13.3 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣΩράριο εργασίας στρατιωτικού προσωπικού στο Γενικό Επιτελείο Στρατού και την 1η ...

Ωράριο εργασίας στρατιωτικού προσωπικού στο Γενικό Επιτελείο Στρατού και την 1η Στρατιά

Του Ηλία Προύφα

Στην βουλή των Ελλήνων, φέρνει με ερώτησή του, το ΚΚΕ, το θέμα που έχει ανακύψει με το ωράριο εργασίας του στρατιωτικού προσωπικού, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού και την 1η Στρατιά.

Στην ερώτησή τους οι βουλευτές Θανάσης Παφίλης και Νίκος Παπαναστάσης, αναφέρουν χαρακτηριστικά:

Σύμφωνα με έγγραφο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.), επισημαίνονται προβλήματα με την εφαρμογή του ωραρίου εργασίας  στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, καθώς και στις Μονάδες της 1ης Στρατιάς.

      Πιο συγκεκριμένα στο έγγραφο της Π.Ο.Ε.Σ. αναφέρεται ότι με εντολή της 1ης Στρατιάς και από 1 Απριλίου 2020 οι διοικητές των Μονάδων οφείλουν να ευρίσκονται στις Μονάδες τους από τις 06.30, παραβαίνοντας την πρόβλεψη του Προγράμματος Ωρών Υπηρεσίας και Εκπαίδευσης (ΠΩΥΕ).

      Τονίζεται επίσης ότι ειδικότερα για τα στελέχη που υπηρετούν στην επαρχία, παραμένοντας στη μονάδα τους, για πολλές ώρες πέραν της λήξης του ωραρίου, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα, για να επιστρέψουν στις οικίες τους, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούν ιδιωτικά μέσα για τη μετακίνησή τους, με αποτέλεσμα την πρόσθετη επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού των στελεχών.

      Επίσης στο Γενικό Επιτελείο Στρατού, σύμφωνα με το έγγραφο της Π.Ο.Ε.Σ., μεγάλος αριθμός Τμηματαρχών, Αξιωματικών και Υπαξιωματικών υποχρεώνεται να παραμείνει μετά τη λήξη του ωραρίου εργασίας, για άγνωστο χρονικό διάστημα. Ακόμη πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις στελεχών μετά τις 16.30, με υποχρεωτική παρουσία, με συνέπεια την αναστάτωση του οικογενειακού προγραμματισμού.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:

  • Ώστε να εφαρμόζεται απαρέγκλιτα το ωράριο εργασίας των στρατιωτικών και ειδικότερα των υπηρετούντων στο ΓΕΣ και στην 1η Στρατιά που καταστρατηγείται με προφορικές και έγγραφες διαταγές, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας;
  • Ώστε να αποζημιώνεται η υπερωριακή εργασία των στρατιωτικών και ειδικότερα η εργασία πέραν του πενθημέρου (εργασία κατά τα Σαββατοκύριακα) και τις αργίες;

(Φωτό αρχείου)