13.3 C
Athens
Πέμπτη, 23 Ιουλίου, 2026
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΔένδιας: Νέα πυροσβεστικά και στήριξη στελεχών

Δένδιας: Νέα πυροσβεστικά και στήριξη στελεχών

Του Ηλία Προύφα

Στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας και την 112 Πτέρυγα Μάχης βρέθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 22 Ιουλίου 2026 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στέλνοντας μήνυμα έμπρακτης στήριξης προς τα πληρώματα και το τεχνικό προσωπικό των εναέριων πυροσβεστικών μέσων.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέφθηκε τη Μοίρα των Πυροσβεστικών Αεροσκαφών, την 355 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών, καθώς και τη Μοίρα Συντήρησης Αεροσκαφών της 112 Πτέρυγας Μάχης.

Τον κ. Δένδια συνόδευε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Δημοσθένης Γρηγοριάδης.

Ενημέρωση για τις αποστολές αεροπυρόσβεσης

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Υπουργός ενημερώθηκε από τον Διοικητή της 355 ΜΤΜ για την αποστολή και το έργο της Μοίρας, καθώς και για τις πυροσβεστικές επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα ζητήματα συντήρησης, διαθεσιμότητας και επιχειρησιακής ετοιμότητας των εναέριων πυροσβεστικών μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Δένδιας περιηγήθηκε στους χώρους της Μοίρας Συντήρησης Αεροσκαφών και συνομίλησε με ιπτάμενο, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό.

Δένδιας: «Το έργο σας υπερβαίνει μια στρατιωτική αποστολή»

Στον χαιρετισμό του προς τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε:

«Κύριε Αρχηγέ, κυρίες και κύριοι,

Η σημερινή μου παρουσία στην 112 Πτέρυγα Μάχης συμβολίζει και επιβεβαιώνει την αναγνώριση της Πολιτείας, της Ελληνικής Δημοκρατίας, της ελληνικής κοινωνίας, στο έργο των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το έργο αυτό υπερβαίνει τα στενά όρια μιας στρατιωτικής αποστολής. Τα πληρώματα, το τεχνικό προσωπικό επιχειρούν κάθε μέρα, πολλές φορές υπό ακραίες συνθήκες, για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, της περιουσίας, του φυσικού πλούτου, των φυσικών πόρων της Πατρίδας μας.

Είτε στην αεροπυρόσβεση, είτε στις αεροδιακομιδές, είτε στη γενικότερη υποστήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας μας.

Αποδεικνύουμε έτσι, με τον πιο καθαρό τρόπο, τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν υπερασπίζουν στενά την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας.

Στέκονται ευρύτερα ως εγγυητές του συνταγματικού αγαθού της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας, για να μην πω και των ξένων επισκεπτών της Πατρίδας μας.

Είναι δίπλα στον Έλληνα πολίτη, δίπλα στην Ελληνίδα, όταν έχουν την ανάγκη μας. Και η Πολιτεία έχει και πρέπει να έχει πλήρη επίγνωση αυτής της αποστολής και οφείλει να στηρίζει έμπρακτα την αποστολή την οποία επιτελείτε».

Μέριμνα για το προσωπικό και ανανέωση των αεροσκαφών

Ο Νίκος Δένδιας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μέριμνα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και στην ανάγκη ανανέωσης του στόλου των πυροσβεστικών αεροσκαφών.

«Πρώτα και πάνω από όλα, με μέριμνα για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά επίσης με την ενίσχυση των επιχειρησιακών μας δυνατοτήτων. Με την ανανέωση και την αναβάθμιση του στόλου των πυροσβεστικών μας αεροσκαφών.

Το αεροπλάνο που βρίσκεται πίσω μου έχει ζήσει δεκαετίες. Έχει υπηρετήσει δεκαετίες την ελληνική κοινωνία, χάρη στις δικές σας άοκνες προσπάθειες να παραμείνει ικανό.

Ήρθε όμως, έχει έρθει η ώρα, αυτή η γενιά των αεροσκαφών να αντικατασταθεί από μια πιο σύγχρονη γενιά», επισήμανε.

Η «Ατζέντα 2030» και η προστασία της κοινωνίας

Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι η «Ατζέντα 2030» δεν περιορίζεται στην προμήθεια και αναβάθμιση οπλικών συστημάτων.

«Η ευρύτερη μεταρρύθμιση στις Ένοπλες Δυνάμεις, αυτό που έχουμε ονομάσει “Ατζέντα 2030”, δεν αφορά μόνο τα συστήματα.

Αφορά συνολικά τη δυνατότητα της χώρας να προστατεύει τα συνταγματικά δικαιώματα, να προστατεύει τη ζωή και την περιουσία των πολιτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορά στους πεσόντες χειριστές

Ο Νίκος Δένδιας ολοκλήρωσε την ομιλία του με αναφορά στους χειριστές πυροσβεστικών αεροσκαφών που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

«Θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτή, να κάνω και μια οφειλόμενη, απαραίτητη αναφορά. Να στρέψουμε τις σκέψεις μας σε αυτούς που σε μία από τις αποστολές δεν επέστρεψαν.

Στους χειριστές των πυροσβεστικών αεροσκαφών που χάθηκαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους. Να τους τιμήσουμε, να τους θυμόμαστε, να μην τους λησμονούμε.

Η μνήμη τους αποτελεί ζωντανή υπενθύμιση του βάρους της σημαντικής εθνικής αποστολής».

Ποιοι παρέστησαν στην επίσκεψη

Στην επίσκεψη συμμετείχαν επίσης:

Ο Διοικητής της Διοίκησης Αεροπορικής Υποστήριξης, Υποπτέραρχος (Ι) Κωνσταντίνος–Σάββας Τζοβάρας, ο Διοικητής της 112 Πτέρυγας Μάχης, Ταξίαρχος (Ι) Θεόδωρος Χριστοφιλόπουλος, ο Διοικητής της 355 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών, Αντισμήναρχος (Ι) Εμμανουήλ Μαθιουδάκης, και ο Διοικητής της Μοίρας Συντήρησης Αεροσκαφών, Αντισμήναρχος (ΜΑ) Χρήστος Λάλας.