13.3 C
Athens
Σάββατο, 4 Ιουλίου, 2026
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΟ Στρατηγός Χούπης και οι φωτιές

Ο Στρατηγός Χούπης και οι φωτιές

Του Ηλία Προύφα

Η χώρα έχει μπει για τα καλά στην καλοκαιρινή περίοδο. Ο Ιούλιος ξεκίνησε, οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, οι άνεμοι δυναμώνουν και μαζί τους αυξάνεται καθημερινά ο κίνδυνος εκδήλωσης μεγάλων πυρκαγιών.

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν, όχι μόνο στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αλλά και γενικότερα στην υποστήριξη του κρατικού μηχανισμού σε φυσικές καταστροφές και καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του kranosgr.com, στο ΓΕΕΘΑ και συγκεκριμένα στον 6ο όροφο του Πενταγώνου, στο γραφείο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Δημήτριου Χούπη, υπάρχει καθημερινή και συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί με τις πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

Η ενημέρωση δεν γίνεται μία φορά την ημέρα. Είναι διαρκής. Από τη στιγμή που θα εκδηλωθεί μία πυρκαγιά μέχρι και την πλήρη κατάσβεσή της, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει εικόνα για την εξέλιξη της κατάστασης, για τις περιοχές που βρίσκονται σε κίνδυνο και για το αν απαιτείται η συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων.

Βασικός συνομιλητής του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ σε αυτό το κρίσιμο επιχειρησιακό κομμάτι είναι ο Διοικητής της ΔΙΚΑΦΚΑ, Υποστράτηγος Νικόλαος Γκρέτσας, ο οποίος έχει αναλάβει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο: τον συντονισμό των δυνάμεων του Στρατού, εφόσον αυτές κληθούν να συνδράμουν στην αντιμετώπιση πυρκαγιών.

Ο Υποστράτηγος Γκρέτσας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με την Πολιτική Προστασία, την Πυροσβεστική, την Ελληνική Αστυνομία, αλλά και με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενημερώνοντας ότι οι δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων, εφόσον απαιτηθεί, βρίσκονται στη διάθεσή τους.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, υπάρχει άριστος συντονισμός μεταξύ Πολιτικής Προστασίας, Πυροσβεστικής, Ελληνικής Αστυνομίας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ενόπλων Δυνάμεων.

Σε όλους τους Σχηματισμούς της χώρας έχουν δοθεί συγκεκριμένες εντολές και κατευθύνσεις. Σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς, ενημερώνεται άμεσα η ΔΙΚΑΦΚΑ και το ΓΕΕΘΑ, ενώ οι διαθέσιμες δυνάμεις τίθενται σε ετοιμότητα, ώστε να συνδράμουν εφόσον ζητηθεί από την Πολιτική Προστασία.

Πρώτο και βασικό ρόλο σε τέτοιες περιπτώσεις έχει το Μηχανικό, με προσωπικό και μέσα που μπορούν να αξιοποιηθούν όπου απαιτείται, πάντα στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού και των οδηγιών των αρμόδιων φορέων.

Η συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών έχει αναβαθμιστεί σε πολύ υψηλό επίπεδο από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, με σαφείς εντολές για ετοιμότητα, άμεση ενημέρωση και αποτελεσματικό συντονισμό.

Πρόκειται, εξάλλου, και για σταθερή κατεύθυνση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, ο οποίος έχει τονίσει πολλές φορές ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις οφείλουν να βρίσκονται δίπλα στην κοινωνία και να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Το μήνυμα από το Πεντάγωνο είναι ξεκάθαρο: οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. Εφόσον απαιτηθεί, θα συνδράμουν άμεσα και οργανωμένα, με προσωπικό και μέσα, στο πλευρό της Πολιτικής Προστασίας και των πολιτών.