Σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού βρίσκονται οι ελληνικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας, μετά τη σύλληψη 37χρονου Παλαιστίνιου στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, ο οποίος κατηγορείται για ένταξη στη Χαμάς, λήψη εκπαίδευσης και σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών.
Η υπόθεση δεν αντιμετωπίζεται ως ένα απλό μεμονωμένο περιστατικό. Αντίθετα, οι αρχές εξετάζουν εάν πρόκειται για κομμάτι ενός ευρύτερου επιχειρησιακού δικτύου, με διασυνδέσεις σε Ελλάδα, Κύπρο και εξωτερικό, το οποίο φέρεται να είχε στο μικροσκόπιο ισραηλινούς στόχους σε ευρωπαϊκό έδαφος.
Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, ο 37χρονος φέρεται να είχε τεθεί υπό παρακολούθηση το προηγούμενο διάστημα, ενώ η επιχείρηση σύλληψής του πραγματοποιήθηκε από την ΕΥΠ και την Αντιτρομοκρατική. Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι ο άνδρας κατηγορείται για ένταξη στην τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, καθώς και για λήψη εκπαίδευσης, ταξίδι και σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών.
Το ερώτημα που καίει τις υπηρεσίες
Το κρίσιμο ερώτημα που πλέον απασχολεί τις αρχές δεν είναι μόνο τι φέρεται να σχεδίαζε ο 37χρονος, αλλά πόσοι ακόμη εκπαιδευμένοι πυρήνες ή μεμονωμένα στελέχη μπορεί να έχουν περάσει στην Ευρώπη αξιοποιώντας νόμιμα έγγραφα, καθεστώτα παραμονής ή διαδρομές μετακίνησης που τους επιτρέπουν να κινούνται χωρίς να προκαλούν υποψίες.
Οι ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας, σε συνεργασία με ξένες υπηρεσίες, επιχειρούν να απαντήσουν σε δύο βασικά ερωτήματα:
Πρώτον, εάν υπάρχουν και άλλα πρόσωπα με παρόμοια εκπαίδευση που έχουν καταφέρει να εγκατασταθούν ή να κινηθούν σε ευρωπαϊκές χώρες.
Δεύτερον, εάν υπάρχουν υποστηρικτικά δίκτυα που μπορούν να παρέχουν κάλυψη, στέγη, χρηματοδότηση ή επιχειρησιακή διευκόλυνση σε πρόσωπα που σχεδιάζουν τρομοκρατικές επιθέσεις.
Στο μικροσκόπιο ισραηλινοί στόχοι
Οι πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναφέρουν ότι στο επίκεντρο των ερευνών βρίσκονται πιθανοί στόχοι ισραηλινών συμφερόντων. Μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι και το ενδεχόμενο επίθεσης σε κρουαζιερόπλοιο ισραηλινών συμφερόντων ή σε χώρο όπου θα υπήρχε συγκέντρωση Ισραηλινών πολιτών.
Το στοιχείο αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία, καθώς δείχνει ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται απλώς ως χώρα διέλευσης, αλλά πιθανώς και ως χώρος επιχειρησιακού ενδιαφέροντος για τρομοκρατικά δίκτυα που αναζητούν ευάλωτους στόχους στην Ευρώπη.
Η διασύνδεση με την Κύπρο και η εκπαίδευση στη Μαλαισία
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται και στη φερόμενη διασύνδεση του 37χρονου με πρόσωπα που συνελήφθησαν στην Κύπρο για υποθέσεις τρομοκρατίας. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, οι αρχές εξετάζουν κοινά σημεία στη διαδρομή, στις επαφές και στην εκπαίδευση των εμπλεκομένων.
Ο 37χρονος φέρεται να είχε εκπαιδευτεί στη Μαλαισία σε αντικείμενα που σχετίζονται με την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, χωρίς οι αρχές να δημοσιοποιούν επιχειρησιακές λεπτομέρειες για λόγους ασφαλείας. Το γεγονός αυτό θεωρείται εξαιρετικά σοβαρό, καθώς δείχνει οργανωμένη προετοιμασία και όχι απλή διαδικτυακή ριζοσπαστικοποίηση.
Από τα Πατήσια στην Κρήτη
Ο συλληφθείς φέρεται να είχε φτάσει στην Ελλάδα το 2023 και να είχε εξασφαλίσει καθεστώς παραμονής, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες διατηρούσε επαφές και παρουσία στην Αθήνα. Το τελευταίο διάστημα βρισκόταν στην Κρήτη, όπου εργαζόταν σε ξενοδοχειακή μονάδα, στοιχείο που ενίσχυε την εικόνα μιας καθημερινής και φαινομενικά ακίνδυνης παρουσίας.
Ωστόσο, οι υπηρεσίες ασφαλείας φαίνεται πως είχαν ήδη αρχίσει να παρακολουθούν τις κινήσεις και τις επικοινωνίες του. Το ενδιαφέρον των αρχών αυξήθηκε μετά τις επαφές του με πρόσωπα που είχαν απασχολήσει τις κυπριακές αρχές, αλλά και μετά από ενδείξεις για προσπάθεια προμήθειας υλικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε τρομοκρατική ενέργεια.
Η Ευρώπη μπροστά σε νέο πονοκέφαλο ασφαλείας
Η υπόθεση της Κρήτης ανοίγει μια πολύ μεγαλύτερη συζήτηση για την ασφάλεια στην Ευρώπη. Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, ούτε μόνο έναν συλληφθέντα. Αφορά την πιθανότητα οργανωμένα δίκτυα να αξιοποιούν κενά, καθυστερήσεις, νόμιμες διαδικασίες παραμονής και διεθνείς διαδρομές, προκειμένου να εγκαθιστούν πρόσωπα με εκπαίδευση και αποστολή.
Το ερώτημα, λοιπόν, παραμένει βαρύ και αναπάντητο:
Πόσοι ακόμη εκπαιδευμένοι τρομοκράτες μπορεί να κινούνται στην Ευρώπη πίσω από νόμιμα χαρτιά, καθημερινές δουλειές και προσεκτικά χτισμένα προσωπικά προφίλ;
Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι πλέον αποστολή πρώτης γραμμής για την ΕΥΠ, την Αντιτρομοκρατική και τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες ασφαλείας.
