13.3 C
Athens
Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Aξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων στα χνάρια οπλουργών του Τρωικού Πολέμου

Aξιωματικός των Ενόπλων Δυνάμεων στα χνάρια οπλουργών του Τρωικού Πολέμου

Χριστόφορος Σεμέργελης

Ένας αξιωματικός των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αποκωδικοποιεί τον τρόπο μάχης των Μυκηναίων πολεμιστών, κατασκευάζοντας αντίγραφα όπλων από την εποχή του Τρωικού Πολέμου. Βασίζει τη δουλειά του στις περιγραφές του Ομήρου στο έπος της Ιλιάδας, αλλά και σε διασωθείσες τοιχογραφίες.
insurancehellas.gr

 
Ο λόγος για τον ανθυπολοχαγό της Αεροπορίας Στρατού, Σταύρο Πετμεζά, ο οποίος βάδισε στα… χνάρια των Αχαιών οπλουργών της Εποχής του Χαλκού. Κατασκεύασε αντίγραφα από δύο ξίφη κι ένα εγχειρίδιο (δίκοπο μαχαίρι), που παρουσιάζονται στην περιοδική έκθεση «Αναβιώνοντας τις Αιγαιακές Ενδυμασίες της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (1700-1100 π.Χ.)» και εγκαινιάστηκε στις 10 Μαΐου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.
Ο 44χρονος αξιωματικός που υπηρετεί στο Στεφανοβίκειο, έχει εντρυφήσει στις μεθόδους που πολεμούσαν οι αρχαίοι Έλληνες, αφού στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών σπουδών που ολοκληρώνει σύντομα στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Τρικάλων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συμμετέχει σε ερευνητικό πρόγραμμα που προσεγγίζει με πρωτοποριακό τρόπο τις συνθήκες μάχης των προγόνων μας (ο έτερος μεταπτυχιακός φοιτητής που συνδράμει στην έρευνα είναι ο υπαστυφύλακας της Ελληνικής Αστυνομίας, Παναγιώτης Ασήμογλου).

Η φιλομάθεια του Σταύρου Πετμεζά, ο οποίος αναβιώνει μέρος του οπλισμού των Μυκηναίων πολεμιστών, μέσα από τεχνικές και υλικά της συγκεκριμένης εποχής, τον έφερε στο πλευρό δύο Άγγλων ερευνητών αρχαιολόγων, του Ken Wardle και της συζύγου του, Diana, ομότιμων καθηγητών στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Οι τελευταίοι ζήτησαν από τον Θεσσαλό υπολοχαγό να δημιουργήσει τρία πειραματικά αντίγραφα για την έκθεση.
Ο Σταύρος Πετμεζάς αμέσως μετά την επιστροφή του από το Βέλγιο, όπου συμμετείχε στο Πανευρωπαϊκό Φεστιβάλ Πολεμικών Τεχνών «Eurobudo Festival» της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Πολεμικών Τεχνών, όντας και ο ίδιος εκπαιδευτής αυτοάμυνας που διδάσκει σε αθλητικό σύλλογο του Βόλου και στρατιωτικά τμήματα, μίλησε για τα αντίγραφα των όπλων που κατασκεύασε, αλλά και την εμπειρία του από το καινοτόμο ερευνητικό πρόγραμμα που «τρέχει» η ΣΕΦΑΑ Τρικάλων και αναπτύσσει την αρχαιοφυσιολογία, ένα καινούριο επιστημονικό πεδίο που συνδυάζει την αθλητική επιστήμη με την αρχαιολογία.
Αρχικά αναφέρθηκε στο πώς προέκυψε η συνεργασία του με το διεθνούς φήμης ζευγάρι των Άγγλων αρχαιολόγων. «Η γνωριμία μας έγινε στο μεταπτυχιακό μου, που έχει τίτλο «Εφαρμοσμένη κινησιολογία στις Ένοπλες Δυνάμεις». Ουσιαστικά έχει να κάνει με τον τρόπο μάχης των αρχαίων Ελλήνων, ενώ βασίζεται στη μελέτη της αρχαίας ελληνικής γραμματείας και δη της ομηρικής Ιλιάδας. Οι Ken και Diana Wardle δεν είναι απλά φιλέλληνες, αλλά ίσως και περισσότερο Έλληνες από εμάς. Μιλάνε απταίστως τη γλώσσα μας, τα παιδιά τους έχουν ελληνικά ονόματα και παρότι είναι υπερήλικες, έρχονται συνεχώς στην Ελλάδα και τα κάνουν όλα με δικά τους έξοδα. Διοργάνωσαν την έκθεση, στην οποία συμμετείχα κι εγώ αφιλοκερδώς με τη βοήθεια του Πανεπιστημίου».
Από κατασκευαστικής άποψης, το εγχείρημα της κατασκευής των αντιγράφων του οπλισμού που έστειλε στο Μουσείο της Θεσσαλονίκης ήταν δύσκολο, με τον κ. Πετμεζά να τονίζει: «Προσπαθήσαμε να τα κάνουμε ακριβώς όπως και οι Μυκηναίοι οπλουργοί. Το ένα ξίφος είχε μήκος 85 εκατοστά και βάρος 1.700 γραμμάρια. Είναι από ατόφιο χαλκό, χωρίς προσμείξεις, αφού μιλάμε για την εποχή του Χαλκού. Χρησιμοποιήθηκε χυτήριο στον Βόλο, όπου κάναμε τα καλούπια στο χώμα και έγινε χύτευση, όπως και τότε. Χρειάστηκε ένα 20ήμερο εντατικής δουλειάς. Ακόμη και η ψαρόκολλα, που χρησιμοποιήθηκε, είχε μία μεγάλη διαδικασία για να γίνει. Τις δερμάτινες θήκες έφτιαξε ο φίλος μου, Νίκος Δουλαδίρης, πραγματικό ταλέντο στην κατεργασία δερμάτων. Τα αντίγραφα από το εγχειρίδιο και το έτερο ξίφος έγιναν από ξύλο καρυδιάς και κερασιάς».
Ο έμπειρος εκπαιδευτής πολεμικών τεχνών, ο οποίος έχει… πολιτογραφηθεί Βολιώτης (έχει καταγωγή από τη Λάρισα, αλλά μεγάλωσε στη Νέα Ιωνία Βόλου), σημείωσε στη συνέχεια πως οι δύο Άγγλοι αρχαιολόγοι έχουν δημιουργήσει αντίγραφο της στρατιωτικής πανοπλίας των Δενδρών, ενός μοναδικού τεχνουργήματος ηλικίας 3.500 ετών που ανακαλύφθηκε πριν από 59 χρόνια κοντά στις Μυκήνες. Η σφυρήλατη πανοπλία, που κατασκευάστηκε από κράμα χαλκού και κασσίτερου, εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ναυπλίου, θεωρείται «άτρωτη» για την εποχή της. Το αντίγραφο των Wardle χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της έρευνας στα Τρίκαλα, της οποίας τα προκαταρτικά ευρήματα παρουσιάστηκαν στην Αυστραλία: «Βρέθηκα στη Μελβούρνη σε ένα παγκόσμιο στρατιωτικό συνέδριο φυσιολογίας. Τώρα είμαστε στην τελική συγγραφή της μελέτης και η παρουσίαση θα γίνει τέλος καλοκαιριού, όπως και η δημοσίευσή της, για να περάσω μετά στο διδακτορικό», κατέληξε το στέλεχος της Αεροπορίας Στρατού.