13.3 C
Athens
Τετάρτη, 15 Ιουλίου, 2020
Αρχική ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Π.Ο.Ε.Σ. - Επιστροφή πρόσθετης κράτησης 2% του ΙΚΑ στους Εθελοντές Μακράς Θητείας

Π.Ο.Ε.Σ. – Επιστροφή πρόσθετης κράτησης 2% του ΙΚΑ στους Εθελοντές Μακράς Θητείας

Αρχική ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ Π.Ο.Ε.Σ. - Επιστροφή πρόσθετης κράτησης 2% του ΙΚΑ στους Εθελοντές Μακράς Θητείας

Π.Ο.Ε.Σ. – Επιστροφή πρόσθετης κράτησης 2% του ΙΚΑ στους Εθελοντές Μακράς Θητείας

Την ερχόμενη Πέμπτη (Τσικνοπέμπτη) 20.2.2020 και ώρα 09.00΄ όλες και όλοι οι ΕΜΘ συντονίζονται με το κανάλι της Βουλής των Ελλήνων, όπου ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα κληθεί δια ζώσης να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτού του ΚΚΕ, κ. Νίκου Παπαναστάση, σχετικώς με την πρόσθετη κράτηση 2% που ενώ αποδόθηκε από το ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ στα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων και στους Ειδικούς υπ΄ αυτά Λογαριασμούς, αυτά (τα Μετοχικά Ταμεία) αρνούνται να τα επιστρέψουν στις/στους δικαιούχους της.
Θα αναμένουμε με ενδιαφέρον την απάντηση του κ. Υπουργού.
Διαβάστε όλη την ερώτηση:

Προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Θέμα: Επιστροφή πρόσθετης κράτησης 2% του ΙΚΑ στους Εθελοντές Μακράς Θητείας
      Τα έτη 1985 (για τον Στρατό Ξηράς), 1989 (για το Πολεμικό Ναυτικό) και το 1990 (για την Πολεμική Αεροπορία), προσελήφθησαν για τις ανάγκες τους στρατεύματος, ως συμβασιούχοι επί της ουσίας, Οπλίτες Πενταετούς Υποχρεώσης (ΟΠΥ), οι οποίοι εν συνεχεία, το έτος 1992, ονομάστηκαν σε Εθελοντές Πενταετούς Υποχρεώσης (ΕΠΥ) και με την παρέλευση αυτής σε Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ). Από την ημερομηνία κατάταξής τους, κατέβαλλαν εισφορές αφενός υπέρ των οικείων Μετοχικών Ταμείων (σημειώνεται ότι τα Ταμεία αυτά δεν είναι επικουρικά) και αφετέρου υπέρ των Ειδικών Λογαριασμών Αλληλοβοήθειας (τα οποία καταβάλλουν εφάπαξ βοηθήματα), όπως και όλοι οι λοιποί στρατιωτικοί, πλην όμως οι αποδοχές τους υπόκειντο, για τα πρώτα πέντε (5) έτη υπηρεσίας τους, σε κρατήσεις υπέρ κύριας (ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) και επικουρικής (ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ) συντάξεως, αντίστοιχα, καθόσον η τότε Κυβέρνηση είχε αποφασίσει αυτή η κατηγορία των στρατιωτικών να έχει ως κύριο φορέα ασφάλισης το ΙΚΑ.

      Το 2010, με τη μονιμοποίησή τους, η τότε Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφασίζει να μεταφέρει τα ως άνω ποσά που κατέβαλλαν οι μονιμοποιηθέντες πλέον ΕΜΘ από το ΙΚΑ – ΤΕΑΜ στο ΓΛΚ, ώστε να λάβουν σύνταξη ενιαία κι όχι διαδοχική και από το ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ στα οικεία Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και τους ΕΛΟΑ, για να λάβουν μερίσματα και εφάπαξ βοηθήματα, αντιστοίχως. Και εδώ εστιάζεται ο παραλογισμός του Κράτους. Τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων, στα οποία επιστράφηκαν τα ποσά από το ΙΚΑ, αναγνώρισαν τα ποσά αυτά, ως «κοινωνικούς πόρους», καθόσον δεν είχαν εγγεγραμμένα τα στελέχη αυτά ως μετόχους τους, δηλαδή δεν τους αναγνώριζαν ως στρατιωτικούς, επέβαλλαν δε στους ίδιους (και μόνο σε αυτούς) ανθρώπους μια ίδια ακριβώς κράτηση (2%), προκειμένου να τύχουν μερισμάτων και εφάπαξ βοηθημάτων για τα πέντε (5) πρώτα έτη τους από την κατάταξή τους στις ΕΔ.
      Τα συνδικαλιστικά όργανα των εν ενεργεία στρατιωτικών, θεωρώντας ότι αυτή η τακτική που ακολουθήθηκε στο παρελθόν, από υπαιτιότητα και μόνο του Ελληνικού δημοσίου και των Κυβερνήσεων διαχρονικά, συνιστά κατάφωρη αδικία και κοροϊδία σε βάρος τους, ζητούν είτε να επιστραφούν στους δικαιούχους ΕΜΘ τα ποσά που παρακρατήθηκαν από το ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ από έναν έκαστο εξ αυτών και αποδόθηκαν στα ΜΤ των ΕΔ, ως «κοινωνικοί πόροι», αφού τα ξαναπλήρωσαν, προκειμένου να αναγνωρίσουν τη μετοχική τους σχέση για τα πέντε (5) πρώτα έτη της κατάταξής τους, είτε να τους καταβληθεί πρόσθετο μέρισμα, με αναγνώρισή τους της μετοχικής τους σχέσης με τα οικεία Ταμεία, από της κατάταξής τους στις ΕΔ και από τους ΕΛΟΑ των οικείων ΜΤ των ΕΔ να αναγνωρίσουν από την ημερομηνία κατάταξής τους στις ΕΔ ως μετόχους τους τα στελέχη αυτά χωρίς να απαιτείται η επιπλέον καταβολή του 2% και συνεπώς να τους αποδίδει εφάπαξ για το σύνολο του εργασιακού τους βίου, αφού έχει ήδη λάβει τις προβλεπόμενες εισφορές από αυτούς.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση ώστε να επιστραφούν τα ποσά (ύψους 2%) που παρακρατήθηκαν μόνο από τους Εθελοντές Μακράς Θητείας (ΕΜΘ – πρώην ΟΠΥ – ΕΠΥ) και αποδόθηκαν το 2010 από το ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ στα Μετοχικά Ταμεία των ΕΔ, ως κοινωνικοί πόροι; 
Ο Βουλευτής
Παπαναστάσης Νίκος