13.3 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΈξι χρόνια από το τραγικό δυστύχημα στο Σαραντάπορο Ελασσόνας

Έξι χρόνια από το τραγικό δυστύχημα στο Σαραντάπορο Ελασσόνας

Σαν σήμερα, στις 19 Απριλίου 2017, στρατιωτικό ελικόπτερο Χιούι της Α.Σ. συνετρίβη στην περιοχή του Σαραντάπορου Ελασσόνας με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο τεσσάρων Αξιωματικών. Από το τραγικό δυστύχημα σώθηκε μία Υπαξιωματικός. 

Ο Υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς Υποστράτηγος Ιωάννης Τζανιδάκης,
Ο Συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου,
Ο Ταγματάρχης Δημοσθένης Γούλας και
Ο Υπολοχαγός Κωνσταντίνος Χατζής.
Από τη συντριβή διασώθηκε η Αρχιλοχίας (σήμερα Ανθυπασπιστής) Βασιλική Πλεξίδα, η οποία ανασύρθηκε ζωντανή από τα συντρίμμια του στρατιωτικού ελικοπτέρου και μεταφέρθηκε στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Το χρονικό της συντριβής του ελικοπτέρου


Στις 07:25 . το ελικόπτερο απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Στεφανοβικείου.
Στις 07:35 προσγειώθηκε στην 110 πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα.
Στις 07:39 απογειώθηκε από την 110 ΠΜ.
Στις 07:48 ήταν η τελευταία επικοινωνία του ελικοπτέρου με το σύστημα αεροπορικού ελέγχου.
Στις 07:50 χάθηκε το ίχνος του από τα ραντάρ.
Στις 08:50, οπότε προβλεπόταν η προσγείωση του ελικοπτέρου στο Άργος Ορεστικού, άρχισε η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.
Στις 09:03 δόθηκε εντολή σε δύο F-16 που πετούσαν στην περιοχή να συμμετάσχουν στις έρευνες. Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή απογείωσης ενός ελικοπτέρου Super Puma από τη Λάρισα, ενός άλλου από τη Λήμνο, ενός ελικοπτέρου AB-205 από την 111 ΠΜ της Νέας Αγχιάλου και ενός αμφίβιου δασοπυροσβεστικού CL-415 από την 113 ΠΜ της Θεσσαλονίκης.

Στις 10:00 έφθασε η πληροφορία από την ΕΛΑΣ για πτώση ελικοπτέρου στην περιοχή Σαρανταπόρου.
Στις 10:15 συνεργείο της ΔΕΗ που εργαζόταν στην περιοχή ανέφερε το σημείο της πτώσης.

Στις 10:48 έφθασε στην περιοχή του δυστυχήματος ελικόπτερο της πολεμικής Αεροπορίας που προσγειώθηκε άμεσα.

Στις 11:03 υπήρξε η αναφορά του πληρώματος ελικοπτέρου ότι εντοπίστηκε μία γυναίκα τραυματίας και οι σοροί των υπολοίπων τεσσάρων επιβαινόντων, οπότε ξεκίνησε η διαδικασία μεταφοράς της τραυματία στη Θεσσαλονίκη και των σορών στη Λάρισα.


Στην περιοχή υπήρχε χαμηλή νέφωση στα 500 πόδια, οι άνεμοι ήταν ασθενείς, με ριπές, ενώ το ελικόπτερο ήταν συντηρημένο με υπόλοιπο ωρών πτήσεως.

Το ελικόπτερο θα εκτελούσε πτήση επιτήρησης κατά μήκος των βορείων συνόρων για την εμπέδωση αισθήματος ασφαλείας στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών, δραστηριότητα που επαναλαμβάνεται κατά τακτά διαστήματα.

Σήμερα για την ημέρα μνήμης και τιμής στους πεσόντες Αξιωματικούς, η Ανθυπασπιστής Βασιλική Πλεξίδα, έγραψε το εξής:

Σαν σήμερα 19 Απριλίου του 2017 συμπληρώνονται έξι χρόνια από το Μέγιστο, Θαυμαστό και πολλαπλό θαύμα της Παναγίας μας Ακρωτηριανής Σερφιώτισσας Θεραπεύτριας σε εμένα την ανάξια. Είναι πολύ μεγάλη η συγκίνηση μου καθώς φέτος συμπίπτει η ίδια ημερομηνία του Πάσχα με τότε και η ίδια ημέρα Τετάρτη της Διακαινησίμου. Με την δύναμη του Τριαδικού Πατέρα Θεού μας και τις μνήμες βαθιά μέσα μου να αναβιώνουν σε κάθε δύσκολη στιγμή, θα ομολογώ και θα κηρύττω το Μέγιστο και πολλαπλό Θαύμα όπως Εσύ μου ζήτησες γλυκειά μας Μάνα Παναγιά, για να ενδυναμώσει η Πίστις των ανθρώπων δια τα έσχατα που θα έρθουν (και όπου ήδη βιώνουμε). Με γνώμονα τα λόγια του Ευαγγελίου και την αρωγή και την φιλευσπλαχνία της Κυρίας Θεοτόκου μας, ας είναι τα αήττητα όπλα μας η ακράδαντος Πίστις και η αδιάλειπτος προσευχή σε αυτόν τον προσωπικό αγώνα του καθενός μας δια την σωτηρία των ψυχών ημών! Υ.Γ. Εύχομαι η Ανάσταση του Κυρίου Ιησού Χριστού μας να φέρει την Ανάσταση στις ψυχές όλων μας! Καλό Παράδεισο στις ψυχές των συναδέλφων Ηρώων μας και καλή δύναμη στις οικογένειες τους!!!