13.3 C
Athens
Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Το ΥΠΕΘΑ αντιμετώπισε τους ΕΜΘ ως ''ιθαγενείς''... Άρθρο του Γραμματέα ΕΘΜ της...

Το ΥΠΕΘΑ αντιμετώπισε τους ΕΜΘ ως ”ιθαγενείς”… Άρθρο του Γραμματέα ΕΘΜ της ΠΟΜΕΝΣ Άρη Κασιδόπουλου

Βαθμολογικό ζήτημα ΕΜΘ

Γράφει ο Γραμματέας ΕΜΘ της ΠΟΜΕΝΣ, Άρης Κασιδόπουλος

Αγαπητοί συνάδελφοι ΕΜΘ, δυστυχώς, για ακόμα μια φορά το οικείο Υπουργείο, μας αντιμετώπισε όχι ως εργαζόμενους λειτουργούς στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά ως «Ιθαγενείς», ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού, ως πολίτες/οπλίτες β΄ κατηγορίας!
Τα μέτρα τα οποία τελικά ελήφθησαν στο νέο ν. 4609/2019, για την κατηγορία μας, μπορούν να συγκριθούν επάξια με τις χάντρες και τα καθρεφτάκια που μοίραζαν οι ισπανοί κονκισταδόρες στους ιθαγενείς της Λατινικής Αμερικής κατά τον μεσαίωνα! Το κοινό, με εκείνη την εποχή, παραμένει η διάθεση της εξακολούθησης της αδικίας μας, για μία ακόμα φορά από το Υπουργείο, αλλά και η αντιμετώπισή μας όχι ως ισότιμους πολίτες αυτού του κράτους, αλλά ως παιδιά ενός κατώτερου Θεού με συναφώς εξασθενημένα δικαιώματα έναντι παρόμοιων κατηγοριών με την δική μας! Δηλαδή συνθήκες μεσαίωνα!
Ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κάποια «χτυπητά» σημεία του νέου νόμου:
Στο άρθρο 4 του νόμου 4609/2019, προβλέπεται για τους ΕΜΘ ως καταληκτικός βαθμός αυτός του Ανθυπολοχαγού και αντιστοίχων. Ορίζεται επίσης, ότι θα καθοριστούν με μελλοντικό Προεδρικό Διάταγμα οι όροι και οι προϋποθέσεις για την απονομή αποστρατευτικού βαθμού Υπολοχαγού (υπό όρους δηλαδή, κάποιοι θα πάρουν αυτό τον βαθμό). Στην Αιτιολογική έκθεση του εν λόγω άρθρου αναφέρεται επίσης ότι δίνεται ο αποστρατευτικός βαθμός του Υπολοχαγού στους ΕΜΘ «… για λόγους αποκατάστασης της ίσης μεταχείρισης στελεχών όμοιας προέλευσης» !!! 
insurancehellas.gr

Επί αυτού, ερωτάται ο Νομοθέτης: που ακριβώς εντοπίζεται η αποκατάσταση της αδικίας των ΕΜΘ ως προς την ίση τους μεταχείριση με τα στελέχη τα προερχόμενα από τους θεσμούς των Εθελοντριών και Εθελοντών; Γνωρίζετε, ότι οι Εθελόντριες/ές εξελίσσονται όπως και οι προερχόμενοι από ΑΣΣΥ Αξιωματικοί; Γνωρίζετε ποιος είναι ο αποστρατευτικός βαθμός τους και ποια δικαιώματα ασφαλιστικά, μισθοδοτικά και εν τέλει συνταξιοδοτικά κατοχυρώνουν; Γνωρίζετε, ότι οι Εθελόντριες/ές μισθοδοτούνται με βάση το Β΄ κλιμάκιο μισθοδοσίας, ενώ οι ΕΜΘ (αν και μόνιμοι πλέον) με εκείνο το κλιμάκιο της Γ΄ κατηγορίας; Εφόσον ο ίδιος αναγνωρίζετε την όμοια προέλευση των ΕΜΘ με Εθελόντριες/ές, τότε, γιατί αντιμετωπίζονται άνισα; Γνωρίζετε, ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η άνιση μεταχείριση ίσων και όμοιων καταστάσεων; Που ακριβώς μας οδηγείτε με την στάση σας; Να στραφούμε στην δικαιοσύνη; Σ’ αυτό το κράτος, μόνο τα δικαστήρια να αποδώσουν την εκ των ουκ άνευ δικαιοσύνη; Οι λειτουργοί της Πολιτείας, όπως η ΒτΕ ή οι Υπουργοί της, δεν έχουν υποχρέωση να νομοθετούν με βάση τις Αρχές του Συντάγματος, περί ίσης μεταχείρισης των πολιτών αυτού του Κράτους;
Συνεχίζοντας, στο ίδιο άρθρο 4, προβλέπεται ότι: «Μετά τη λήξη της πενταετούς υποχρέωσής τους, όσοι επιθυμούν μπορούν, … (να παραμείνουν στο στράτευμα) ως ΕΜΘ μέχρι τη συμπλήρωση 35ετούς συντάξιμης υπηρεσίας …» Πως ερμηνεύεται αυτό δηλαδή; Ότι, κάθε ασφαλισμένος παραμένει στην υπηρεσία μέχρι την συμπλήρωση 35 πραγματικών συντάξιμων χρόνων, ώστε να μπορέσει να απολαύσει πλήρες δικαίωμα σύνταξης! Το αυτονόητο δηλαδή, όπως ισχύει και αναφέρεται σε προγενέστερη νομοθεσία, για κάθε Εθελόντρια/ή! Ας θεωρήσουμε λοιπόν, ότι ανακαλύψαμε τον τροχό από την αρχή!!!
Πάμε όμως λίγο παρακάτω, στο άρθρο 5 του ίδιου νόμου. Εδώ, ο Νομοθέτης, ακυρώνει την προηγούμενη καθολική του πρόβλεψη και αρχίζει τις εκπτώσεις! Μας λέει, ότι όποιος από τους ΕΜΘ καταλαμβάνεται από τα όρια ηλικίας του ν.δ.445/1974 (50 για Αρχιλοχία & 54 για Ανθυπασπιστή), τίθεται, εφόσον το επιθυμεί, σε κατάσταση ΕΟΘ, με αναφορά του, αλλιώς αποστρατεύεται αυτεπάγγελτα! Εφόσον αναγνωρίστηκε (μόλις στο προηγούμενο άρθρο) ότι ένας ΕΜΘ έχει δικαίωμα να υπηρετήσει μέχρι να συμπληρώσει 35 έτη συντάξιμης υπηρεσίας, τότε, γιατί εδώ ρυθμίζετε διαφορετικά και τον καθιστάτε «όμηρο» οποιουδήποτε κατά Κλάδο Συμβουλίου, ώστε, με κρίση του τελευταίου να κινδυνεύει να αποστρατευτεί και να χάσει το δικαίωμά του για πλήρη σύνταξη; Γιατί τον παραγκωνίζετε, σε παραγωγική ηλικία, με την ταυτόχρονη ύπαρξη δεδομένων οικογενειακών υποχρεώσεων (σπουδάζοντα τέκνα κτλ);

Τόσο ο αποστρατευτικός βαθμός του Υπολοχαγού (υπό όρους) όσο και η μετάπτωση πολλών συναδέλφων ΕΜΘ σε κατάσταση ΕΟΘ (λόγω ηλικίας), αποτελούν χάντρες και καθρεφτάκια σε ιθαγενείς, κύριοι εισηγητές του νόμου στην ΒτΕ!
Μας απαξιώνετε, μας ταπεινώνετε και συμβάλετε στην εξακολούθηση της αδικίας σε βάρος μας, μέχρι να μας καταλάβουν τα όρια ηλικίας και να αποστρατευτούμε πικραμένοι και αδικημένοι! Αυτή την λύση ευαγγελίζεστε και δεν μπορείτε να το αρνηθείτε, καθώς επί δεκαετίες νιώθουμε τον εμπαιγμό του θεσμού μας.

Ως υπεύθυνος για τα θέματα των Μονίμων εξ’ ΕΠΥ, και με την αμέριστη συμπαράσταση της Ομοσπονδίας μας ΠΟΜΕΝΣ, θα προωθήσουμε τον δίκαιο αγώνα των πρώην ΕΜΘ! Δεν σταματάμε! Όσο μας απαξιώνετε τόσο θα εκθέτουμε την πραγματική κατάσταση και τον βαθμό της αδικίας σε βάρος μας, στα μάτια όλων των πολιτών αυτού του Κράτους που θέλει να λέγεται μέλος του σκληρού πυρήνα της ΕΕ και της ΟΝΕ …