13.3 C
Athens
Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΠΟΜΕΝΣ: Ζητούμε Ειδική Αποζημίωση Εργασίας Πέραν του Πενθημέρου – Χρόνος Εργασίας Προσωπικού...

ΠΟΜΕΝΣ: Ζητούμε Ειδική Αποζημίωση Εργασίας Πέραν του Πενθημέρου – Χρόνος Εργασίας Προσωπικού ΕΔ

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

1. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών – Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ., ως θεσμική εκπρόσωπος όλων των εν΄ ενεργεία στρατιωτικών, όπως αποδεικνύει με την καθημερινή πορεία της, βρίσκεται στο πλευρό όλων των συνάδελφων ανεξάρτητου προελεύσεως, αφουγκράζεται τις ανησυχίες και τα προβλήματα που χρόνια τώρα τους ταλανίζουν και επιζητούν λύσεις. Πορεύεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, χωρίς φωνασκίες και δημαγωγίες, αναδεικνύοντας προβλήματα, επιζητώντας εφικτές, εμπεριστατωμένες, στοιχειοθετημένες και υλοποιήσιμες λύσεις με προτάσεις προς την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία επι των θεμάτων που απασχολούν τα Στελέχη και τις οικογένειες αυτών. Στο πλαίσιο αυτό λαμβάνοντας υπόψη τα (δ) και (στ) σχετικά έγγραφα, της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς και Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, πρωτοβάθμια σωματεία της, επανέρχεται για να αναδείξει ένα σημαντικότατο θέμα:  με τη μη αναγνώριση της εργασίας πέραν των πέντε (5) ημερών εβδομαδιαίως, την οποία καλείται να εκτελέσει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στα πλαίσια των καθηκόντων του. Καθώς και τη μη θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου όπου να καθορίζεται με σαφήνεια  ο χρόνο εργασίας όλου του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

2. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Β ́ (άρθρα 124 έως και 127) του Μέρους ΣΤ ́ του (γ) σχετικού (ΦΕΚ Α ́ 74) μεταρρυθμίστηκε, αναδρομικά από 01 Ιανουαρίου 2017, το μισθολογικό καθεστώς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (Ε.Δ. – Σ.Α.). Επίσης κατόπιν της παρ. Β ́ του άρθρου 127, προβλέπεται η χορήγηση επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (Ε.Δ.) – Σωμάτων Ασφαλείας (Σ.Α.), λόγω της ιδιαίτερης φύσης των καθηκόντων των εν λόγω στελεχών, καθώς και της απασχόλησης χωρίς ωράριο εργασίας ή πέραν του ωραρίου εργασίας.

3. Παράλληλα, με τις διατάξεις της παρ. Δ, ́περ. Α, του άρθρου 127 του ανωτέρω νόμου, «στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας (Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό και Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή), το οποίο λόγω της ιδιοτυπίας των συνθηκών αποδεδειγμένα εργάζεται πέραν των πέντε (5) ημερών την εβδομάδα, χορηγείται ειδική αποζημίωση, η οποία ανέρχεται στο ποσό των σαράντα έξι (46) ευρώ για κάθε επιπλέον ημέρα απασχόλησης».

Από την καταβολή της ανωτέρω ειδικής αποζημίωσης για την εργασία πέραν του πενθημέρου, έχει εξαιρεθεί άλλη μια φορά το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, όπου αποδεδειγμένα λόγω της φύσης και την ιδιοτυπίας των συνθήκων εργάζεται αποδεδειγμένα σε πολλές των περιπτώσεων πέραν των πέντε (5) ημερών την εβδομάδα ξεπερνώντας κατά πολύ την  40ωρη εβδομαδιαία εργασία. 

4. Αξίζει να σημειωθεί, ότι μέχρι σήμερα δεν έχει νομοθετηθεί θεσμικό πλαίσιο, το οποίο να ρυθμίζει τα θέματα του χρόνου εργασίας του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, κατά την πενθήμερη εβδομάδα εργασίας. Σε αντιθέσει με την Ελληνική Αστυνομία, όπως ενδεικτικά αναφέρουμε, εκδόθηκε και ισχύει το Π.Δ 394/2001,οπου καθορίζει με πλήρη σαφήνεια το χρόνο εργασίας του αστυνομικού προσωπικού, ανεξάρτητα από βαθμό και θέση και την Υπηρεσία όπου υπηρέτει, κατά την πενθήμερη εβδομαδιαία εργασία. Με απώτερη συνέπεια να κατοχυρωθούν τα εργασιακά δικαιώματα των στελεχών και να καθοριστούν με σαφήνεια τα θέματα χρόνου εργασίας του προσωπικού της, όπως π.χ η χορήγηση του συνόλου των προβλεπόμενών Ημερήσιων Αναπαύσεων (Η.Α), απότοκο του παρεχόμενου χρόνου εργασίας, στα πλαίσια των καθηκόντων τους, ώστε να διασφαλίζεται αφενός η προστασία της ασφάλειας και της υγείας των στελεχών, αφετέρου να επιτυγχάνεται η βελτίωση της ποιότητας και των συνθηκών της προσωπικής και οικογενειακής ζωής τους.         

5. Αφ΄ ετέρου, με την Φ.400/163881/Σ.4187/8-9-2011 Απόφαση ΥΕΘΑ (ΦΕΚ Β΄ 2156) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, έχει καθορισθεί η 40ωρη εβδομαδιαία εργασία για το στρατιωτικό προσωπικό του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς και η ώρα έναρξης και λήξης εργασίας του προσωπικού των Στρατιωτικών Μονάδων και Υπηρεσιών των Ε.Δ . Λαμβάνοντας υπ’ όψη τις ιδιαιτερότητες ως προς το είδος της παρεχόμενης εργασίας που ανατίθενται εκ των ισχυόντων Στρατιωτικών Κανονισμών και διαταγών (εκτέλεση εικοσιτετράωρων ή μικρότερης διάρκειας υπηρεσιών, συμμετοχή σε παρελάσεις, αγήματα, αντιπροσωπείες, παροχή κοινωνικής βοήθειας, σεισμούς, πυρκαγιές ή άλλα γεγονότα έκτακτης ανάγκης), καθίσταται σαφές ότι είναι μη εφικτή η εφαρμογή στο σύνολο του προσωπικού, του προβλεπόμενου από τη σχετική νομοθεσία εβδομαδιαίου ωραρίου εργασίας των σαράντα (40) ωρών και σε πολλές των περιπτώσεων καταστρατηγείται εις βάρος του στρατιωτικού προσωπικού.  

6. Τέλος κατόπιν του (δ) όμοιου, από το ξεκίνημα της αντιπυρικής περιόδου τους θερινούς μήνες, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την εκτέλεση υπηρεσιών από τα Στελέχη, είτε ως επιφυλακή είτε εκ τελεσθείσες από το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Το προσωπικό που συμμετέχει στην εκτέλεση των εν λόγω αυτών υπηρεσιών, δεν εξαιρείτε από άλλου είδους εκτέλεση υπηρεσιών (24ωρες, εβδομαδιαίες κλπ) με αποτέλεσμα όχι μόνο να καταστρατηγείται το εβδομαδιαίο 40ωρο κατά πολλές ώρες εις βάρος του προσωπικού χρόνου των συνάδελφων, αλλά και δεν αποζημιώνεται όπως θα έπρεπε το προσωπικό για τις συγκεκριμένες  «επιφυλακές», καθώς δεν αναγνωρίζονται ως χρόνος εργασίας. Το προσωπικό των Ε. Δ καλείται σε πολλές φορές των περιπτώσεων υπό καθεστώς επιφυλακής (επιφυλακή κατ΄ οίκων) όπως  π.χ οδηγοί ασθενοφόρων, υπηρεσίες Ξενοκράτη κλπ, γεγονός οπού έχει ως άμεση αρνητική συνέπεια να  υποβαθμίζεται κατά πολύ η δυνατότητα διαχείρισης σε μεγάλο βαθμό ο ελεύθερος και προσωπικός  χρόνος του Στελέχους.Σύμφωνα με το (ε) επισυναπτόμενο έγγραφο ο χρόνος επιφυλακής αναγνωρίστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ως χρόνος εργασίας και όχι ως χρόνος ανάπαυσης, με αποτέλεσμα να επιδικαστεί στους ενάγοντες οικονομική αποζημίωση. Η περίοδος εργασιακής ετοιμότητας υπό καθεστώς επιφυλακής αποτελεί εξ ολοκλήρου χρόνο εργασίας καθώς οι περιορισμοί που επιβάλλονται στους συναδέλφους επηρεάζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τη δυνατότητά του να διαχειρίζεται τον ελεύθερο χρόνο του κατά την περίοδο αυτή. 

Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, Αξιότιμοι κ.κ. Αρχηγοί,

7. Οφείλετε, λαμβάνοντας υπόψη και τις αρχές του κοινωνικού κράτους δικαίου, να παύσετε την συνέχιση των αδικιών σε βάρους των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια, συνεργαζόμενοι με τα συναρμόδια Υπουργεία, όπως προβείτε στις απαιτούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να τροποποιηθεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο του Ν.4472/2017.

Συγκεκριμένα ζητούμε όπως τροποποιηθεί  το άρθρο 127 παρ. Δ, ́περ. Α του ανωτέρω νόμου ως εξής: «Στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεως, των Σωμάτων Ασφαλείας (Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό και Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή), το οποίο λόγω της   ιδιοτυπίας των συνθηκών αποδεδειγμένα εργάζεται πέραν των πέντε (5) ημερών την εβδομάδα, χορηγείται ειδική αποζημίωση, η οποία ανέρχεται στο ποσό των σαράντα έξι (46) ευρώ για κάθε επιπλέον ημέρα απασχόλησης».

Με απώτερο σκοπό ώστε να συμπεριληφθεί και το στρατιωτικό προσωπικό στην χορήγηση της ειδικής αποζημίωσης για την εργασία πέραν του πενθημέρου, η οποία εισέτι χορηγείται μόνο στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας. Επίσης στην άμεση θέσπιση ρυθμιστικού πλαισίου, αναφορικά με το χρόνο εργασίας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, προκείμενου να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα του ένστολου προσωπικού και κατά επέκταση  η προστασία της ασφάλειας και της υγείας τους, καθώς και η εναρμόνιση της επαγγελματικής με την οικογενειακή και προσωπική ζωή των στελεχών.

8. Για την εκπλήρωση της συνταγματικής τους αποστολής, οι Ένοπλες Δυνάμεις διέπονται από ιδιαίτερο εξουσιαστικό καθεστώς και πειθαρχία. Το γεγονός αυτό δεν πρέπει να έχει ως αποτέλεσμα να υπόκεινται σε ειδικότερους πρόσθετους περιορισμούς σε σχέση με τους υπόλοιπα Σώματα Ασφάλειας και  δημοσίους υπαλλήλους  από τη φύση της σχέσης τους με το κράτος και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν. Πρωταρχική σημασία είναι τα Στελέχη και οι οικογένειες αυτών να ζουν και να πορεύονται με αξιοπρέπεια όπως επιβάλλει, ορίζει και περιγράφει ο Γενικός Κανονισμός Υπηρεσίας στο Στρατό ΣΚ.20-1, ώστε να είναι πλήρως αφοσιωμένοι στην εκπλήρωσης της αποστολής τους η οποία είναι η διαφύλαξη της εθνικής ανεξαρτησίας και η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Χώρας.  

9. Αναμένουμε να επιβεβαιώσετε το πραγματικό σας ενδιαφέρον, στην προσπάθεια επίλυσης των σοβαρών και χρόνιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα στελέχη των Ε.Δ τα οποία αποτελούν πολλαπλασιαστή ισχύος του Στρατού μας .

10. Εισηγητές Θέματος: Ιωάννης Σφήνας, Βάιος Γκόρας, Αριστείδης Τσάτσαρης, μέλη Δ.Σ Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Κιλκίς, Ε.Σ.ΠΕ. Φθιώτιδας.

11. Χειριστής θέματος, Αντιπρόεδρος Διοικητικών Θεμάτων και Προσωπικού: Υπολοχαγός  (ΔΒ) Σιδέρης Βότσης, τηλ. 6937481104

Μετά τιμής

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣΟ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Δημήτριος Ρώτας Ασμχος (ΥΔΚ)Γεώργιος Κυριακάκης Ανχης (ΕΜ)