13.3 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΧορήγηση ταυτοτήτων που θα αναγνωρίζονται ως ταξιδιωτικά έγγραφα στα στελέχη Ε.Δ -...

Χορήγηση ταυτοτήτων που θα αναγνωρίζονται ως ταξιδιωτικά έγγραφα στα στελέχη Ε.Δ – Λ.Σ – Π.Σ

ΕΡΩΤΗΣΗ KKE

Προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής

Θέμα: Χορήγηση ταυτοτήτων που θα αναγνωρίζονται ως ταξιδιωτικά έγγραφα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.)και του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.)

Από την 1η Απριλίου 2010 η κυβέρνηση έχει χορηγήσει στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας νέα υπηρεσιακά δελτία ταυτότητας, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται και ως ταξιδιωτικά έγγραφα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στον ενιαίο χώρο Schengen.

Επίσης,η κυβέρνηση στο νόμο 4609/19, με τίτλο: «Ρυθμίσεις Μέριμνας Προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις», στο άρθρο 40 προέβλεψε ότι: «για τομόνιμο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, τους Επαγγελματίες Οπλίτες μετά την ορκωμοσία τους, τους σπουδαστές των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και των Ανώτερων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών και για τους Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης, εκδίδεται δελτίο ταυτότητας, ίσης αποδεικτικής ισχύος με τα δελτία αστυνομικής ταυτότητας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης τουςως ταξιδιωτικούεγγράφου.

Ωστόσο, αν και έχουν συμπληρωθεί τρία (3) χρόνια από την ψήφιση του σχετικού νόμου, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων διατηρούν ταπαλιά δελτία στρατιωτικών τους ταυτοτήτων, τα οποία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ταξιδιωτικά έγγραφα.

Η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.Ο.Ε.Σ.), με σχετικά έγγραφά της, έχει αναδείξει αρκετές φορές αυτό το πρόβλημα για το προσωπικό των Ένοπλων Δυνάμεων , χωρίς η κυβέρνηση μέχρι σήμερα να έχει εφαρμόσει ως όφειλε το σχετικό νόμο.

Αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζει το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η απαράδεκτη επιμονή και άρνηση της κυβέρνησης να μην χορηγεί στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. και του Π.Σ., υπηρεσιακά δελτία ταυτότητας που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως ταξιδιωτικά έγγραφα, τους δημιουργεί επιπλέον προβλήματα, προστιθέμενα στην πληθώρα αντίστοιχων προβλημάτων που βιώνουν.

Επιπλέον, το γεγονός αυτό επιβαρύνει οικονομικά τα στελέχη που προτίθενται να ταξιδέψουν, αφού είναι αναγκασμένα να προχωρήσουν στην έκδοση διαβατηρίου.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοίτι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την άμεση έκδοση υπηρεσιακών δελτίων ταυτότητας, που να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως ταξιδιωτικά έγγραφα;

Οι Βουλευτές

Παπαναστάσης Νίκος

Παφίλης Θανάσης