παρουσία, όπου απαιτηθεί, τόσο στον επικράτεια όσο και εκτός αυτής.

6020300

Κυρίες και κύριοι, η Πολιτεία συνεχίζει την προσπάθεια για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της Πολεμικής μας Αεροπορίας, για αποτελέσματα απατά και μετρήσιμα. 18 ετοιμοπόλεμα Rafale βρίσκονται στη βάση της Τανάγρας, συνεχίζονται οι παραλαβές των υπολοίπων 6 αεροσκαφών. Τα F-16 στην έκδοση Viper ενισχύουν τα σμήνη μας. Εκτελείται η σύμβαση υποστήριξης των Mirage 2000-5 για πρώτη φορά μετά το 2012. Υλοποιούνται προμήθειες επιλεγμένων οπλικών συστημάτων.

Το Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα συμβάλλει στην εκπαίδευση των νέων πιλότων μας.

Η καινοτομία της Μοίρας Επιχειρησιακής Εκπαίδευσης στην Ανδραβίδα αποδεικνύει ότι η Πολεμική μας Αεροπορία έχει στραμμένο το βλέμμα της στο μέλλον.

Πρέπει όμως να μη σταθώ απλώς σε έναν επετειακό λόγο, αλλά να σας μιλήσω καθαρά και ειλικρινά για το υπαρκτό σημερινό διακύβευμα. Αναφέρομαι στη δυνατότητα της χώρας να μπορεί να στηρίξει αποτελεσματικά και με ίδια μέσα το οικοδόμημα της Πολεμικής μας Αεροπορίας που χτίσθηκε και χτίζεται με το υστέρημα του ελληνικού λαού
Αναφέρομαι κατ’ αρχάς στην απολύτως προβληματική επί δεκαετίες Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Οφείλω να σας πω κυρίες και κύριοι ότι δεν έχω καθόλου την πρόθεση να παραμείνω σιωπηλός παρατηρητής της σημερινής κατάστασης. Όπως θα έλεγε και ο Νομπελίστας ποιητής μας δεν προτίθεμαι να καταστώ «κωπηλάτης των ματαίων λιμνών». Η Κυβέρνηση στην οποία ανήκω, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντιλαμβάνεται την άμυνα της χώρας ως ολιστική δυνατότητα, ως δυνατότητα απαραίτητη για την εθνική μας επιβίωση. Ως πλήρες σύστημα μάχης αλλά και πλήρες σύστημα υποστήριξης.

Και δεν φιλοδοξούμε για την πατρίδα μας το ρόλο της προθήκης μόνον αλλοδαπών εναέριων οπλικών συστημάτων.

Το ισχυρό, το ισχυρότατο τολμώ να πω, μυϊκό σύστημα της Πολεμικής μας Αεροπορίας χρειάζεται τη ραχοκοκαλιά που μπορεί να του παρέξει μια σοβαρή Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία λοιπόν, από τούδε θα εποπτεύεται και πάλι από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και οφείλει να εξυγιανθεί.

Στις προσευχές μας στον Αρχάγγελο Μιχαήλ, προστάτη μαζί με τον Αρχάγγελο Γαβριήλ και του μικρού μου χωριού, των κάτω Δενδιάτικων στους Παξούς, στις προσευχές μας αυτές λοιπόν, πρέπει να προσθέσουμε την επιμελή και επίπονη προσπάθεια για να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη, σοβαρή Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Αυτό συνιστά εθνική υπόθεση και εθνικό στόχο. Υπερβαίνει κυβερνήσεις και κόμματα. Για αυτό και θα ενημερώσω όλα τα κόμματα της ελληνικής Βουλής και είμαι σίγουρος ότι θα σταθούν αρωγοί στην εθνική προσπάθεια.

Κυρίες και κύριοι, η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες και έχει μεγάλες φιλοδοξίες. Η νέα γενιά των Ελλήνων, το ανθρώπινο κεφάλαιο της πατρίδας μας, μπορεί να υποστηρίξει την εθνική προσπάθεια. Δεν χρειάζεται οι νέοι Έλληνες να φεύγουν στο εξωτερικό. Δεν χρειάζεται τα ελληνικά μυαλά να υπηρετούν ξένες πατρίδες και ξένες σημαίες.

6020287

Η δημιουργία οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας με τη συμμετοχή των ελληνικών επιχειρήσεων που θα παράξει ιδέες, προϊόντα και υπηρεσίες, που θα υποστηρίξει – αν όχι θα εκτινάξει – την αμυντική μας δυνατότητα, δεν είναι πέραν των δυνατοτήτων της κοινωνίας μας.

Το κατόρθωσαν άλλες χώρες στην περιοχή μας. Μπορούμε και εμείς. Θα επανέλθω σύντομα στο θέμα, το σχετικό νομοθέτημα για την καινοτομία συντάσσεται ήδη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Και μεγάλο μέρος της εσωτερικής προετοιμασίας έχει ολοκληρωθεί.

Οφείλω ολοκληρώνοντας να αποκαλυφθώ νοερά, αποτίοντας φόρο τιμής, στους πιλότους που έχουν φύγει. Αναφέρομαι πιο ειδικά στους 166 πεσόντες πιλότους μας από το 1974 μέχρι σήμερα. Έπεσαν την ώρα του ύψιστου καθήκοντος.
Έχω προσωπική ηθική υποχρέωση να αναφερθώ και θα το κάνω πάντα, ονομαστικά σε αυτούς που έπεσαν επί Υπουργίας μου. Στο Σμηναγό Παναγιώτη Λάσκαρη, στις 26/1/2015, στο Σμηναγό Αθανάσιο Ζάγκα, επίσης στις 26/1/2015, στον Σμηναγό Χρήστο Μουλά, στις 25/7/2023, και στον Ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη, στις 25/7/2023.

Κυρίες και κύριοι, έχω υποχρέωση να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλο το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας για την άριστη ανταπόκριση στα καθήκοντά του.

Στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας, σας εκφράζω από καρδιάς την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη για τη συμβολή σας στην προάσπιση των Εθνικών Δικαίων, για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας, της κυριαρχίας μας, των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Χρόνια πολλά στην Πολεμική Αεροπορία, χρόνια πολλά σε όλους.

ΠΗΓΗ: https://www.protothema.gr