13.3 C
Athens
Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Αρχηγός ΓΕΣ: Αυτή είναι η σημασία των KIOWA WARRIOR για το Στρατό...

Αρχηγός ΓΕΣ: Αυτή είναι η σημασία των KIOWA WARRIOR για το Στρατό Ξηράς

Τι είπε ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς στο χαιρετισμό του κατά την τελετή παράδοσης των Chinook και των KIOWA.
Στη σημασία που έχει για την Αεροπορία Στρατού και για τον Στρατό Ξηράς γενικότερα η απόκτηση των 70 OH-58D Kiowa Warrior, αναφέρθηκε ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς στο χαιρετισμό του κατά την τελετή παράδοσης των Ε/Π CHINOOK & KIOWA στο Στεφανοβίκειο.
Όπως σημείωσε ο Α/ΓΕΣ «η σημερινή ημέρα αποτελεί το επιστέγασμα μιας σειράς ενεργειών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του ΓΕΕΘΑ, για την επαύξηση των δυνατοτήτων του Όπλου της Αεροπορίας Στρατού και την καλύτερη δυνατή επιχειρησιακή αξιοποίηση των χαμηλών υψών της τρίτης διάστασης. Η προσπάθεια αυτή, είναι συνεχής και στοχευμένη».
insurancehellas.gr

Ενώ όπως τόνισε «βασίζεται στον ευρύτερο σχεδιασμό και όραμα της Στρατιωτικής και Πολιτικής Ηγεσίας, για έναν Στρατό ισχυρό και ευέλικτο, αποτελώντας το ποιοτικό επιχειρησιακό πλεονέκτημα, ως εργαλείο στρατηγικής και τακτικής αποτροπής, με σκοπό τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και εθνικής ανεξαρτησίας της Πατρίδας μας».
Παράλληλα ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γ. Καμπάς αναφέρθηκε και στη σημασία που έχει η απόκτηση των 10 μεταχειρισμένων Ε/Π Chinook, από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού, με τα οποία «ενισχύονται σε μεγάλο βαθμό η εναέρια μεταφορική ικανότητα του ΓΕΣ και του ΓΕΕΘΑ. Γίνεται πράξη η ενίσχυση της παρουσίας των Ενόπλων μας Δυνάμεων απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελληνικής επικράτειας και σε κάθε περιοχή ενδιαφέροντος της χώρας μας, σε εθνικό ή συμμαχικό πλαίσιο».
«Τα πτητικά και τα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και η ποιότητα των ιπταμένων μας, καθιστούν τα Chinook ένα άκρως αξιόπιστο ελικόπτερο μεγάλης μεταφορικής ικανότητας, ικανό να εκτελεί όλο το φάσμα των επιχειρησιακών αποστολών αλλά και των αποστολών προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Επιπλέον, οι 2 εξομοιωτές πτήσης (Full Flight Simulator), που αποτελούν τμήμα της προμήθειας των 10 Chinook, θα συμβάλλουν σημαντικά στην ποιοτική αναβάθμιση της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των χειριστών, ενώ παράλληλα θα μειώσουν το κόστος της εκπαίδευσης και θα προάγουν το επίπεδο ασφάλειας πτήσεων που αποτελεί και τον πρωταρχικό στόχο του Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων», υπογράμμισε ο Αρχηγός ΓΕΣ.
Αναλύοντας τα θετικά στοιχεία που έχει η απόκτηση των 70 Ε/Π OH-58D Kiowa Warrior, ο Α/ΓΕΣ τόνισε: «Ως Αρχηγός του ΓΕΣ αισθάνομαι σήμερα ιδιαίτερα υπερήφανος, διότι παράλληλα με την προμήθεια των 10 Chinook, επιτεύχθηκε άλλος ένας σημαντικός στόχος που δεν είναι άλλος από την απόκτηση των 70 Ε/Π OH-58D Kiowa Warrior.

Τα Ε/Π αυτά, θα βελτιώσουν σημαντικά την δυνατότητα της επιθετικής αναγνώρισης, της επιτήρησης και της ασφάλειας ευρείας περιοχής, σε κάθε επιχειρησιακό περιβάλλον.
Η απόκτηση των Ε/Π OH-58D Kiowa Warrior, ενισχύει την δυνατότητα άμεσης αντίδρασης σε ταχέως εξελισσόμενες καταστάσεις ημέρα και νύχτα, σε κλαδικό και σε διακλαδικό επίπεδο.
Από τα 70 παραληφθέντα Ε/Π, ένας μεγάλος αριθμός θα αξιοποιηθεί σε επιχειρησιακές αποστολές, καθώς και κάποια για την προκεχωρημένη αεροπορική εκπαίδευση στη Σχολή Αεροπορίας Στρατού, παράγοντας με αυτόν τον τρόπο, χειριστές με φιλοσοφία και νοοτροπία μαχητή.
Μαζί με την παραλαβή των υπόψη Ε/Π αποκτήσαμε 4 προσομοιωτές και έναν τεράστιο αριθμό εργαλείων και ανταλλακτικών, ικανό να στηρίξει τη συντήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακολουθώντας πιστά πλέον την πρακτική μαζί με την προμήθεια του υλικού έστω και μεταχειρισμένου να αποκτούμε και τις ανάλογες δυνατότητες συντήρησης».

Αναφερόμενος στη συμβολή της Αν Κατάλντο που είναι η αναπληρωτής υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, αφού την ευχαρίστησε προσωπικά ο Αρχηγός ΓΕΣ τόνισε ότι χωρίς την προσωπική παρέμβαση της οποίας, δεν θα είχε καταστεί δυνατή η απόκτηση από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις των Ε/Π και των λοιπών υλικών της διακρατικής συμφωνίας. «Ομοίως καταλυτική έχει υπάρξει για μια ακόμη φορά η υποστήριξη των ενεργειών μας, από τους υπηρεσιακούς παράγοντες της Αμερικανικής Πρεσβείας και του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας στην Αθήνα. Με τις δύο εν λόγω προμήθειες, ο Ελληνικός Στρατός με την πλήρη υποστήριξη της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας, απέδειξε ότι δεν παραμένει σε «κατάσταση αναμονής» αλλά προβαίνει σε κινήσεις για να βελτιώνει συνεχώς τις επιχειρησιακές δυνατότητες», ανέφερε.
Τέλος απευθυνόμενος στον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη, ο Α/ΓΕΣ τόνισε ότι απαιτούνται ενέργειες, που θα χαρακτηρίζονται από ταχύτητα, ευρηματικότητα και θα είναι οικονομικά βιώσιμες. «Σε μια δύσκολη, δημοσιονομικά, περίοδο και σεβόμενοι τις θυσίες του Ελληνικού Λαού, όχι μόνο παραμένουμε ισχυροί αλλά αυξάνουμε την ισχύ μας σε όλα τα επίπεδα, με πίστη και αφοσίωση στο όραμά μας, όπως επιβάλλουν οι στρατιωτικές αρετές και αξίες», κατέληξε.