13.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΦΟΡΑΌμιλος ONEX Shipyards & Technologies: Η δύναμη στην Ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία

Όμιλος ONEX Shipyards & Technologies: Η δύναμη στην Ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία

Ο Όμιλος ONEX Shipyards & Technologies έχει μια αυξανομένη παρουσία σε σημαντικούς τομείς της Ελληνικής οικονομίας, με ιδιαίτερη έμφαση στη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία και την ανάπτυξη υψηλής προστιθέμενης αξίας τεχνολογικών λύσεων.
«Στόχος μας ο Όμιλος ΟΝΕΧ να εξελιχθεί σε κινητήρια δύναμη για την αναγέννηση του Ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου ώστε να ενισχυθεί σημαντικά τόσο η Οικονομία, όσο και τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας.»
Ναυπηγεία Νεώριο Σύρου
Τον Απρίλιο του 2018, η ONEX SHIPYARDS, ύστερα από διεθνή διαγωνισμό της ελληνικής κυβέρνησης, επιλέχθηκε ως στρατηγικός επενδυτής/ιδιοκτήτης και διαχειριστής των Ναυπηγείων Νεωρίου, μιας ιστορικής βιομηχανικής εγκατάστασης με μοναδική γεωπολιτική αξία στην Ανατολική Μεσόγειο. Από τότε έως σήμερα, το Νεώριο έχει υπερβεί κάθε αρχική αισιόδοξη πρόβλεψή. Η μονάδα της Σύρου, από ναυπηγείο “φάντασμα” που ήταν στο πρόσφατο παρελθόν, μέσα σε μερικά χρόνια έχει εξελιχθεί σε πρότυπο όχι μόνο για τα ελληνικά, αλλά για τα ευρωπαϊκά δεδομένα της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας.
Ο όμιλος ONEX έχει επενδύσει περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ στην μονάδα στο Νεώριο, καλύπτοντας παλιές οφειλές αλλά και αναβαθμίζοντας τις υποδομές. Αποτέλεσμα είναι ότι πλέον τα ναυπηγεία απασχολούν 600 καλά αμειβόμενους εργαζόμενους, τη στιγμή που παλαιότερα διέθεταν 180 που ήταν απλήρωτοι επί χρόνια, και εξυπηρετεί περίπου 100 πλοία ανά έτος, πενταπλάσια σε σχέση με πριν, ενώ συνεισφέρει περίπου το 15% του ΑΕΠ του νησιού.
Έχοντας προσελκύσει πελάτες από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, την Μέση Ανατολή αλλά και το Ισραήλ αλλά κυρίως έχοντας κατακτήσει την εμπιστοσύνη και στήριξη των Ελλήνων πλοιοκτητών, στα Ναυπηγεία στη Σύρο οι θέσεις για το 2022 έχουν κλείσει προ πολλού και έχουν συμπληρωθεί θέσεις ακόμη και από το 2023.
Η ανασύσταση των Ναυπηγείων της Σύρου είναι η απόδειξη πως η Ελλάδα μπορεί να επαναβιομηχανοποιηθεί ναυπηγικά.
Στο κέντρο του σχεδίου της ONEX βρίσκονται οι άνθρωποί της. Ο Όμιλος αποσκοπεί οι εργαζόμενοί μας να είναι ηγέτες στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου που επιχειρείται, το οποίο θα έχει ως μεγάλους ωφελημένους τους ίδιους. Επιστέγασμα αυτής της πολιτικής αποτελεί η απόφασή της εταιρείας να ενισχύσει το εισόδημα των εργαζομένων της έως και 15%, σε ετήσια βάση, ενώ έχει προβλέψει ειδικά μέτρα στήριξης των μεγάλων σε ηλικία ανθρώπων που αποχωρούν ως συνταξιούχοι.
Ναυπηγεία Ελευσίνας
Η αναβίωση της Ναυπηγικής Βιομηχανίας, μέσω της επανεκκίνησης, εξυγίανσης και αναβάθμισης των Ναυπηγείων Ελευσίνας θα επανεγκαθιδρύσει την Ελλάδα ως μια υπολογίσιμη δύναμη στον τομέα της ναυπηγικής, τόσο στην υποστήριξη της εμπορικής ναυτιλίας όσο και στον τομέα της κατασκευής πλοίων αμυντικού σκοπού.
Ο Όμιλος ONEX παραμένοντας βαθιά προσηλωμένος στην ανάταση των Ναυπηγείων Ελευσίνας κατέθεσε πρόσφατα στο δικαστήριο το Σχέδιο Εξυγίανσης των Ναυπηγείων με την σύμφωνη γνώμη όλων
Note to Editors
των εμπλεκομένων φορέων, και των εργαζομένων. Ενώ η Συμφωνία συγκεντρώνει και την υποστήριξη των σημαντικότερων ενδιαφερόμενων μερών (Δήμος Ελευσίνας, ΕΒΕΠ, ΒΕΠ, Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής), γεγονός που επιβεβαιώνει τον αμοιβαία επωφελή χαρακτήρα της.
Ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης στη Συμφωνία και τις προοπτικές των Ναυπηγείων Ελευσίνας αποτελεί η απόφαση να στηρίξει χρηματοδοτικά το έργο η Αμερικανική Αναπτυξιακή Τράπεζα (DFC), η οποία έχει δεσμευθεί να χρηματοδοτήσει την επένδυση με 102 εκατ. δολ. ΗΠΑ. Ενώ η συνέργεια με τον παγκόσμιας εμβέλειας ναυπηγικό όμιλο Fincantieri S.p.A. εγγυάται την αποτελεσματική ανάπτυξη τεχνολογικών λύσεων στις αμυντικές κατασκευές.
Στον τομέα αυτό, η ONEX στοχεύει να βελτιστοποιήσει και να αναβαθμίσει την υφιστάμενη γραμμή παραγωγής των ΤΠΚ (τορπιλάκατοι). Ταυτόχρονα, φιλοδοξεί να αναπτύξει και μια άλλη γραμμή παραγωγής μεγαλύτερων πλοίων, όπως για παράδειγμα κορβετών, με σκοπό και οι δύο γραμμές παραγωγής διεισδύσουν στις διεθνείς αγορές.
Οι Στρατηγικές Συμφωνίες που έχει εξασφαλίσει ο Όμιλος ONEX Shipyards & Technologies, αλλά και οι σημαντικές επενδύσεις που θα πραγματοποιήσει σε εξοπλισμό, Έρευνα και Ανάπτυξη θα φέρουν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας στην αιχμή του Ναυπηγοεπισκευαστικού Τομέα, παγκοσμίως. Στόχος να μετατραπούν τα Ναυπηγεία σε έναν κόμβο που θα στηρίζει την εμπορική ναυτιλία οριζόντια, λειτουργώντας ηγετικά για το σύνολο του βιομηχανικού οικοσυστήματος της περιοχής.
Η Συμφωνία Εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας διαμορφώνει ένα βιώσιμο μοντέλο επανεκκίνησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας: Άμεση επένδυση 170 εκατ. δολαρίων Διασφάλιση όλων των υφιστάμενων θέσεων εργασίας (600) Οφειλές & αποζημιώσεις ύψους 41 εκατ. ευρώ στους εργαζομένους Δημιουργία 1.400 νέων θέσεων εργασίας μέσα σε 3 χρόνια. Με τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων να ανέρχεται στους 2.000. Επιπλέον έσοδα 1,1 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, ασφαλιστικές εισφορές) κατά τα επόμενα 25 έτη Ενίσχυση της Ελληνικής Οικονομίας με περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν σε εγχώριους προμηθευτές και την Ελληνική Βιομηχανία.