13.3 C
Athens
Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΗ Προστασία της Παιδικής Ηλικίας και η Στήριξη των Παιδιών Στρατιωτικών Οικογενειών

Η Προστασία της Παιδικής Ηλικίας και η Στήριξη των Παιδιών Στρατιωτικών Οικογενειών

Γράφει ο Ανχης (ΑΤΘ) Γεώργιος Κυλινδρής

Γενικός Γραμματέας ΣΑΣΜΥ 

Η 20ή Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, μας υπενθυμίζει την ευθύνη που έχουμε να διασφαλίσουμε ένα περιβάλλον σταθερότητας, ευκαιριών και προστασίας για όλα τα παιδιά. 

Παρά τις διεθνείς συμφωνίες και προσπάθειες, εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως συνεχίζουν να υποφέρουν από φτώχεια, βία και κοινωνικές ανισότητες.

Σύμφωνα με στοιχεία της UNICEF, περισσότερα από 333 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, με λιγότερα από 2,15 δολάρια την ημέρα, γεγονός που επηρεάζει άμεσα την υγεία, την εκπαίδευση και την ανάπτυξή τους. Παράλληλα, περίπου 1 δισεκατομμύριο παιδιά ηλικίας 2-17 ετών έχουν βιώσει σωματική, σεξουαλική ή συναισθηματική βία ή παραμέληση. Η βία αυτή δεν περιορίζεται μόνο σε πολεμικές ζώνες ή ακραίες συνθήκες, αλλά συχνά συμβαίνει εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος, στα σχολεία ή διαδικτυακά​.

Η βία και η ανέχεια δημιουργούν έναν φαύλο κύκλο που εμποδίζει τα παιδιά να απολαύσουν τη ζωή που δικαιούνται. Τα παιδιά αυτά:

  • Αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σωματικής και ψυχολογικής βλάβης.
  • Εμφανίζουν μειωμένες εκπαιδευτικές ευκαιρίες λόγω της αδυναμίας πρόσβασης σε ποιοτική εκπαίδευση.
  • Διατρέχουν κίνδυνο να εμπλακούν σε επικίνδυνες δραστηριότητες για να επιβιώσουν.

Για τα παιδιά των στρατιωτικών οικογενειών, η καθημερινότητα περιλαμβάνει πρόσθετες προκλήσεις που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή από την πολιτεία και την κοινωνία.

Η φύση του επαγγέλματος των γονιών τους συνεπάγεται συχνές μεταθέσεις, αλλαγές σχολικού περιβάλλοντος και απομάκρυνση από φίλους και συγγενείς.

Αυτές οι συνθήκες συχνά δημιουργούν ανασφάλεια, ψυχολογική πίεση και εμπόδια στην ακαδημαϊκή και προσωπική τους ανάπτυξη.

Απαραίτητα Βήματα Υποστήριξης

Η πολιτεία πρέπει να προχωρήσει σε:

  • Αναθεώρηση του Θεσμικού Πλαισίου για τις Μεταθέσεις: Επέκταση του μέτρου απαλλαγής από μεταθέσεις και για τους γονείς με παιδιά στη δευτέρα Λυκείου, όπου ξεκινά η προετοιμασία για τις πανελλήνιες εξετάσεις.                                                                                                                                  Η πολιτεία έχει κάνει ένα θετικό βήμα, επιτρέποντας στους στρατιωτικούς που έχουν παιδιά στην τρίτη Λυκείου να μην μετατίθενται, ώστε να εξασφαλίζεται σταθερότητα κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Ωστόσο, αυτό το μέτρο χρειάζεται διεύρυνση. Η μεγάλη πίεση για την προετοιμασία των εξετάσεων ξεκινά από τη δευτέρα Λυκείου. Οι γονείς στρατιωτικοί που έχουν παιδιά σε αυτή την τάξη θα πρέπει επίσης να προστατεύονται από τις μεταθέσεις, καθώς η στήριξη που παρέχουν στα παιδιά τους είναι καθοριστική για την επιτυχία τους.
  • Δημιουργία Δομών Μέριμνας για τα Παιδιά Στρατιωτικών: Ενίσχυση υποστηρικτικών δομών που θα εξασφαλίζουν τη σωματική και ψυχική ευημερία αυτών των παιδιών. Έτσι, οι γονείς τους θα μπορούν να εργάζονται απρόσκοπτα για το υψηλό καθήκον της εθνικής ασφάλειας, της διασφάλισης της εθνικής ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας.

Η προστασία των παιδιών των στρατιωτικών οικογενειών αποτελεί πράξη ευθύνης και αναγνώρισης της θυσίας που απαιτεί το επάγγελμα των γονιών τους. Είναι χρέος όλων μας να διασφαλίσουμε σταθερότητα και ευκαιρίες για αυτά τα παιδιά, γιατί η ευημερία τους είναι επένδυση στο μέλλον της πατρίδας μας.

Η πολιτεία πρέπει να ανταποκριθεί, αποδεικνύοντας ότι τα δικαιώματα των παιδιών δεν είναι μόνο λέξεις, αλλά πράξεις.