13.3 C
Athens
Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΣΤΡΑΤΟΙΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ. Του Ταξίαρχου ε.α Όθωνα Κυπριωτάκη

ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ. Του Ταξίαρχου ε.α Όθωνα Κυπριωτάκη

Όθων Κυπριωτάκης, Ταξίαρχος Διερμηνέας εα
Πτυχιούχος Νομικής
πρώην Δντής Δνσεως του ΓΕΣ επί 8ετία

   Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά και τίποτε δεν λέμε. Εόρτασε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου μας με λόγια κενά περιεχομένου και έργα ανάξια λόγου. Ας μην πικραθούν από τις εκφράσεις ενός μη-Εύελπι, που έχει στην καρδιά του το Στρατό και δεν ήθελε ούτε περισσότερη σταδιοδρομία ούτε άλλες δόξες, μετά 36 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας.


   Χαρήκατε κύριοι (το κεφαλαίο δεν σας πρέπει), γιατί για μια ακόμη φορά δώσατε στο στρατιωτικό προσωπικό άδειες για τις εορταστικές περιόδους, αφήνοντας τους διοικητές και διευθυντές σε όλα τα επίπεδα διοίκησης να τραβούν τα μαλλιά τους, πώς θα έδιδαν τις άδειες, χωρίς να μειωθεί η ετοιμότητα και η λειτουργία των υπηρεσιών. Είστε χειρότεροι από τον Μπεγλίτη, που θεσμοθέτησε το αντικανονικό αυτό μέτρο, πείθοντας τους εκτός Ενόπλων Δυνάμεων, ότι δεν χρειαζόμαστε τις μισές από αυτές, αφού με τις υπόλοιπες μπορούμε να φέρουμε σε πέρας ολόκληρο το έργο μας. Εάν αύριο ο Τσακαλώτος σας περικόψει κατά το ήμισυ τις αμοιβές του προσωπικού, προτρέποντάς σας να απαλλαγείτε από το διοικητικό αυτό πλεόνασμα, με τί επιχείρημα θα του αντισταθείτε;

   Περιοδεύσατε όλη την Ελλάδα για να φωτογραφηθείτε με το μόνιμο, το στρατεύσιμο και το πολιτικό προσωπικό, χωρίς να σκεφθείτε το ποσοστό επάνδρωσης των μονάδων. Έτος προσωπικού το 2018, ποίο μέτρο προόδου του επιτύχατε; Όχι άλλες δημόσιες σχέσεις. Δεν πείθουν κανένα, ιδίως τον εν δυνάμει αντίπαλο, ότι έχουμε το ηθικό που απαιτείται για να τον αντιμετωπίσουμε. Μου θυμίζετε το Περλ Χάρμπορ (συνέβη ημέρα Κυριακή) και την πτώση του τείχους του Βερολίνου το 1989, που έλαβε χώρα την προπαραμονή της δυτικο-ευρωπαϊκής αργίας της Ανακωχής του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου (11 Νοεμβρίου). Τα συμμαχικά στρατηγεία είχαν χορηγήσει επί πλέον άδειες στο προσωπικό και οι «ετοιμοπόλεμοι» έκαναν τρεις ημέρες για να συνειδητοποιήσουν ότι κατέρρευσε ο ανατολικός συνασπισμός. Μόνο ο Χέλμουτ Κολ ήταν στη θέση του και οι Γάλλοι (δεν ανήκαν τότε στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ).


   Ποια κύρια υλικά αγοράσθηκαν ή συντηρήθηκαν σε ικανοποιητικό ποσοστό το έτος που πέρασε; Ποια από όσα παραλάβαμε με τα χίλια ζόρια είναι σε ετοιμότητα; Ποιοί λιγοστοί γυναίκες και άνδρες τα στελεχώνουν; Πόσοι πλεονασματικοί χώθηκαν και το 2018 πίσω από τα υπουργικά και επιτελικά γραφεία! Ας μην σας ικανοποιούν οι θεαματικές αναφορές με υψηλή φωνή. Ας μην σας ικανοποιούν τα μειδιάματα. Τους έχετε λάθος εκπαιδεύσει. Το μόνο που νοιάζονται είναι να παίζουν με τα κινητά (ο νοών νοείτω), να καιροσκοπούν με τις προαγωγές και τις μεταθέσεις, να χρυσώνουν τις προσφυγές για προαγωγές και αναδρομικά. Ανάμεσα στην άσκηση και την αμοιβή της, υπάρχουν δυστυχώς πολλοί που περισσότερο ενδιαφέρονται για τον «μπερντέ». Εσείς τους κάνατε έτσι διαχρονικά.

   Μην πείτε ότι δεν είμαστε εμείς, που είχαμε την εξουσία όταν ξεκίνησαν τα λάθη της κατηφόρας. Ήσασταν στις δεύτερες γραμμές των κομμάτων, τις επιτελικές διευθύνσεις και κλάδους, που «ευχαρίστως» είσηγηθήκατε τα σημερινά προβλήματα. Όσους ελιγμούς και να κάνετε, η ιδεοληψία σας ότι έχετε δίκαιο, σας κλείνει ερμητικά τα μάτια. Ούτε αποκέντρωση έγινε ούτε μειώθηκαν από αυτή τα διοικητικά έξοδα. Πόσο κόστισαν οι τάχα αναδιοργανώσεις και γιατί αυξήθηκαν τα οδοιπορικά για εκτέλεση υπηρεσίας; Μην απατάσθε από τις αυθημερόν επιστροφές και τα υπηρεσιακά μέσα. Δεν έχουν άραγε κόστος τα καύσιμα και η συντήρηση; Οι Ένοπλες Δυνάμεις λειτουργούν στα όρια του ανελαστικού προϋπολογισμού και μόνο.


   Τέλος, οι ανώτατοι πρέπει να ακούσετε και τον πόνο των αποστράτων, γιατί είστε εν δυνάμει υποψήφιοι για αποστρατεία, όταν οι πάτρονές σας θα σας δείξουν το δρόμο προς την εξώθυρα. Μην πείτε τίποτε περί πειθαρχίας γιατί τελευταία με τον άκρατο συνδικαλισμό ακούεται σαν ανέκδοτο. Κοιτάξτε με ποια προθυμία τρέχετε να απαντήσετε στους «κοινοβουλευτικούς ελέγχους» και τα αιτήματα των άθεσμων «ομοσπονδιών» και πόσο παραβλέπετε το δικό σας θεσμικό ρόλο. Στους 24 μήνες έφθασε η καθυστέρηση έκδοσης των αποφάσεων για τις συντάξεις και όσοι αποστρατεύθηκαν τον Ιανουάριο 2017 για να σας δώσουν τη θέση τους, δεν έχουν πάρει οριστική σύνταξη. Και μη γελοιέστε από τη προσωρινή. Τα κομματόσκυλα του Κατρούγκαλου έχουν βάλει βαθειά τα δόντια στο κόκκαλο και δεν θα αφήσουν κανένα απόστρατο να απολαύσει αυτά που δικαιούται. Προτιμούν να δίδουν περικομμένα τα “αναδρομικά” παρά τις κανονικές συντάξεις (η Αχτσίογλου είχε πει ότι όλες θα είχαν ολοκληρωθεί έως το Δεκέμβριο). Και να αφήνουν τα οιονεί πλεονάσματα για να δίδουν “κοινωνικά βοηθήματα” προς άγρα ψήφων. Ο πολύς Καμμένος είναι άφωνος εμπρός στις παράνομες περικοπές των αποστράτων.
   Ποιός δρόμος σας μένει; Όχι βέβαια οι ανούσιες παραιτήσεις ηγετικών στελεχών όπως τη 10ετία του 1990, αφού πρώτα πρόσφεραν εκδουλεύσεις σε όλα τα κλιμάκια. Οφείλετε να βγείτε καθαρά, με τον ίδιο τρόπο που χαμογελάτε στις φωτογραφήσεις, και να τα πείτε στην πολιτική ηγεσία και όχι στον Τύπο. Να είστε βέβαιοι ότι δεν θέλουμε ούτε αντιδημοκρατικές ενέργειες ούτε εσωτερικές διχόνοιες. Γι’ αυτό άλλωστε υπηρετήσαμε ενόρκως και ενσυνειδήτως και όχι για να δημιουργήσουμε αντιπαλότητες. Δεν ονειρευόμαστε ευτυχώς καμία επάρατο. ΑΛΛΑ μην περιμένετε από εμάς άλλα καλά σχόλια. Στα ψεύτικα λόγια δεν μπορούμε να πούμε: «τί ωραία που τα λέτε!».