Του Ηλία Προύφα
Το ενδιαφέρον για τις επόμενες τακτικές κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις αρχίζει σταδιακά να στρέφεται (Διαβάστε ΕΔΩ) προς τους αξιωματικούς της ΣΣΕ Τάξης 1994 και ειδικά για κάποιους στους πυροβολητές, οι οποίοι διανύουν τον δεύτερο χρόνο τους στον βαθμό του Ταξιάρχου.
Σύμφωνα με όσα, περί κρίσεων, μαθαίνουμε στο KranosGR, το στοιχείο που ενδέχεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου δεν θα είναι τόσο το Όπλο από το οποίο προέρχεται κάθε αξιωματικός, αλλά το εάν έχει ασκήσει ουσιαστική διοίκηση στον βαθμό του Ταξιάρχου.
Η συγκεκριμένη τάξη παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς μεταξύ των μελών της περιλαμβάνονται 11 αξιωματικοί του Πυροβολικού, γεγονός που έχει προκαλέσει αρκετές συζητήσεις στο εσωτερικό του Στρατού Ξηράς σχετικά με τις ισορροπίες και τις επιλογές που θα γίνουν.
Δεύτερος χρόνος στον βαθμό του Ταξιάρχου
Οι Ταξίαρχοι της ΣΣΕ Τάξης 1994 βρίσκονται στον δεύτερο χρόνο παραμονής τους στον βαθμό. Από τον Ιανουάριο, αρκετοί εξ αυτών ευελπιστούν ότι θα συνεχίσουν για τρίτο έτος, ενώ δεν αποκλείεται, εφόσον οι συσχετισμοί και οι υπηρεσιακές ανάγκες διαμορφωθούν κατάλληλα, να υπάρξουν και προαγωγές στον βαθμό του Υποστρατήγου (δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο).
Υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις (ανάλογα τον Αρχηγό), εκτιμάται ότι τουλάχιστον δύο αξιωματικοί της τάξης θα μπορούσαν να διεκδικήσουν προαγωγή. Ωστόσο, η τελική εικόνα θα εξαρτηθεί από τις κενές οργανικές θέσεις, τις αποστρατείες ανωτέρων, τις αποφάσεις της στρατιωτικής ηγεσίας και τη συνολική διαμόρφωση της επετηρίδας.
Η διοίκηση φαίνεται ότι θα έχει αυξημένη βαρύτητα
Στην περίπτωση κατά την οποία αποφασιστεί η παραμονή αριθμού Ταξιάρχων για τρίτο χρόνο, θεωρείται αναπόφευκτο ότι κάποιοι συνάδελφοί τους θα οδηγηθούν στην αποστρατεία.
Αυτό που συζητείται έντονα το τελευταίο διάστημα είναι ότι στις σχετικές αποφάσεις δεν θα αποτελέσει βασικό κριτήριο η προέλευση από συγκεκριμένο Όπλο. Αντίθετα, αυξημένη βαρύτητα φέρεται να αποκτά το κατά πόσο κάθε αξιωματικός έχει τοποθετηθεί σε θέση διοίκησης και έχει συμπληρώσει χρόνο διοίκησης ως Ταξίαρχος.
Η άσκηση διοίκησης θεωρείται σημαντικό στοιχείο της υπηρεσιακής διαδρομής, καθώς αποτυπώνει την εμπειρία, την επιχειρησιακή ευθύνη και τη δυνατότητα διαχείρισης μεγάλων σχηματισμών και προσωπικού. Βέβαια καμία θέση δεν είναι υποδεέστερη, όμως οι έχοντες γράψει ή γράφουν διοίκηση, σύμφωνα με κάποια σενάρια, θα έχουν πρόκριση.
Οι κρίσεις θα δώσουν τις απαντήσεις
Σε κάθε περίπτωση, όλα όσα συζητούνται αυτή την περίοδο αποτελούν πληροφορίες, εκτιμήσεις και σενάρια. Μέχρι να συνεδριάσουν τα αρμόδια συμβούλια και να ανακοινωθούν επίσημα οι αποφάσεις, κανένα αποτέλεσμα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο.
Οι πραγματικές ισορροπίες, οι προαγωγές, οι παραμονές και οι αποστρατείες θα αποτυπωθούν στις επόμενες κρίσεις, οι οποίες αναμένεται να ξεκαθαρίσουν το τοπίο για τη ΣΣΕ Τάξη 1994 και τη μελλοντική πορεία των Ταξιάρχων της.
