13.3 C
Athens
Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2020
Αρχική ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ 301 ΕΒ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ 301 ΕΒ

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤHΝ ΙΔΙA ΤHΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΞΗΡΑΣ
insurancehellas.gr


Η συντήρηση του τεχνικού υλικού του ΕΣ είναι άκρως σημαντική για το αξιόμαχο των δυνάμεων του. Και βασικός πυλώνας σε αυτή είναι πέραν αμφιβολίας τα Στρατιωτικά Εργοστάσια, τα οποία ειδικά στην περίοδο της κρίσης εξοικονομούν τεράστια χρηματικά ποσά από τον ισχνό προϋπολογισμό του Υπουργείου, συντηρώντας και επισκευάζοντας υλικά από όλες τις Μονάδες του Στρατού.
Ένα μεγάλο πρόβλημα διαχρονικά αποτελούσε η ανάπτυξη μιας εφαρμογής, με την οποία θα ήταν δυνατή η μηχανογράφηση των δραστηριοτήτων (επισκευές, εργατοώρες, ανταλλακτικά που χρησιμοποιούνται), ώστε τα Εργοστάσια να ακολουθούν τις σύγχρονες τάσεις της εποχής και να εξοικονομούνται πόροι με τα ιδιαίτερα χρήσιμα στατιστικά στοιχεία που θα εξαγόταν. Το project αυτό, ποτέ (μέχρι πρόσφατα) δεν είχε υλοποιηθεί, τόσο λόγω της πολυπλοκότητας της δημιουργίας μιας εφαρμογής τέτοιου είδους, όσο και λόγω του πολύ μεγάλου κόστους που θα απαιτούταν από μία ιδιωτική εταιρεία πληροφορικής.

Τα τελευταία 3 χρόνια, προσωπικό του 301 Εργοστάσιου Βάσεως, δημιούργησε εκ του μηδενός, με εργασία στον προσωπικό του χρόνο και με μηδενικό κόστος, μια εφαρμογή η οποία είναι κατάλληλη για μηχανογραφήσει όλα τα στρατιωτικά Εργοστάσια. Την συγκεκριμένη εφαρμογή την λειτούργησε, συμπληρώνοντας την και διορθώνοντας σφάλματα (bugs) και την εξέλιξε (υλοποιώντας ακόμη και ανάγνωση των υλικών με barcode) σε τέτοιο επίπεδο, ώστε την 19 Απριλίου 2018, δόθηκε η εντολή στο 301 Εργοστάσιο Βάσεως από την προϊστάμενη Διοίκηση των Στρατιωτικών Εργοστασίων να την εγκαταστήσει στο σύνολο των Εργοστασίων. Η εγκατάσταση της εφαρμογής υλοποιήθηκε και λειτουργεί εδώ και ένα χρόνο εξυπηρετώντας πλήρως τις ανάγκες τους.

Για την περαιτέρω εξέλιξη της εφαρμογής, ζητήθηκε η συνδρομή του Κέντρου ελέγχου Υλικού, ώστε η εφαρμογή των Εργοστασίων να διασυνδεθεί με την εφαρμογή που χρησιμοποιεί το Σώμα Υλικού Πολέμου για την παρακολούθηση των ανταλλακτικών, ώστε να γίνονται σε πραγματικό χρόνο (online) οι αιτήσεις των ανταλλακτικών. Αντί όμως να υπάρξει διάθεση συνεργασίας, ώστε να βελτιωθεί η λειτουργιά του τρόπου συντήρησης, το KEY, με διάφορες προφάσεις δεν ανταποκρινόταν στην επιθυμητή συνεργασία.
Και όπως αποδείχθηκε, καθόλου τυχαία. Κάποιοι «συνάδελφοι» του KEY, αφού παρακολούθησαν μια παρουσίαση της λειτουργικής εφαρμογής του 301 ΕΒ, προχώρησαν σε ανάπτυξη δικιάς του, αντιγράφοντας σε τεράστιο βαθμό την ήδη υπάρχουσα και την παρουσίασαν ως δική τους καινοτομία. Το ακόμη πιο προκλητικό ήταν ότι ενώ η Διοίκηση των Στρατιωτικών Εργοστασίων ζήτησε από το KEY να σταματήσει την δημιουργία της, αφού υπήρχε ήδη λειτουργική (και εγκεκριμένη από τον φορέα πληροφορικής του ΓΕΣ) εφαρμογή , αυτό όχι μόνο δεν έγινε , αλλά με άγνωστα κίνητρα (την προσωπική προβολή θα μπορούσε να υποθέσει κάποιος) παρουσιαζόταν στην Ιεραρχία ως πρωτοποριακή
Το περίεργο σε αυτή την ιστορία είναι ότι η Διεύθυνση Τεχνικού του ΓΕΣ, η οποία γνώριζε όλη την πορεία των εν λόγω εφαρμογών αντί να υποστηρίξει την εφαρμογή του ίδιου του ΤεχνικούΣώματος, συναίνεσε στην προώθηση της εφαρμογή του KEY και την υποστήριξε χωρίς κανένα λόγο σε σημείο τέτοιο που είναι άξιο απορίας το γιατί.
Το ακόμα πιο περίεργο στην υπόθεση είναι το ποιος μπορεί να είναι ο λόγος να σταματήσει η λειτουργία σε κάτι που εφαρμόζεται ήδη, για να αντικατασταθεί με κάτι που πιθανόν να επιφέρει ακόμη και προβλήματα. Και λέγοντας προβλήματα, εννοούμε ότι απ τη μία θα παραδοθεί η διαχείριση και παρακολούθηση του συνόλου των  Εργοστασίων, σε μονάδα άλλου Σώματος, που αυτό σημαίνει ότι είναι εκτεθειμένα τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα του συνόλου του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού του τεχνικού σώματος και απ την άλλη, σε πρακτικό επίπεδο, δεν θα υπάρχει καμία επιτόπια υποστήριξη από τις μηχανογραφήσεις των Εργοστασίων (που σημειωτέον βρίσκονται διάσπαρτα στην Ελλάδα ), παρά μόνο από το KEY που εδρεύει στην Αθήνα.

Σίγουρα, οι προσδοκίες του προσωπικού από τον προϊστάμενο του, απέχουν παρασάγγας από τα παραπάνω. Η φυσιολογικά αναμενόμενη υποστήριξη (ας μην μιλήσουμε για επιβράβευση) στην συγκεκριμένη περίπτωση μετατράπηκε σε «καπέλωμα» και όπως είναι φυσικό μόνο ως αντικίνητρο μπορεί να λειτουργήσει αυτό στο μέλλον.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 301 ΕΒ