13.3 C
Athens
Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Αμερικανός αντιστράτηγος Cavoli στον Στρατιωτικό Συντάκτη Λεωνίδα Μπλαβέρη: Η παρουσία μας ξεκάθαρο...

Αμερικανός αντιστράτηγος Cavoli στον Στρατιωτικό Συντάκτη Λεωνίδα Μπλαβέρη: Η παρουσία μας ξεκάθαρο μήνυμα σε κάθε δυνητικό αντίπαλο

Του Λεωνίδα Μπλαβέρη
Ο αντιστράτηγος Christopher Cavoli, διοικητής των Αμερικανικών Χερσαίων Δυνάμεων Ευρώπης, μιλά αποκλειστικά στο lawandorder.gr
insurancehellas.gr

Μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε αποκλειστικά στο lawandorder.gr ο Διοικητής των Αμερικανικών Χερσαίων Δυνάμεων Ευρώπης, Αντιστράτηγος Christopher Cavoli, κατά την πρόσφατη διήμερη παραμονή του στην Ελλάδα, καθώς ήταν ο βασικός ομιλητής στο 3ο Συνέδριο Χερσαίων Δυνάμεων που διοργάνωσε ο Ελληνικός Στρατός στις εγκαταστάσεις της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), ενώ επισκέφθηκε και το στρατηγικής σημασίας –όπως εξελίσσεται– λιμάνι της Αλεξανδρουπόλεως, όπου είχε καταπλεύσει το πρώτο αμερικανικό σκάφος, το USNS “Carson City”.
Ο Αμερικανός Διοικητής αναφέρθηκε στον καθοριστικής σημασίας ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο Ελληνικός Στρατός, στις άριστες σχέσεις και στην κοινή προσπάθεια που κάνουν με τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Γ. Καμπά, ενώ επισήμανε με έμφαση ότι «θα μπορούσα να πω ότι η παρουσία μας εδώ (στην Αλεξανδρούπολη) αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε κάθε δυνητικό αντίπαλο».

Έχετε συναντηθεί δύο φορές μέσα σε λίγους μήνες με τον Έλληνα Αρχηγό Στρατού Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά. Και τώρα είσαστε στην Ελλάδα όπου θα επισκεφθείτε την Αλεξανδρούπολη για να δείτε την πορεία του έργου της ανελκύσεως της βυθοκόρου «Όλγα», ενώ είσαστε ο κεντρικός ομιλητής στην Ημερίδα για τις Χερσαίες Δυνάμεις στη ΣΣΕ. Τι σημαίνει για εσάς, ως διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη, η Ελλάδα ως σύμμαχος και τι σημαίνει ο Ελληνικός Στρατός για τον Αμερικανικό Στρατό;Η Ελλάδα είναι ένας δυνατός σύμμαχος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και ένας πυλώνας σταθερότητας σε μία σύνθετη και ενδιαφέρουσα περιοχή. Έλληνες και Αμερικανοί πολέμησαν μαζί σε κάθε παγκόσμια σύρραξη συμπεριλαμβανομένου και του Αγώνα για την Εθνική Ανεξαρτησία της Ελλάδος. Είμαι υπερήφανος που συνεχίζεται αυτή η αδιάσπαστη φιλία και σήμερα. Ως απόδειξη της σταθερής μας σχέσεως με την Ελλάδα, οι Αεροπόροι μας της Αεροπορίας του Αμερικανικού Στρατού έφτασαν πρόσφατα για να συνεχίσουν την εκ περιτροπής εκπαίδευσή τους με τους Έλληνες συναδέλφους τους και τώρα το USNS “Carson City” είναι στο λιμάνι της Αλεξανδρουπόλεως σε μία αποβάθρα που είναι τώρα πλήρως επιχειρησιακή για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια. Χαίρομαι να δουλεύω μαζί με τον Αντιστράτηγο Καμπά, μοιράζοντας μαζί του τα ίδια ενδιαφέροντα για ειρήνη και ευημερία στην περιοχή. Σήμερα στο Συνέδριο Χερσαίων Δυνάμεων, ήταν πολύ ξεκάθαρο σε μένα, ότι ο Ελληνικός Στρατός έχει αναλάβει έναν ηγετικό ρόλο στην προώθηση αυτών των αμοιβαίων ενδιαφερόντων για την περιοχή.


Με βάση τη «συμφωνία αμυντικής συνεργασίας», όπως συνηθίζεται να λέγεται στην Ελλάδα, η συμφωνία MDCA που υπόγραψαν πρόσφατα οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών μας Νίκος Δένδιας και Μάϊκ Πομπέο, η Ελλάδα προσφέρει τέσσερις «τοποθεσίες» (Σούδα, Στεφανοβίκι, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη) στις ΗΠΑ, αντί της μίας (Σούδας) που ήταν ως τώρα. Αυτή είναι η εμφανής «προσφορά» της Ελλάδος στο τραπέζι της διμερούς αμυντικής συνεργασίας. Από αμερικανικής πλευράς δεν φαίνεται κάτι αντίστοιχα «εμφανές». Θα προσφέρουν οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, ή ο Αμερικανικός Στρατός στη συγκεκριμένη περίπτωσή σας, μεταχειρισμένο αλλά επιχειρησιακό στρατιωτικό υλικό ή υποδομές στον Ελληνικό Στρατό και αν ναι, τι ακριβώς;


Η Συμφωνία MDCA είναι ένα επίσημο κείμενο, όπως προτείνεται και στην ονομασία της, προβλέπει για αμοιβαία άμυνα για τις δύο χώρες μας και περιγράφει τη βαθειά και επεκτεινόμενη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών. Η Συμφωνία αυτή αναβαθμίζει το περιεχόμενο της MDCA που θα επιτρέψει στις δύο χώρες μας να κάνουν περισσότερα πράγματα από κοινού σε μια συνεχώς διευρυνόμενη βάση περιοχών (ενδιαφερόντων), όπου οι στρατιωτικοί μας έχουν ήδη εργαστεί μαζί, όπως στο Στεφανοβίκειο όπου οι Αεροπόροι της Αεροπορίας του Αμερικανού στρατού βρίσκονται τώρα πραγματοποιώντας κοινή εκπαίδευση με τον Ελληνικό Στρατό, γεγονός που θα επιτρέψει για αμοιβαίως επωφελή βελτίωση των εγκαταστάσεων και υποδομών και αύξηση της συνεργασίας. Το σχέδιο ανελκύσεως της βυθοκόρου «Όλγα», ύψους 2,3 εκατ. δολαρίων που απελευθερώνει πλήρως τις δυνητικές επιχειρησιακές δυνατότητες του λιμανιού, είναι το σχέδιο εκείνο που μπορεί να υλοποιηθεί εδώ στην Ελλάδα, εξαιτίας της ισχυρής σχέσεως που έχουμε και η οποία έχει σήμερα έτι περαιτέρω ενισχυθεί με την αναβάθμιση των περιεχομένων της Συμφωνίας MDCA.


Η παρουσία σας στην Αλεξανδρούπολη και η σημασία της, το ότι δηλαδή εσείς ως Διοικητής των Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα βρεθείτε εκεί, στην πόλη που ελέγχει τα Στενά των Δαρδανελλίων, στο μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας και στη Μαύρη Θάλασσα, μπορεί να εκληφθεί και ως ένα «μήνυμα» προς τη Ρωσία;


Η Αλεξανδρούπολη είναι ένας ζωτικής σημασίας σύνδεσμος με την Ευρώπη και είμαστε περήφανοι να εργαζόμαστε μαζί στην πλήρη αποκατάσταση αυτού του λιμανιού (της Αλεξανδρουπόλεως). Είμαι εδώ προκειμένου να δω από κοντά την προσφάτως απελευθερωμένη από το ναυάγιο αποβάθρα του λιμανιού, και το USNS “Carson City” που παρέβαλε στην αποβάθρα αυτή. Η προσφάτως ολοκληρωμένη δουλειά που έγινε για την απομάκρυνση της «Όλγας» από εκεί, μας επιτρέπει να χρησιμοποιούμε την πλήρη εκφορτωτική ικανότητα του λιμανιού, γεγονός που αποτελεί απόδειξη της υποχρεώσεως της συμμαχίας ΗΠΑ – Ελλάδος. Η δουλειά στην Αλεξανδρούπολη, σε διμερές και ΝΑΤΟϊκό επίπεδο μας προετοιμάζει για οποιαδήποτε πρόκληση και έτσι θα μπορούσα να πω ότι η παρουσία μας εδώ αποτελεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε κάθε δυνητικό αντίπαλο.


 Ποιο θα μπορούσε να είναι το «μήνυμά» σας από την παρουσία σας στην Ελλάδα;


Είμαστε ευγνώμονες με τους Έλληνες συνεταίρους μας και τη μεγάλη τους επαγγελματικότητα και ικανότητα σε μία κρίσιμη περιοχή. Ως μέρος της κοινής εξελισσόμενης προσπάθειάς μας στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ – Ελλάδος, θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε δυνατότητες διευρύνσεως της διμερούς μας συνεργασίας στρατηγικής άμυνας και ασφάλειας. Προσωπικώς, θα συνεχίσω να εργάζομαι με τον Αντιστράτηγο Καμπά και τον Ελληνικό Στρατό να ενισχύσουμε τη σχέση μας και να αυξήσουμε τον αριθμό των κοινών μας δραστηριοτήτων.
Το “Who’s Who” του Αντιστράτηγου Cavoli

Ο Αντιστράτηγος Christopher G.Cavoli είναι ο νυν Διοικητής των Αμερικανικών Χερσαίων Δυνάμεων Ευρώπης (USAREUR).
Γεννήθηκε στην τότε Δυτική Γερμανία από έναν ιταλικής καταγωγής Αμερικανό αξιωματικό, ο οποίος υπηρετούσε εκεί και εισήλθε στον Αμερικανικό Στρατό μέσω του προγράμματος ROTC εφέδρων αξιωματικών από το πανεπιστήμιό του Priston με πτυχίο Βιολογίας το 1987 και αμέσως μετά εντάχθηκε στον Αμερικανικό Στρατό.
Η πρώτη του τοποθέτηση ήταν στο 3ο τάγμα του 325ου Αερομεταφερόμενου Συντάγματος στη Βιτσέντζα της Ιταλίας. (1988-1991). Προήχθη σε Λοχαγό και υπηρέτησε ως εκπαιδευτής στο Σχολείο Ranger (1992-1994). Το 1997 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Yale με πτυχία στις Ρωσικές και Ανατολικοευρωπαϊκές σπουδές.
Το 1999 με τη 10η Ορεινή Μεραρχία αναπτύχθηκε στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη ως μέρος της πολυεθνικής ειρηνευτικής δυνάμεως, ως Αξιωματικός Επιχειρήσεων τάγματος με τον βαθμό του ταγματάρχη (2000-2001). Το 2005 ως αντισυνταγματάρχης έγινε διοικητής του 1ου Τάγματος, του 32ου Συντάγματος Πεζικού, της 3ης Ομάδος Μάχης Ταξιαρχίας της 10ης Ορεινής Μεραρχίας. Με αυτή τη θέση η μονάδα του αναπτύχθηκε στο Αφγανιστάν το 2006, όπου ακολούθως διοίκησε την 3η Ομάδα Μάχης Ταξιαρχίας. Στη συνέχεια επέστρεψε στις ΗΠΑ για επιτελικά καθήκοντα ενώ τέλειωσε και το φημισμένο Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμύνης των ΗΠΑ.

Ο Αντιστράτηγος Cavoli διετέλεσε υποδιοικητής της φημισμένης 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας, την 7η Κοινή Πολυεθνική Διοίκηση Εκπαιδεύσεως του Στρατού και την 25η Μεραρχία Πεζικού, προτού αναλάβει τη σημερινή του Διοίκηση ως USAREUR τον Ιανουάριο του 2018.
Ο Στρατηγός είναι παντρεμένος με δύο παιδιά και ομιλεί γαλλικά, ιταλικά και ρωσικά.