13.3 C
Athens
Παρασκευή, 3 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Η «παράγκα» και οι κρίσεις

Η «παράγκα» και οι κρίσεις

Αρχική ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ Η «παράγκα» και οι κρίσεις

Η «παράγκα» και οι κρίσεις


Υπαρχηγός ο «εκλεκτός» και βαφτιστήρι παλαιού μεγαλοστελέχους της Ν.Δ., Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος ● Νέος αρχηγός ο Στέφανος Κολοκούρης
Ξεκίνησαν χθες οι κρίσεις στην Πυροσβεστική υπό τη σκιά της καταγγελίας απόστρατου αξιωματικού περί ύπαρξης «παράγκας» στο Σώμα, που φροντίζει να προωθούνται οι ανά περίσταση αρεστοί στον εκάστοτε επικεφαλής της.

Το αρμόδιο Συμβούλιο Κρίσεων συνεδρίασε μετά την τελετή παράδοσης-παραλαβής κατά την οποία ανέλαβε ως αρχηγός ο αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, που διαδέχεται τον Βασίλη Ματθαιόπουλο ο οποίος πήρε τα ηνία του Σώματος τον Αύγουστο του 2018, δύο εβδομάδες μετά την τραγωδία στο Μάτι.
Η επιλογή του, μάλιστα, αναμενόταν με αγωνία από το προσωπικό, αφού αρκετές ημέρες πριν από την έναρξη των κρίσεων, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είχε διαδοθεί ότι για τη θέση του υπαρχηγού προοριζόταν ο υποστράτηγος Ιάκωβος Κλεφτοσπύρος, βαφτιστήρι παλαιού μεγαλοστελέχους της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος από την ανάληψη της διακυβέρνησης φέρεται να δήλωνε ότι θα βρεθεί σε κορυφαία θέση του Σώματος, παρ’ όλο που στην επετηρίδα βρισκόταν στην όγδοη θέση.
Πράγματι οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν χθες, με συνέπεια αρκετοί να υποστηρίζουν ότι για άλλη μία φορά επικράτησαν οι επιλογές της «παράγκας» που ανέφερε στην επιστολή του -την προηγούμενη εβδομάδα, στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά- ο απόστρατος αντιστράτηγος και πρώην υπαρχηγός του Σώματος, Ανδριανός Γκουρμάτσης.
Στην επιστολή του ο απόστρατος υπαρχηγός και νυν νομικός και πραγματογνώμονας ζητούσε την παρέμβασή τους για δύο θέματα: το ένα ήταν να προωθηθεί η έκδοση του βιβλίου που ετοίμασε για τους σπουδαστές των σχολών και το πρόσφερε δωρεάν στο Σώμα, ενώ το δεύτερο ήταν να σταματήσουν την ύπαρξη της «παράγκας» που καθορίζει την εξέλιξη των αξιωματικών και την οποία θεωρεί υπεύθυνη για τη διάλυση της Πυροσβεστικής.

Στοχοποίηση

Αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Γκουρμάτσης (ολόκληρη η επιστολή στη διάθεση της «Εφ.Συν.»): «Κατά την εσωτερική λειτουργία του Σώματος τα τελευταία έτη δρούσε, δρα -κι αυτό είναι κοινό μυστικό στο Σώμα- και θα εξακολουθήσει να δρα, αν δεν παρεμβείτε άμεσα με τη λήψη αναγκαίων δραστικών μέτρων, “παράγκα”, «σύστημα παραδιοίκησης», από τους αυλοκόλακες, κομματόσκυλα κ.λπ. αρεστούς στην εκάστοτε ηγεσία Π.Σ., οι οποίοι κινούν και κατευθύνουν τα νήματα της εξουσίας λόγω και της θέσης ή ιδιότητάς τους και κάνουν ανεξέλεγκτα ό,τι θέλουν, εκμεταλλευόμενοι ότι δεν υπήρχε μέχρι σήμερα κανενός είδους εσωτερικός-διοικητικός έλεγχος.
Επίσης στοχοποιούν, απειλούν κι εκβιάζουν κατά τρόπο έμμεσο όποιον αξιωματικό ασκεί νομίμως τα καθήκοντά του, όταν βέβαια αυτά έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα δικά τους θέλω ή έχει το θάρρος να εκφραστεί δημοσίως ελεύθερα, και μέσα στα νομικά πλαίσια της νομιμότητας, για απαράδεκτες και σκόπιμες υπηρεσιακές ενέργειες, καθώς και όποιον συνδράμει τη Δικαιοσύνη για την ανακάλυψη της αλήθειας σε υποθέσεις που εμπλέκεται προσωπικό του Π.Σ., είτε ως μάρτυρας (κατηγορίας), ως οφείλει κατά νόμο να καταθέσει αλήθειες, είτε ως πραγματογνώμονας διορισθείς από την Εισαγγελία. Και καταλήγει: «Παρακαλώ όπως λάβετε τα αναγκαία δραστικά μέτρα για τον έλεγχο και τη διάλυση της δράσης του καρκινώματος της παραεξουσίας που λυμαίνεται το Π.Σ. εξαιτίας της έλλειψης εσωτερικού ελέγχου και καταστολής αυτού του ανομήματος».

Στην ύπαρξη της «παράγκας», όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, αποδίδει την αποστρατεία του το 2007.