13.3 C
Athens
Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022
Αρχική ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος: ''Συγχαίρω τα χιλιάδες στελέχη που συμμετείχαν στον ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ''

ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος: ”Συγχαίρω τα χιλιάδες στελέχη που συμμετείχαν στον ΠΑΡΜΕΝΙΩΝΑ”

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος παρέστη  σήμερα στις εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ξάνθη, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπιου Παυλόπουλου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Μακαριωτάτου κ.κ. Ιερωνύμου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της πόλης.
Τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευσαν στην Ξάνθη ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου και ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, καθώς και διοικητές μειζόνων σχηματισμών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων και της στρατιωτικής παρέλασης, που πραγματοποιήθηκαν υπό καταρρακτώδη βροχόπτωση, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε την εξής δήλωση:
«Ήρθαμε σήμερα εδώ για να γιορτάσουμε μαζί με όλη την πόλη την 100ή επέτειο της Απελευθέρωσης της Ξάνθης, σε μία εποχή όπου η Ελλάδα πολλαπλασίαζε τα εδάφη της και αύξανε την επιρροή της στην ευρύτερη περιοχή. Και το έκανε αυτό, διότι είχε ισχύ, ηγεσία και φρόνημα.
Ο αγώνας μας, η διαρκής προσπάθειά μας, είναι να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να καταστήσουμε τη χώρα μας εξίσου ισχυρή. Δεν είναι εύκολο, αλλά σιγά – σιγά η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της και θα σταθεί ακόμα πιο καλά, όρθια, ισχυρή και περήφανη. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις μας να είναι σε εξαιρετικό επίπεδο αξιόμαχου και ετοιμότητας. Αυτή είναι η προσπάθεια. Χθες είχα τη δυνατότητα να το διαπιστώσω μαζί με τον Πρωθυπουργό και τους υπόλοιπους προσκεκλημένους της Πολιτικής Ηγεσίας στην τελική φάση της μεγάλης ετήσιας Άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ».
Να δώσω συγχαρητήρια στα δεκάδες χιλιάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ενεπλάκησαν σε αυτή τη μεγάλη Άσκηση και να διαπιστώσω και εγώ και οι υπόλοιποι ότι αξίζουν να είναι το «ξίφος» της Ελλάδας, το οποίο πρέπει όλοι να φροντίσουμε και να προστατέψουμε, για να νιώθουμε όλοι ασφαλείς, για να διατηρείται η σταθερότητα στην περιοχή, για να επιδιώκουμε και να διασφαλίζουμε την ειρήνη.
Μερικές φορές, για να εξασφαλίσεις την ειρήνη, πρέπει να έχεις Ένοπλες Δυνάμεις ικανές, αξιόμαχες και ετοιμοπόλεμες.
Χρόνια πολλά στην Ξάνθη.
Χρόνια πολλά στη Θράκη.
Χρόνια πολλά στην Ελλάδα.
Συγχαρητήρια σε όλες τις δυνάμεις μας».
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας μετέβη στο χώρο της παρέλασης όπου συνεχάρη το στρατιωτικό προσωπικό, τους έχοντες το πρόσταγμα, αλλά και το άγημα των Ευζώνων για την άψογη παρουσία τους, καθώς και για την άψογη παρουσία τους παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Κατόπιν αυτού, οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ ζήτησαν από τον κ. Παναγιωτόπουλο δήλωση για τα «Ελευθέρια της Ξάνθης», στο πλαίσιο της οποίας ανέφερε τα εξής:
«Όταν πριν από 100 χρόνια, τα ελληνικά στρατεύματα έμπαιναν στην Ξάνθη, είχε ακριβώς τέτοιο καιρό. Έβρεχε καταρρακτωδώς. Αυτό, όμως, δεν ανέκοψε το ρυθμό τους, δεν ανέκοψε την ορμή τους και έτσι εκείνη την ημέρα, πριν από έναν αιώνα, η Ξάνθη έγινε ελεύθερη.
Ήταν η εποχή που η Ελλάδα πολλαπλασίαζε τα εδάφη της. Και αυτό είχε γίνει τότε, διότι είχε ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις, είχε ηγεσία και είχε φρόνημα όλος ο ελληνικός λαός.
Ο στόχος μας είναι να εργαστούμε όσο σκληρά πρέπει, ώστε η Ελλάδα, που σιγά – σιγά στέκεται στα πόδια της, να σταθεί δυνατά, υψηλή, όρθια και περήφανη, ακόμα περισσότερο. Η προσπάθεια είναι δύσκολη, διότι είναι σύνθετη και πολυεπίπεδη. Γίνεται, όμως, και θα γίνει εντατικότερα.
Θέλω να συγχαρώ όλους τους συντελεστές της παρέλασης, ιδίως τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που παρήλασαν, στάθηκαν κάτω από τη βροχή – η οποία κατά καιρούς ήταν καταρρακτώδης, διότι είναι πολύ άστατος ο καιρός αυτές τις ημέρες – αλλά επιπλέον να συγχαρώ και τα υπόλοιπα δεκάδες χιλιάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που συμμετείχαν αυτή την εβδομάδα στη μεγάλη ετήσια στρατιωτική Άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ», η οποία είναι στην τελευταία φάση της.
Χθες στον Έβρο, παρουσία του Πρωθυπουργού, είχαμε τη δυνατότητα να δούμε σε όλο του το μεγαλείο το τρομακτικό αξιόμαχό τους, την ετοιμότητά τους, τη δυνατότητά τους να πολεμούν και να επιχειρούν μέσα στη νύχτα με ακρίβεια, επιτυχία και αποτέλεσμα.
Ακόμα και μέσα στη νύχτα, ακόμα και για τους μη εξοικειωμένους, είναι προφανές ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι ο πυλώνας ισχύος της χώρας και η αποτρεπτική εκείνη δύναμη η οποία εξασφαλίζει την ειρήνη στην περιοχή, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ελλάδα.
Συγχαίρω τα χιλιάδες στελέχη που συμμετείχαν όλες αυτές τις ημέρες σε αυτή τη μεγάλη ετήσια Άσκηση. Τους συγχαίρω για την αίσθηση καθήκοντος, για τον επαγγελματισμό, για το φρόνημα που τους διακρίνει. Με τέτοιες δυνάμεις στη διάθεσή της η Ελλάδα πρέπει να πάει μπροστά και θα πάει μπροστά και δεν θα γιορτάζουμε μόνο τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης της Ξάνθης, αλλά σε δύο χρόνια την επέτειο του 1821 και άλλα 1000 χρόνια Ελλάδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ θα έχουμε παράνομους μετανάστες στη Θράκη, γιατί ήδη έχουν εξαιρεθεί μόνο τα νησιά;
Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα νησιά δεν έχουν εξαιρεθεί. Το λέτε λάθος. Τα νησιά δεν έχουν εξαιρεθεί. Τα νησιά πάνε να βουλιάξουν από τους μετανάστες και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να αποσυμφορηθούν.
Εκείνο που έχω να πω με σιγουριά είναι ότι δεν θα έρθουν μετανάστες να εγκατασταθούν στη Θράκη. Δεν θα έρθουν μουσουλμάνοι μετανάστες να εγκατασταθούν στη Σταυρούπολη. Ξέρουμε γιατί και γιατί δεν πρέπει και εν πάση περιπτώσει δεν ήταν και καθόλου δύσκολο να πείσω και τους συνομιλητές μου και συναρμόδιούς  μου γι’ αυτό το θέμα.

Από εκεί και πέρα, η έξαρση των μεταναστευτικών ροών – δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι όλοι αυτοί ακόμα πρόσφυγες, μάλλον μετανάστες είναι και αυτή είναι η νέα προσέγγιση της Κυβέρνησης στο ζήτημα – είναι ένα δυσάρεστο δεδομένο που πρέπει να αντιμετωπίσουμε όσο μπαίνει ο χειμώνας. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την εξαιρετική κατάσταση και να τη διαχειριστούμε με το δικό μας στίγμα και όχι με το στίγμα των προηγούμενων, το χειμώνα που μας έρχεται. Δεν είναι εύκολη δουλειά, διότι τα σύνορα δεν είναι αδιαπέραστα, «αδιάβροχα», αλλού είναι δύσκολο να περάσει κανείς, αλλού δεν είναι, όπως τα θαλάσσια.
Γίνεται όμως προσπάθεια και γίνεται εντατικότερη, με συμμετοχή και πλωτών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων, για να ελεγχθεί η κατάσταση και στα σύνορά μας και στο εσωτερικό της χώρας.
Θεωρώ ότι πάρα πολύ σύντομα αυτή η προσπάθεια θα αρχίσει να αποδίδει καρπούς. Το πρόβλημα, όμως, είναι σύνθετο, είναι δύσκολο και δεν λύνεται ούτε επειδή έτσι θέλουμε ούτε από τύχη. Θα λυθεί με σκληρή δουλειά, οργάνωση και μία αλλαγή οπτικής γωνίας, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί και στη διάσταση που εμείς βάλαμε στο τραπέζι, δηλαδή αυτή της δυνητικής απειλής ασφαλείας για τη χώρα».