13.3 C
Athens
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020
Αρχική ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Τούρκοι σε Έλληνες πιλότους: ''Φύγετε από το FIR μας''! Τα γαλάζια ''φτερά''...

Τούρκοι σε Έλληνες πιλότους: ”Φύγετε από το FIR μας”! Τα γαλάζια ”φτερά” κυνήγησαν τους εισβολείς

insurancehellas.gr

Δεν έχουν τέλος οι προκλήσεις της Άγκυρας. Ενώ χθες είχαμε την συνάντη Παναγιωτόπουλου-Ακάρ, η Άγκυρα επέλεξε για άλλη μία φορά να μπει στον ”χορό” των προκλήσεων. 
Ενώ το ένα ”χαστούκι” διαδέχεται το άλλο στην Ιντλίμπ, πριν λίγα 24ωρα με προκλητικό τρόπο τουρκικό ραντάρ προειδοποίησε ελληνικά μαχητικά τα οποία πετούσαν προς τη Χίο και τις Οινούσσες για εκπαιδευτική πτήση ότι προσεγγίζουν επικίνδυνα το τουρκικό FIR και τους ζήτησαν να απομακρυνθούν.  
Ταυτόχρονα απογείωσαν οπλισμένα μαχητικά και τα έστειλαν κατά πάνω τους. Τα άοπλα ελληνικά F-16 κινήθηκαν δυτικά την ώρα που το ΑΤΑ ”φόρτωσε” την περιοχή με ”γαλάζια” φτερά τα οποία έσπευσαν από διαφορετικές κατευθύνσεις. 
Τα ελληνικά ”γεράκια” έδειξαν και πάλι ποιος έχει το πάνω χέρι στο Αιγαίο, με τους Τούρκους να φέυγουν σαν ”λαγοί” από το FIR.  

ΜΟΕ: Δέσμη προτάσεων από την Αθήνα για αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο  

 

Υποθαλάσσιες περιοχές, τηλεφωνική γραμμή ανάμεσα στα αρχηγεία Τακτικής Αεροπορίας Λάρισας -Εσκί Σεχίρ και  δυνατότητα επίλυσης πιθανών επεισοδίων στον Εβρο σε επίπεδο τοπικών διοικήσεων.
Το τρίπτυχο αυτό, είναι ο βασικός «κορμός» της δέσμης προτάσεων για την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο με τις οποίες προσέρχεται η Αθήνα στις επικείμενες συζητήσεις με την Αγκυρα, στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που θα πραγματοποιηθούν 17-21 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η ελληνική αντιπροσωπεία έχει θέσει στην κεφαλή των προτεραιοτήτων της τρία βασικά σημεία:
Πρώτον, θα καταθέσει μια σειρά από προτάσεις σχετικά με τη δέσμευση υποθαλάσσιων περιοχών για τη χρήση υποβρυχίων (με SubNOTAM). Η πρακτική της Αγκυρας να δεσμεύει τεράστιες περιοχές στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο για μεγάλα χρονικά διαστήματα είναι κάτι που έχει συζητηθεί ακόμα και σε επίπεδο ΝΑΤΟ.
Δεύτερον, να ενεργοποιηθεί η χρήση της τηλεφωνικής γραμμής ανάμεσα στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα και στην τουρκική διοίκηση Τακτικής Αεροπορίας στο Εσκί Σεχίρ, με σκοπό την άμεση επικοινωνία σε περίπτωση σοβαρής εμπλοκής στον αέρα.
Τρίτον, να δοθεί δυνατότητα επίλυσης πιθανών επεισοδίων στον Εβρο σε επίπεδο τοπικών διοικήσεων.
Από την ελληνική πλευρά αναμένεται να τεθούν ακόμα ορισμένες πάγιες απόψεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Όπως ο περιορισμός εκπομπής ακυρωτικών NAVTEX από τον υδρογραφικό σταθμό της Αττάλειας για τις οδηγίες που εκδίδονται από την Ελλάδα για την Ανατολική Μεσόγειο, οι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου και των χωρικών υδάτων και η πρακτική των πτήσεων άνωθεν ελληνικών νησιών αλλά και πλοίων.

Υπενθυμίζεται ότι ενόψει της συνάντησης για τα ΜΟΕ  οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ, είχαν μια σύντομη συνομιλία στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Στη συνάντηση αυτή ο κ. Παναγιωτόπουλος φέρεται να υποστήριξε στον Τούρκο ομόλογό του ότι «οι προκλητικές ενέργειες δεν βοηθούν στο πλαίσιο του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα».