13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣΌταν το ''χακί'' δίδυμο Σπανός - Μποσμαλής έβγαλαν ασπροπρόσωπη τη χώρα

Όταν το ”χακί” δίδυμο Σπανός – Μποσμαλής έβγαλαν ασπροπρόσωπη τη χώρα

Του Ηλία Προύφα

Αφορμή για το παρακάτω σχόλιο, στάθηκε ”επετειακό” άρθρο του γνωστού δημοσιογράφου της Μυτιλήνης Στρατή Μπαλάσκα, στην ιστοσελίδα stonisi.gr.

Με τίτλο ”Τη βραδιά που κάηκε… η Μόρια”, ο έγκριτος συνάδελφος αναφέρετε, στα γεγονότα της 9ης Σεπτεμβρίου 2020, που έκαναν το γύρο του κόσμου και αφορούσαν τη μεγάλη φωτιά που κατέκαψε τον καταυλισμό των 14.000 προσφύγων.

Στις 2 μετά τα μεσάνυχτα, ξημέρωμα 9ης Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η φωτιά. Στο περιθώριο μιας αναταραχής που προκάλεσε η απομόνωση 35 ατόμων που βρέθηκαν θετικοί στη νόσο μετά από επαφή με ασθενή πρόσφυγα που  είχε γυρίσει στη Μόρια από την Αθήνα. Για την ιστορία κάποιοι Αφγανοί κατηγορήθηκαν ως εμπρηστές. Δικάστηκαν και καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές φυλάκισης.

Με αφορμή τα γεγονότα της 9ης Σεπτεμβρίου 2020, μας έρχονται στο νου μνήμες, από την άμεση κινητοποίηση της 98 ΑΔΤΕ, που παρά την υψηλή επιφυλακή και επιχειρησιακή ετοιμότητα λόγω Τουρκίας, της έλαχε ο κλήρος, να αναλάβει και τα αποκαϊδια της Μόριας.

Το δίδυμο Αναστάσιος Σπανός (Διοικητής της 98 ΑΔΤΕ) και Γεώργιος Μποσμαλής (Υποδιοικητής της 98 ΑΔΤΕ), με 150 στελέχη του νησιού, ρίχτηκαν ρίχτηκαν στη…μάχη. Ερχόμενοι κατά πρόσωπο αντιμέτωποι με τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση, έχοντας απέναντί τους, επικριτές της χώρας από το εξωτερικό, κατάφεραν το ακατόρθωτο, που ήταν η άμεση δημιουργία του καταυλισμού Καρά – Τεπέ.

Τα γεγονότα είναι λίγο πολύ γνωστά, η χώρα, χάριν και στην 98 ΑΔΤΕ, βγήκε ασπροπρόσωπη. Ξένοι ηγέτες συνεχάρησαν τον Πρωθυπουργό και αυτός με τη σειρά του, τις Ένοπλες Δυνάμεις για τη συνδρομή τους.

Βέβαια κάποιοι όπως αποδείχτηκε στο τέλος, δεν είχαν την ίδια… χαρά με τον Πρωθυπουργό, που επισκέφθηκε αρκετές φορές το νησί και συνεχάρη στελέχη και Διοίκηση.

Στις κρίσεις που ακολούθησαν ο Υποστράτηγος Αναστάσιος Σπανός, προήχθη και δικαίως στο βαθμό του Αντιστρατήγου, ενώ ο Ταξίαρχος Γεώργιος Μποσμαλής, ο οποίος εκτελούσε χρέη υποδιοικητή του σχηματισμού, αδίκως, όπως υποστηρίζουν και πολύ καλοί γνωρίζοντες του χώρου, αποστρατεύθηκε.

Η χώρα πάντως βγήκε ασπροπρόσωπη…