13.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΧορήγηση επιδόματος παραμεθορίου σε στελέχη της Π.Ε Καστοριάς

Χορήγηση επιδόματος παραμεθορίου σε στελέχη της Π.Ε Καστοριάς

(Φωτό αρχείου)

Του Ηλία Προύφα

Στη ΒτΕ το θέμα της χορήγησης επιδόματος παραμεθορίου σε στελέχη που υπηρετούν σε μονάδες της Περιοχής Ευθύνης Καστοριάς.

Όπως αναγράφει στην ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές Θανάσης Παφίλης και Νίκος Παπαναστάσης,

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, σχετικά με τη χορήγηση του επιδόματος παραμεθορίου περιοχής στα στελέχη του Στρατού Ξηράς που υπηρετούν στο 15ο Σύνταγμα Πεζικού, έχει καταθέσει τις ερωτήσεις 4728/06-03-2020, 7302/12-06-2020 και την 8100/08-07-2020.

Η κυβέρνηση στις ερωτήσεις που αφορούν το ίδιο θέμα, επέλεξε να δίνει και διαφορετική κάθε φορά απάντηση, αποφεύγοντας να απαντήσει επί της ουσίας στο δίκαιο αίτημα της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.ΚΑΣ.).

Πιο συγκεκριμένα η κυβέρνηση στην πρώτη ερώτηση 4728 του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας απάντησε ανάμεσα στα άλλα: «Σύμφωνα με τον ΔΚ 0-4/2006 (Διακλαδικός Κανονισμός Κοινής Ορολογίας Ενόπλων Δυνάμεων), υφίσταται σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στις Μονάδες και στα Συντάγματα, καθώς ως Μονάδα ορίζεται το κατώτερο κλιμάκιο που έχει διοικητική αυτοτέλεια, ενώ το επίπεδο διοίκησης του Συντάγματος εντάσσεται στην επόμενη κατηγορία, αυτή του Συγκροτήματος. Κατόπιν των ανωτέρω προκύπτει ότι, το 15ο Σύνταγμα Πεζικού «XV ΜΠ» δεν αποτελεί Μονάδα αλλά Συγκρότημα και ως εκ τούτου, τα υπηρετούντα σε αυτό στελέχη, δεν δύναται να καταστούν δικαιούχοι του επιδόματος του θέματος, όπως αυτό εξάλλου συμβαίνει και με τα λοιπά Συντάγματα Πεζικού, τα οποία έχουν υπό διοίκηση Τάγματα Προκαλύψεως καθώς και με τις Μηχανοποιημένες Ταξιαρχίες που επιτελούν παρόμοιο έργο.»

Στη δεύτερη ερώτηση 7302 του ΚΚΕ, η κυβέρνηση απάντησε ανάμεσα στα άλλα με διαφορετικά επιχειρήματα από την πρώτη ως εξής: «Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων διέπονται από διαφορετικό μισθολογικό καθεστώς και επομένως δεν είναι εφικτή η επέκταση και εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου αμοιβών, που ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους και στους στρατιωτικούς. Το μισθολόγιο τους είναι ενιαίο και ρυθμίζει τις αποδοχές σε συνάρτηση με τις ιδιαιτερότητες, τη φύση, τον τρόπο και το χώρο της προσφερόμενης εργασίας. Πάγια θέση του ΥΠΕΘΑ είναι η αποκατάσταση αδικιών και η ρεαλιστική ρύθμιση των αιτημάτων, αναλαμβάνοντας, όπου είναι εφικτό, σχετικές πρωτοβουλίες».

Τέλος στην τρίτη ερώτηση του ΚΚΕ η κυβέρνηση επέλεξε να απαντήσει με διαφορετική επιχειρηματολογία από τις δύο προηγούμενες απαντήσεις, εμπλέκοντας ακόμη και την πανδημία, όπως: «Η χορήγηση του ως άνω επιδόματος δεν συναρτάται με παροχή υπηρεσίας σε παραμεθόριες (εν γένει) περιοχές. Επίσης, κριτήριο για την χορήγηση του ανωτέρω επιδόματος δεν αποτελεί η δυσκολία πρόσβασης, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιόμορφα χαρακτηριστικά των παραμεθορίων περιοχών και, επομένως, δεν μπορεί να εξομοιωθεί ή συσχετισθεί με το επίδομα απομακρυσμένων – παραμεθορίων περιοχών, το οποίο χορηγείται μόνο σε αμειβόμενους με το ενιαίο μισθολόγιο δημοσίους πολιτικούς υπαλλήλους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19 του ν.4354/2015 (Α΄ 176). Σε κάθε περίπτωση, τα αιτήματα μισθολογικού περιεχομένου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και των λοιπών κατηγοριών προσωπικού της Γενικής Κυβέρνησης, εξετάζονται κάθε φορά με βάση την κυβερνητική πολιτική για τους μισθούς και τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, κατά την κατάρτιση προπαντός του ετήσιου Προϋπολογισμού και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος. Στην παρούσα φάση πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η πολύ μεγάλη πίεση στα δημόσια έσοδα από την σε εξέλιξη παγκόσμια ύφεση λόγω της πανδημίας COVID-19».

Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει να υπεκφεύγει και να  απαντήσει ξεκάθαρα στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη του 15ου Συντάγματος Πεζικού ικανοποιώντας το δίκαιο αίτημα της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Δεν νοείται στις μισθολογικές απολαβές των εργαζομένων να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Δεν νοείται εργαζόμενοι στον ίδιο χώρο, που εκτελούν τα ίδια καθήκοντα να αμείβονται διαφορετικά.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση:

1. Για τη χορήγηση του επιδόματος παραμεθόριων περιοχών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στα Συντάγματα Προκάλυψης, όπως συμβαίνει με τους πολιτικούς υπαλλήλους που εργάζονται στα Συντάγματα αυτά και λαμβάνουν το επίδομα παραμεθόριων περιοχών;

2. Ώστε στα Συντάγματα Προκάλυψης που είναι Μονάδες, το προσωπικό τους να δικαιούνται του επιδόματος παραμεθόριου;